Ειδικό Δικαστήριο: Το sms που αποκάλυψε ο Καλογρίτσας και η κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα

Οι συνήγοροι του Χρήστου Καλογρίτσα προσκόμισαν στο δικαστήριο ένα sms με το οποίο ο Νίκος Παππάς φέρεται να στέλνει ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία καναλιού προς τον Χρήστο Καλογρίτσα μετά τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

by Times Newsroom

Τα ποσοστά, σύμφωνα με το SMS, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την πλευρά Καλογρίτσα, κατανέμονταν ως εξής: Ιβάν 35, Καλογρ. 35, Α2 16, Κουρής 10, Μαρής 4, με τον μέτοχο Α2 να είναι ο Αρτέμης Αρτεμίου, όπως αναφέρθηκε στη δίκη.Ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άγγελος Καραχάλιος, συνήγοροι του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, κατέθεσαν ένα μήνυμα (SMS) με ημερομηνία 15.9.2016, μήνυμα σημαντικό, όπως το χαρακτήρισαν, το οποίο κατά τις απόψεις τους επιβεβαιώνει τις στενές σχέσεις του τότε υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τον επιχειρηματία.

Το SMS στάλθηκε από το κινητό τηλέφωνο του κ. Παππά στον κ. Καλογρίτσα και αναφέρει:

Παππάς Νίκος κιν. 698411…

Ιβάν 35

Καλόγρ. 35

Α2 16

Κουρής 10

Μάρης 4

Τι είπαν οι δικηγόροι

Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος (δικηγόροι κ. Καλογρίτσα): «Ο Χρήστος Καλογρίτσας ούτε τότε είχε πτωχεύσει, ούτε τώρα έχει πτωχεύσει, δίνει μάχη επιβίωσης. Μπροστά μου αρνήθηκε το πτωχευτικό τέχνασμα που του εισηγήθηκαν ορισμένοι. Ορισμένοι εκ των συνηγόρων Παππά συνήγοροι τον χαρακτήρισαν με ανοίκειο τρόπο και οδήγησαν αρκετούς μετόχους του πολιτικού διαλόγου μέσω των ΜΜΕ να λένε ψέματα. Η περίπτωση του κατηγορουμένου υπουργού δεν διασώζεται με τέτοια ψεύδη ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι όρθιος και δίνει μάχη,τη μάχη της ζωής του. Είναι θύμα εξαπάτησης. Κλείνοντας, σε σχέση με το SMS, που σήμερα κατατέθηκε για πρώτη φορά, αποδεικνύει με τρόπο απόλυτο ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας παραβίασε τα καθήκοντα του, δηλαδή παραβίασε το νόμο και το Σύνταγμα».

Γιάννης Μαντζουρανης (δικηγόρος Νίκου Παππά): «Το sms που οψίμως παρουσιάστηκε σήμερα από την υπεράσπιση Καλογρίτσα έχει μηδαμινή αποδεικτική αξία και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα όλων των μηνυμάτων που χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιήσει ο Καλογρίτσας. Και αυτό γιατί από μία απλή ανάγνωση του νόμου Παππά αναμφισβήτητα προκύπτει ΄ότι κανένας Α2 δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρείας με νόμιμη τηλεοπτική άδεια γιατί υπήρχε ρητή και κατηγορηματική υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι του ποσοστού του 1%. Αρα, το συγκεκριμένο sms αποτελεί συνέχεια από τα παραμύθια της κυρίας Ευθαλίας».

Τι κατέθεσε ο Στουρνάρας

Από εκεί και πέρα πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο διοικητικής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναφέρθηκε στις δανειοδοτικές σχέσεις του κ. Καλογρίτσα με την Αγροτική Τράπεζα και στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του, τη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας και τον επιχειρηματία για τα οικονομικά ανοίγματα που είχε ο τελευταίος λόγω της μη εξυπηρέτησης των δανείων του.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, του ζητήθηκε από τον τότε διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, Θεόδωρο Παντελάκη, να πραγματοποιηθεί συνάντηση για τα οικονομικά προβλήματα-αδυναμίες του κ. Καλογρίτσα, προκειμένου να τους ενημερώσει ο τελευταίος τι επιχειρηματικά σχέδια και σκοπούς είχε, έτσι ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια του, ύψους, τότε, 108 εκατ. ευρώ.

Πράγματι, η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου 2017 στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά την οποία, εκτός του κ. Στουρνάρα, παραβρέθηκαν τραπεζικοί παράγοντες, όπως είναι οι κύριοι Παντελάκης και Γεώργιος Πάσχας, ο κ. Καλογρίτσας και ο γιος του, Γιάννης. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε στη συνέχεια ότι δεν υπήρξε άλλη συνάντηση με τον κ. Καλογρίτσα.

Σε ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, εάν κάποιος πελάτης τράπεζας ζητήσει δάνειο 15 εκατομμύρια ευρώ, αν θα πρέπει προηγούμενα να ερευνήσει εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, ο κ. Στουρνάρας απάντησε θετικά και επισήμανε ότι «θα είναι τραγικό λάθος, εάν δεν το έκανε».

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο πόρισμα της ΤτΕ για ορισμένες ασυνήθιστες πρακτικές σα σχέση με την Τράπεζα Αττικής και όχι συγκεκριμένα με τον κ. Καλογρίτσα» και ξεκαθάρισε, απαντώντας στο εαν ευθύνονται τα δάνεια στην Τοξότης (εταιρεία Καλογριτσα): «Δεδομένου ότι τα δάνεια είχαν γίνει μη εξυπηρετούμενα συνέβαλαν και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά. Η πολύπαθη αυτή τράπεζα είχε προβλήματα που προερχόταν από το δημόσιο χαρακτήρα της. Έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί. Στη συνέχεια είδαμε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος. Προέκυψαν πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι δύσκολο να πει κάποιος εαν σκοπίμως δόθηκαν δάνεια που δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν».

ΝΔ για sms που αποκάλυψε ο Καλογρίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικευόταν και στη διανομή ποσοστών μεταξύ των καναλαρχών

Η Νέα Δημοκρατία μετά το sms που αποκάλυψε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας με αποστολέα τον κ. Νίκο Παππά, σύμφωνα με το οποίο γινόταν ο καταμερισμός των ποσοστών μεταξύ των μετόχων του καναλιού, άδεια για το οποίο ελάμβανε ο κ.Καλογρίτσας εξέδωσε ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα της διαφάνειας και της ελευθεροτυπίας ειδικευόταν και στη διανομή ποσοστών μεταξύ των καναλαρχών, ενώ καταλήγει με το ερώτημα αν πράγματι πίσω από τον κωδικό Α2 στο SMS κρύβεται πράγματι ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου.

Η ανακοίνωση της ΝΔ, ακολουθεί:

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τη διανομή τσαντών με «μαύρο» χρήμα, όπως κατατέθηκε επώνυμα στο Ειδικό Δικαστήριο, φαίνεται, με βάση sms του κ. Παππά που αποκάλυψε σήμερα ο κ. Καλογρίτσας, ότι ειδικευόταν και στη διανομή ποσοστών μεταξύ των καναλαρχών. Κι όλα αυτά φυσικά, στο όνομα της διαφάνειας και της ελευθεροτυπίας!

ΥΓ: Αλήθεια, θα μας απαντήσει ο κ. Παππάς αν πίσω από τον κωδικό Α2, κρύβεται πράγματι ο Αρτέμης Αρτεμίου;

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή