Εικαστικό Επιμελητήριο: Να εφαρμοστεί η συμφωνία συνεργασίας με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

by Times Newsroom 1

Παρότι συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) και του Επιμελητηρίου ΕικαστικώνΤεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), που έχει στόχο την παραγωγή, παρουσίαση, προβολή και διάθεση προς πώληση σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνικών έργων καθώς και αναπαραγωγών, με πηγή έμπνευσης την πολιτιστική κληρονομιά, έργων εμπνευσμένων από τα εκθέματα στα δημόσια μουσεία της χώρας, η συμφωνία αυτή δεν έχει προχωρήσει.

Το γεγονός αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΕΕΤΕ, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η άρνηση του ΤΑΠ να υλοποιήσει την εν λόγω συμφωνία καλύπτεται πλήρως και από το ΥΠΠΟΑ.

Μας προκαλεί εντύπωση που μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΤΑΠ δεν έχει απαντήσει στις συνεχείς επιστολές μας για υλοποίηση του έργου. Παρόλο που ο υφυπουργός κ. Στρατής, σε συνάντηση εργασίας με το ΕΕΤΕ τον Σεπτέμβρη του 2018 με αντικείμενο την ενεργοποίηση της συμφωνίας, εξέτασε το θέμα και συμφώνησε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Εκτός των άλλων, η μη υλοποίηση της συμφωνίας επιφέρει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στα μέλη μας και στο ΕΕΤΕ, τα οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης βλέπουν από τη μια την άνοδο της επισκεψιμότητας στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως επίσης και αύξηση των εσόδων του ΤΑΠ από τα πωλητήρια (ξεπέρασαν οι πωλήσεις έργων τα 4.000.000 ευρώ) και, από την άλλη, την απουσία του έργου τους από τα πωλητήρια, όπου συχνά εκεί βρίσκονται κακής ποιότητας “φτηνά” εισαγόμενα.

Τίθεται εύλογα το ερώτημα, για ποιον δουλεύει το ΤΑΠ;

Για την τέχνη, τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό;

`Η αποτελεί το εργαλείο προώθησης και πώλησης πολιτιστικών προϊόντων εισαγωγικών εταιρειών και εμπόρων γενικώς;

Ποιοι δεν έχουν συμφέρον από τη συμφωνία ΤΑΠ – ΕΕΤΕ;

Δεν έχουν συμφέρον οι επιχειρηματίες που εμπορεύονται την τέχνη και αρμέγουν το δημόσιο χρήμα, που θέλουν εξασφαλισμένα κέρδη από την πώληση και δεν ενδιαφέρονται ούτε για το αισθητικό αποτέλεσμα ούτε για το καλλιτεχνικό έργο, παρά μόνο για επικερδείς μπίζνες.

Αν δεν είναι έτσι, τότε άμεσα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας ότι κάποιοι δουλεύουν για την πολιτιστική βιομηχανία του κέρδους, υπό το πρίσμα της λεγόμενης “Εξυπνης οικονομίας”, η οποία συνδέει το πολιτιστικό αγαθό ευθέως με την επιχειρηματική δράση, αδιαφορώντας επί της ουσίας για την εικόνα που δίνει η χώρα προς τα έξω, όταν ο επισκέπτης – τουρίστας έρχεται σε επαφή με κακής ποιότητας “καλλιτεχνικά” αντικείμενα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει μια απάντηση».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή