Εικόνες – γροθιά στο στομάχι από τον εφιάλτη στο Αφγανιστάν: «Πουλήσαμε το μωρό μας 500 δολάρια για να φάμε»

«Θα πεθάνουν παιδιά. Άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν», προειδοποιεί ο ΟΗΕ

by Times Newsroom 1

Αυτό κάνει η πείνα σε μια χώρα… Στους πιο μικρούς ανθρώπους της. Το Αφγανιστάν μετά βίας επιβίωνε πριν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Τώρα όμως τα ξένα κεφάλαια έχουν παγώσει, απειλώντας τη ζωή τουλάχιστον ενός εκατομμύριου παιδιών.

Έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ του BBC, με τις συγκλονιστικές εικόνες δύο βρεφών 6 και 3 μηνών. Στην πτέρυγα του νοσοκομείου, από την οποία έχουν τραβηχτεί τα πλάνα, ένα στα πέντε παιδιά δεν θα τα καταφέρουν. Ο μικρός Usman έχει το μισό από το βάρος που θα έπρεπε να έχει. Ο πατέρας του είναι ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχει δουλειά.

Υπάρχουν και άλλοι που έχουν κάνει το αδιανόητο, για να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. «Αυτό το κοριτσάκι έχει πουληθεί από την οικογένειά του», λέει η δημοσιογράφος.

«Τα άλλα μου παιδιά πέθαιναν από την πείνα, οπότε έπρεπε να πουλήσουμε την κόρη μου. Πώς μπορώ να μη λυπάμαι. Είναι η κόρη μου. Μακάρι να μη χρειαζόταν να πουλήσω την κόρη μου», λέει η μητέρα. Ο άντρας της μάζευε σκουπίδια, αλλά αυτό δεν του αποφέρει τίποτα πλέον. «Πεινούσαμε. Τώρα δεν έχουμε αλεύρι, λάδι στο σπίτι. Δεν έχουμε τίποτα», λέει ο πατέρας και συνεχίζει: «Η κόρη μου δεν ξέρει πώς θα είναι το μέλλον της. Δεν ξέρω πώς θα αισθανθεί για αυτό. Αλλά έπρεπε να το κάνω».

Μόλις το μωρό αρχίσει να περπατά, θα την πάρει ο άντρας που την αγόρασε. Έχει πληρώσει περισσότερα από τα μισά από τα 500 δολάρια, το ποσό για το οποίο πουλήθηκε. Στην οικογένεια είπαν ότι το κορίτσι θα παντρευτεί με τον γιο του, κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Αφγανιστάν: «Θα πεθάνουν παιδιά. Άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν»

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες πως εκατομμύρια Αφγανοί, μεταξύ των οποίων παιδιά, μπορεί να πεθάνουν από την πείνα αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση για να βοηθηθεί το Αφγανιστάν το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, , ζητώντας την αποδέσμευση κεφαλαίων που έχουν παγώσει για να δοθούν στις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Ντέιβιντ Μπίσλεϊ δήλωσε στο Reuters ότι 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι –περισσότερος από τον μισό πληθυσμό των 39 εκατομμυρίων κατοίκων του Αφγανιστάν- αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και «βαίνουν προς τον λιμό» σε σύγκριση με 14 εκατομμύρια μόλις πριν από δύο μήνες.

«Θα πεθάνουν παιδιά. Άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα», προειδοποίησε από το Ντουμπάι, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν γνωρίζω πώς θα γίνει να μην πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι και ιδιαιτέρως παιδιά με τον ρυθμό που προχωράμε με την έλλειψη χρηματοδότησης και την κατάρρευση της οικονομίας», υπογράμμισε ο Μπίσλεϊ.

Η διατροφική κρίση στο Αφγανιστάν είναι ήδη πιο σοβαρή από αυτές στη Συρία και την Υεμένη. Μόνον η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε πιο απεγνωσμένη κατάσταση, δήλωσαν παράλληλα στο AFP αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

«Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει τώρα μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο, αν όχι την χειρότερη», σημείωσε και από την πλευρά του ο Μπίσλεϊ.

«Η αντίστροφη μέτρηση πριν από την καταστροφή έχει αρχίσει και αν δεν ενεργήσουμε τώρα, θα έχουμε μια απόλυτη καταστροφή στα χέρια μας», προειδοποίησε.

Η κρίση τροφίμων στο Αφγανιστάν

Το Αφγανιστάν βυθίστηκε σε κρίση τον Αύγουστο μετά την εκδίωξη της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, πράγμα το οποίο οδήγησε τους δωρητές να παγώσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που προοριζόταν για την εξαρτώμενη από αρωγή οικονομία της χώρας.

Η κρίση τροφίμων, η οποία επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, ήταν άσχημη στο Αφγανιστάν ακόμη και πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ενώ στην νέα κυβέρνησή τους έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό καθώς οι χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του ισλαμιστικού κινήματος.

«Αυτό που προβλέπουμε γίνεται πραγματικότητα πολύ πιο γρήγορα από αυτό που περιμέναμε. Η Καμπούλ έπεσε γρηγορότερα από αυτό που περιμέναμε και η οικονομία καταρρέει ακόμη πιο γρήγορα», σημείωσε ο Μπίσλεϊ.

Θα πρέπει να υπάρξει επαναπρογραμματισμός για τα χρήματα που προορίζονται για αναπτυξιακή βοήθεια ώστε να δοθούν για ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι το οποίο κάποιες χώρες έχουν ήδη κάνει, ή παγωμένα κεφάλαια να διοχετευθούν μέσω της υπηρεσίας του ΟΗΕ, πρόσθεσε.

«Οφείλετε να ξεπαγώσετε αυτά τα κεφάλαια ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επιβιώσουν», είπε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ χρειάζεται έως και 220 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να παρέχει εν μέρει τροφή σε σχεδόν 23 εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Πολλοί Αφγανοί πωλούν τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα ενώ οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και οι αστικές κοινότητες αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια σε παρόμοια επίπεδα με τις αγροτικές περιοχές για πρώτη φορά.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αξιοποίησε τους δικούς του πόρους για να βοηθήσει να καλυφθεί η βοήθεια σε τρόφιμα ως τον Δεκέμβριο αφότου κάποιοι δωρητές δεν ανταποκρίθηκαν στις δεσμεύσεις τους, σημείωσε επίσης ο Μπίσλεϊ.

Οργανώσεις αρωγής καλούν τις χώρες, οι οποίες ανησυχούν για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν, να συνεργαστούν με την νέα ηγεσία στο Αφγανιστάν ώστε να προληφθεί μια κατάρρευση, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μεταναστευτική κρίση παρόμοια με την έξοδο του 2015 από την Συρία που συγκλόνισε την Ευρώπη.

«Δεν πιστεύω ότι οι ηγέτες στον κόσμο συνειδητοποιούν τι τους έρχεται», κατέληξε ο Μπίσλεϊ, παραθέτοντας διάφορες ανθρωπιστικές κρίσεις στην Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Κεντρική Αμερική.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή