Εκλογές 2023: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την 21η Μαΐου

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχεις ξεκινήσει καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης 28/3 κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου την ημερομηνία των εκλογών.

by Times Newsroom

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 θα γίνουν οι εθνικές εκλογές ενώ ανέφερε πως αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές αυτές θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Γιατί όμως ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτήν την ημερομηνία;

Ένας βασικός λόγος, έχει να κάνει με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου. Στην κυβέρνηση ήθελαν να γίνουν οι εκλογές χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς. Όσον αφορά το θέμα των Πανελλαδικών και την θέση του υπουργού Παιδείας δεν αλλάζει κάτι μέχρι τις εκλογές και υπουργός θα είναι η Νίκη Κεραμέως. Μετά την διάλυση της Βουλής όμως και την επαναπροκήρυξη των δεύτερων εκλογών, θα πρέπει να αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός.

Οποιαδήποτε Κυριακή νωρίτερα, θα έφερνε τις δεύτερες κάλπες, που θεωρείται περίπου σίγουρο ότι θα στηθούν, εντός του Ιουνίου, στο μέσο δηλαδή των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι οποίες θα τινάζονταν στον «αέρα». Άρα, αυτομάτως αποκλείονταν η Κυριακή 4 Ιουνίου (που πέφτει μέσα στις πανελλαδικές) και η Κυριακή 11 Ιουνίου, αφού τα σχολεία επίσης δεν προλαβαίνουν θα μπορούν να μετατραπούν εκείνο το διάστημα σε εκλογικά κέντρα.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και η σύγκληση-διάλυση της Βουλής διαρκεί περίπου 10 μέρες, βούληση της κυβέρνηση είναι οι Πανελλαδικές να διεξαχθούν χωρίς να υπάρξει ενδιαμέσως αλλαγή στο του υπουργείο Παιδείας.

Ένας ακόμα λόγος έχει να κάνει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Στις 11 και 12 Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας η Σύνοδος Ηγετών του ΝΑΤΟ, συνεπώς θα πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση της χώρας και εκτιμάται ότι μετά τις 2 Ιουλίου θα έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση και θα έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Για να γίνουν, πάντως, οι εκλογές στις 21 Μαΐου, χρειάστηκε να γίνει και μία εσωτερική διευθέτηση, καθώς ο τελικός του κυπέλλου ποδοσφαίρου είχε προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου εδώ και πολλούς μήνες. Πριν από μερικές μέρες όμως, σε συνεννόηση με την ΕΠΟ, ο τελικός επαναπρογραμματίστηκε για το Σάββατο 27 Μαΐου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com