Εκλογές 2023 – ΝΔ για αποχώρηση Κατρούγκαλου: «Πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι μαρτυριάρης»

Η Νέα Δημοκρατία μέσω του Άκη Σκέρτσου σχολιάζοντας την αποχώρηση του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών 2023 μίλησε για εξαναγκασμό και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πιάστηκε στα πράσα.

by Times Newsroom

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης». Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…».

Εκλογές 2023: Αποσύρεται από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κατρούγκαλος μετά τον σάλο για την αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την εκλογική μάχη μετά το σάλο από τις δηλώσεις του για αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Με ανακοίνωσή του στο twitter ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία και δηλώνει πως αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή του τοποθέτηση και αποσύρεται από την εκλογική μάχη.

Αναλυτικά η δήλωσή του: Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση Κατρούγκαλου

Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη λοιπόν μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή. Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του.

Τσίπρας: Εκτός προγραμματικού πλαισίου ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Κατρούγκαλου

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας ανάφερε ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύει την περιουσία και το εισόδημα της μεσαίας τάξης με ελαφρύνσεις και πως η χθεσινή δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου, περί ασφαλιστικών εισφορών, ήταν εκτός προγραμματικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στα όπλα» οι ελεύθεροι επαγγελματίες: Σάλος με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου περί «φοροεπιδρομής» του ΣΥΡΙΖΑ – «Είναι αμετανόητος, δεν ξεχνάμε όσα περάσαμε»

Την αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημειώνει ότι: «Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου – λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές – περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.

Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας.

Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

Ελεύθεροι επαγγελματίες-Στασινός: Ποτέ ξανά δήμευση του εισοδήματος μέσω ασφαλιστικών εισφορών

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας!

Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι.

Δεν ξεχνάμε τί περάσαμε με το νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει.

Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας.

Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας «κόκκινη γραμμή».

Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια:

Ζητώ από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες.»

ΕΣΑ: Όχι αυξήσεις, αλλά ελαφρύνσεις

Από την πλευρά του και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί την φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις».

Ο σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α’  Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων, παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως.

Οι 10 θέσεις – κλειδιά του ΕΣΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας προς ενημέρωση των μελών μας και όλου του εμπορικού κόσμου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολιτική κόντρα για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να επαναφέρει το νόμο Κατρούγκαλου από το παράθυρο, συμπληρώνοντας ότι η Κουμουνδούρου ετοιμάζει νέα φορο-επιδρομή σε βάρος της μεσαίας τάξης.

«Μάθαμε προχθές από τον κ. Τσίπρα πώς φαντάζεται άλλη μια εκδοχή της προοδευτικής διακυβέρνησης, με μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα παραλύσει τα πάντα. Μαθαίνουμε τώρα ότι έχουν και μια κρυφή ατζέντα νέας φορο-επιδρομής στα εισοδήματα, που επαναφέρει το νόμο Κατρούγκαλου από το παράθυρο, σε σχέση με την επιβολή πρόσθετων αυξημένων συντελεστών στις ασφαλιστικές κρατήσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους» τόνισε στον ΣΚΑΙ ο κ. Σκέρτσος και συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνει, δεν είναι κοστολογημένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια κρυφή ατζέντα φόρων ή πρόσθετου δανεισμού, νέων χρεών, νέας εποπτείας, μιας νέας οικονομικής καταστροφής για την χώρα» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, διέψευσε με δύο ανακοινώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να επαναφέρει το νόμο Κατρούγκαλου: «Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε.

«Το μόνο που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυξήσεις εισοδημάτων με αύξηση αφορολόγητου και κατάργηση φόρου επιτηδεύματος. Μπροστά στο φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στη τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της ΝΔ επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες.

Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν».

Στη συνέχεια και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, η κ. Τσαπανίδου επανήλθε με σφοδρή επίθεση κατά Μητσοτάκη: «Αφού ο κ. Μητσοτάκης κατάντησε τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια, προσπαθεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή λέγοντας ψέματα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία επιβάρυνση φορολογική ή ασφαλιστική στη μεσαία τάξη τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοαπασχολούμενους δεν προβλέπει το πρόγραμμα μας. Αντιθέτως, ελαφρύνσεις προβλέπει και προστασία των εισοδημάτων και της περιουσίας τους, σε ένα συμβόλαιο με τους πολίτες που αποτελεί δέσμευση.

» Η μεσαία τάξη ξέρει, κύριε Μητσοτάκη. Αλλά τέσσερα χρόνια ΝΔ, σημαίνουν άλλα τέσσερα χρόνια φορολεηλασία, κουπόνια και πλειστηριασμοί. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή για ανάσα στη μεσαία τάξη».

Υπουργείο Εργασίας: Τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές θα σήμαινε η επιστροφή του νόμου Κατρούγκαλου

Με αφορμή τη δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου για τις εισφορές, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση επαναφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία ανήγγειλε με δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα τυχόν επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου θα σημάνει την κατάργηση των μειώσεων στις εισφορές που εφήρμοσε η σημερινή κυβέρνηση, απαλλάσσοντας χιλιάδες επαγγελματίες από τις καταστρεπτικές επιβαρύνσεις που επέβαλε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά η αύξηση των εισφορών που προκύπτει με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε σήμερα τα εξής:

«Αποκαλύπτεται μέρος όσων θα μας περίμενε αν τυχόν επέστρεφε με κάποιον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά που λέει έχουν τεράστιο κόστος και θα διαλύσουν και την οικονομία και τους πολίτες στην Ελλάδα. Για να πραγματοποιηθούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα πρέπει να διευρυνθεί το έλλειμμα και να γίνει γιγαντιαίο το χρέος – οπότε θα ξεχάσουμε την επενδυτική βαθμίδα και θα ξαναέρθει πάλι το ΔΝΤ στην Ελλάδα – ή θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και οι εισφορές όπως είχε την ειλικρίνεια να πει ο κ. Κατρούγκαλος με αποτέλεσμα να τσακιστούν οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, η μεσαία τάξη».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή