Εκλογές 2023: Νόμιμη έκρινε το ΣτΕ την ανακατανομή βουλευτικών εδρών

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια που έγινε σύμφωνα με την απογραφή 2021 της ΕΛΣΤΑΤ. Η νέα κατανομή θα ισχύσει στις εκλογές 2023.

by Times Newsroom

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και παράλληλα έκανε ορισμένες δευτερεύουσες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις (π.χ. να αναγραφεί στο Προεδρικό Διάταγμα ο ακριβής χρόνος διενέργειας της απογραφής, κ.λπ.).

Σημειώνεται πως στο ΣτΕ είχε κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας για τις γενικές βουλευτικές εκλογές» (59 στο σύνολό τους οι εκλογικές περιφέρειες).Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com