Εκλογές στη Χιμάρα: Μικητής ο Φρέντι Μπελέρης

Ο νέος δήμαρχος Χιμάρας παραμένει στην φυλακή. Βαρύνεται με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων» και δικάζεται σε πρώτο βαθμό στον Αυλώνα της Αλβανίας.

by Times Newsroom

Με ανατροπή νίκησε τελικά ο προφυλακισμένος υποψήφιος δήμαρχος, Φρέντι Μπελέρης, εκπρόσωπος της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα, επικρατώντας του Γκιόργκι Γκόρο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ανακοίνωση του νικητή, σημειώθηκε ένταση στη Χιμάρα, όταν έγινε γνωστό ότι διακόπηκε η καταμέτρηση.

Τότε, οι πολίτες πήγαν να διαμαρτυρηθούν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αστυνομική παρουσία.

Καταγγελίες και μπλόκο στη διαδικασία

Το πρωί υπήρχαν καταγγελίες για μπλοκάρισμα της διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων σε εκλογικά κέντρα, όπου επικράτησε ένταση.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Γκιόρκι Γκόρο προηγείτο με εκατοντάδες ψήφους, αλλά αυτό άλλαξε στις τελευταίες κάλπες που καταμετρήθηκαν.

Σημειώνεται, ότι στα εκλογικά τμήματα υπήρχαν παρατηρητές του ΟΑΣΕ, για πρώτη φορά αποστολή από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Νο 2 και το Νο 3 της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προκειμένου να οχυρώσουν την διαδικασία του αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τον εκλογικό νόμο ο Φρέντι Μπελέρης δεν μπορούσε να ψηφίσει, ωστόσο το όνομά του υπήρχε στο ψηφοδέλτιο και μπορούσε να ψηφιστεί.

Ο νέος δήμαρχος Χιμάρας βαρύνεται με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων» και δικάζεται σε πρώτο βαθμό στον Αυλώνα της Αλβανίας.

Έντονες αντιδράσεις για την σύλληψή του

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τα οποία οι δύο υποψήφιοι ήταν σε πολύ μικρή απόσταση, με καταμετρημένο το 50%, αλλά τα αποτελέσματα από το υπόλοιπο 50% των καλπών αναμενόταν να ευνοούν τον Μπελέρη.

Η σύλληψη του Μπελέρη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στην Ελλάδα.

Για «πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χιμάρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφορικά με την απόφαση προφυλάκισης του υποψηφίου Δημάρχου.

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα. Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή