Εκλογές στην Κύπρο – Αναστασιάδης: «Τερματίζω 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην Πολιτική με ανάμεικτα συναισθήματα»

Οι κάλπες στις Κύπρο άνοιξαν σήμερα Κυριακή (5/2) στις 7:00 το πρωί και ήδη άρχισε η ροή ψηφοφόρων για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται στους 561.033 (10.397 περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους στις προεδρικές εκλογές του 20188). Δικαίωμα ψήφου έχουν και 730 Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ζουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

by Times Newsroom

Επίσης μπορούν να ψηφίσουν 240 Ελληνοκύπριοι οι οποίοι ζουν στα κατεχόμενα (εγκλωβισμένοι). Πρόκειται για ανθρώπους που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στην Κύπρο το εκλογικό τους δικαίωμα θα ασκήσουν επίσης 301 φυλακισμένοι, σε ειδικό κέντρο που θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές.

Πώς εξελίσσεται η ψηφοφορία

Ο μεγάλος όγκος ψηφοφόρων καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας με 215.772 εγγεγραμμένους. Στην περιφέρεια Λεμεσού δικαιούνται να ψηφίσουν 154.778, της Λάρνακας 95.518, της Πάφου 51.994 και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου 32.625.

Επίσης θα ψηφίσουν 10.346 σε εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό.

Το εκλογικό σώμα είναι περίπου μοιρασμένο σε ότι αφορά το φύλο των ψηφοφόρων με 50,8% γυναίκες και 49,2% άνδρες.

Το 13,8% των ψηφοφόρων είναι ηλικίας 18 έως και 29 χρονών, το 50,4%, (μεγαλύτερη ομάδα) 30 έως και 59 χρονών και το 35,8% είναι πάνω από 60 χρονών.

Κάλπες και στην Ελλάδα

Θα λειτουργήσουν συνολικά 1.148 εκλογικά κέντρα, μεταξύ των οποίων και 35 κέντρα στο εξωτερικό, σε 25 πόλεις, 12 χωρών.

Τα Εκλογικά Κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα είναι 5 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη, 1 στο Βόλο, 1 στο Ηράκλειο, 1 στα Ιωάννινα, 1 στη Κομοτηνή, 1 στη Λάρισα, 1 στην Πάτρα και 1 στο Ρέθυμνο.

Στη Βρετανία θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο, κι από ένα σε Γλασκώβη, Λήντς, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ και Μπρίστολ.

Ακόμα, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε Βερολίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Ντουμπάϊ, Λουξεμβούργο, Παρίσι, Σόφια, Στοκχόλμη και Χάγη.

Αναστασιάδης «Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα»

Το εκλογικό του δικαίωμα για τις Προεδρικές Εκλογές άσκησε πριν λίγο στη Λεμεσό και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «λέγεται ότι σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου, αλλά αν θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε πραγματική γιορτή της δημοκρατίας δεν θα πρέπει κανένας να μείνει αδιάφορος, δεν θα πρέπει κανένας να απέχει από αυτό το δικαίωμα που το Σύνταγμα του έδωσε έτσι ώστε να λειτουργεί κατά τον ισχυρότερο δυνατόν βαθμό η βούληση του λαού και όχι η βούληση εκείνων μόνον που συμμετέχουν.

Θέλω να πιστεύω ότι όλα και με βάση τη δημοκρατική παράδοση που έχει ο λαός μας θα εξελιχθούν ομαλότατα και το βράδυ βεβαίως θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της βούλησης του λαού».

Ερωτηθείς ποια είναι τα συναισθήματα του σήμερα, δεδομένου της λήξης της δεκαετούς θητείας του στην ηγεσία της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ωραία. Είναι ανάμεικτα. Από τη μια ικανοποίηση διότι ύστερα από 43 χρόνια, πιστεύω ότι κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πολιτική ζωή του τόπου, έστω και το ελάχιστο, και κατά δεύτερο, αισθήματα που συνήθως διακατέχουν κάποιον, ο οποίος τηρώντας δεσμεύσεις, επιφέροντας τις συνταγματικές τροποποιήσεις, τερματίζει τη δεκαετή παρουσία του στην Προεδρία και 43 χρόνια ενεργού εμπλοκής στην Πολιτική, με ένα, πλέον, συμβουλευτικό ρόλο. Έφτασε η ώρα νομίζω να απολαύσω όλους όσους βλέπετε γύρω μου».

Ερωτηθείς αν το διακύβευμα των εκλογών είναι η αποχή και αν έχουν φτάσει τα μηνύματα στους ψηφοφόρους για να πάνε να ψηφίσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «θέλω να ελπίζω, ναι. Και αυτό που θα ήθελα να επαναλάβω και να υπερτονίσω, να θεωρηθεί από τον καθένα ότι είναι δικαίωμα που μετατρέπεται σε καθήκον, ιδιαίτερα στις εκλογές ύπατου άρχοντα της χώρας».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή