Εκλογές Τσεχία: Έχασε ο λαϊκιστής δισεκατομμυριούχος Μπάμπις, νίκησε η κεντροδεξιά συμμαχία Μαζί

Για πρώτη φορά μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου εκτός Βουλής το Κομμουνιστικό κόμμα

by Times Newsroom 1

Ητσεχική κεντροδεξιά συμμαχία Μαζί κέρδισε οριακά σήμερα τις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία, σύμφωνα με τα σχεδόν πλήρη αποτελέσματα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα είχαν δώσει τη νίκη στον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις.

Μετά την καταμέτρηση του 99% και πλέον των ψήφων, η συμμαχία Μαζί έλαβε ποσοστό 27,78%, ενώ το λαϊκιστικό κίνημα ANO του Μπάμπις έλαβε το 27,14%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στροφή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια των εκλογέων στις μεγάλες πόλεις καταμετρήθηκαν στο τέλος.

Ο Μπάμπις θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε ότι θα ηγηθεί των συνομιλιών για την επόμενη κυβέρνηση εάν ο πρόεδρος του το ζητήσει έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπάμπις, μιλώντας μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι το κυβερνών του κόμμα ANO ήρθε δεύτερο σε ψήφους, συνεχάρη τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης Μαζί για τη νίκη του.

Ο συνασπισμός Μαζί και η φιλελεύθερη συμμαχία Πειρατές/Δήμαρχοι κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών και δήλωσαν ότι θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Εκτός κοινοβουλίου το κομμουνιστικό κόμμα για πρώτη φορά από τον Β’ ΠΠ

Εν τω μεταξύ, οι Τσέχοι ψηφοφόροι, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, άφησαν εκτός κοινοβουλίου τους κομμουνιστές, γυρίζοντας την πλάτη στο κόμμα του οποίου οι προκάτοχοι κυβέρνησαν τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης από το 1948 έως τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 που εγκαθίδρυσε τη δημοκρατία.

Οι κομμουνιστές φυλάκισαν δεκάδες χιλιάδες σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας τη δεκαετία του 1950 και κατέστειλαν βάναυσα αντιφρονούντες όπως ο δραματουργός που έγινε πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ, αλλά παρέμειναν στο κοινοβούλιο μετά την επανάσταση.

Στις εκλογές αυτής της εβδομάδας, ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βοημίας και η Moravia έλαβαν το 3,62% των ψήφων με σχεδόν όλες τις περιφέρειες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, ήτοι λιγότερο από το 5% που απαιτείται για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή