ΕΚΤ: Νέο εργαλείο για να ανακοπεί το ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων

Ευελιξία στην επανεπένδυση ομολόγων

by Times Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς».

Επισημαίνεται δε, ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται. Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.

Ευελιξία στη επανεπένδυση των αγορών ΡΕΡΡ

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των αγορών που οφείλονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί στην  εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η έκτακτη συνεδρίαση

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της ΕΚΤ, η οποία αιφνιδίασε τις αγορές, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το υψηλότερο κόστος δανεισμού για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων πυροδοτήθηκε μετά την τακτική συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία η ΕΚΤ πρότεινε πιο επιθετική πολιτική, αλλά απέτυχε να εφαρμόσει νέα μέτρα για τη στήριξη των υπερχρεωμένων εθνών του μπλοκ.

Αυτό προκάλεσε κάποια νευρικότητα μεταξύ των διαχειριστών χρημάτων σχετικά με τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό και οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ξεπέρασε το όριο του 4% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα – με έναν οικονομολόγο να λέει ότι αυτά τα επίπεδα « θα μπορούσαν τελικά να μετατραπούν σε πρόβλημα» για το έθνος της Νότιας Ευρώπης.

Η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στο Παρίσι της Γαλλίας την Τρίτη: «Η δέσμευσή μας στο ευρώ είναι το εργαλείο μας κατά του κατακερματισμού . Αυτή η δέσμευση δεν έχει όρια. Και το ιστορικό μας στο να παρέμβουμε όταν χρειάζεται, υποστηρίζει αυτή τη δέσμευση».

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν το πρωί της Τετάρτης μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για έκτακτη συνεδρίαση.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή