Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για την Ουκρανία

Η ΕΕ απάντησε με κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Οι κυρώσεις είναι μόνο ένα μέρος της απάντησης της ΕΕ στη Ρωσία», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση στο μπλογκ του

by Times Newsroom

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε σε διάγγελμά του τις αυτόνομες δημοκρατίες των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, κάτι που πυροδότησε καταιγισμό εξελίξεων.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας προωθεί προς ψήφιση νόμο που θα επιτρέπει στους πολίτες να φέρουν όπλα τα οποία θα χρησιμοποιούν ως μέσο αυτοάμυνας.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ζήτησε από το κοινοβούλιο να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Ουκρανία, εκτός από τις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, τις περιοχές που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες η Ρωσία και χαρακτηρίζονται ως εμπόλεμη ζώνη.

Η ΕΕ απάντησε με κυρώσεις κατά της Μόσχας. «Οι κυρώσεις είναι μόνο ένα μέρος της απάντησης της ΕΕ στη Ρωσία», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση στο μπλογκ του με τίτλο «Γιατί πρέπει να αντισταθούμε όταν αυταρχικά καθεστώτα προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τους διεθνείς κανόνες».

«Οι διπλωματικές προσπάθειές μας θα συνεχιστούν για να σταματήσουν μια νέα έκρηξη πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Ο κίνδυνος μιας μεγάλης σύγκρουσης είναι υπαρκτός και πρέπει να τον αποτρέψουμε με κάθε κόστος. Έτσι θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΟΑΣΕ για να επαναφέρουμε τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτει. Παράλληλα αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ρωσίας-Κίνας της 4ης Φεβρουαρίου για τη νέα εποχή, στην οποία μπαίνουν οι διεθνείς σχέσεις, και για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, όπως σημειώνει η ανάρτηση της ρωσικής προεδρίας στην οποία παραπέμπει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια πράξη περιφρόνησης και η ουσία της είναι ξεκάθαρη. Είναι ένα ρεβιζιονιστικό μανιφέστο, με άλλα λόγια, ένα μανιφέστο αναθεώρησης της παγκόσμιας τάξης».

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή