Έκθεση στην Αυστρία ρίχνει «φως» στα πρώτα χρόνια ζωής του Αδόλφου Χίτλερ

by Times Newsroom

Καλύπτει την παιδική και εφηβική περίοδο του δικτάτορα της ναζιστικής Γερμανίας

«Ονεαρός Χίτλερ – Τα χρόνια διαμόρφωσης ενός δικτάτορα», είναι ο τίτλος μιας νέας έκθεσης στο Δημοτικό Μουσείο «Νόρντικο» της αυστριακής πόλης Λιντς, η οποία ανοίγει από την Παρασκευή (16/04) και προσπαθεί να… ρίξει φως στις πρώτες δύο δεκαετίες, μέχρι το 1914, στη βιογραφία του μεγαλύτερου εγκληματία στην ιστορία της ανθρωπότητας, του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς και τα πολιτικά ρεύματα εκείνης της εποχής.

Η έκθεση καλύπτει τα παιδικά και εφηβικά χρόνια, τα οποία ο δικτάτορας πέρασε μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας του στην περιοχή Ίνφιρτελ της Άνω Αυστρίας, στο Λιντς και στη Βιέννη, ενώ η ίδια η γενέτειρά του, η πόλη Μπραουνάου -όπου και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και για το οποίο υπάρχουν πολυετείς συζητήσεις και διαφορές ως προς τη μελλοντική χρήση του- δεν παίζει τον κεντρικό ρόλο στην έκθεση.

Τμήμα της έκθεσης παραλήφθηκε από εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί πέρσι στο Σανκτ Πέλτεν της Κάτω Αυστρίας για τα πρώτα χρόνια του Χίτλερ, και τώρα στο Λιντς συμπληρώνεται με τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Δημοτικό Μουσείο «Νόρντικο» πρωτοπαρουσιάζονται τα εντυπωσιακά ευρήματα από τη σοφίτα του σπιτιού με τις επιστολές του Άλοϊς Χίτλερ, του πατέρα του δικτάτορα, όπως επίσης και τα σχέδια τοπίων του Χανς Πόσε, του τότε ιστορικού Τέχνης και ειδικού εντεταλμένου του Αδόλφου Χίτλερ για τη δημιουργία του λεγόμενου «Μουσείου του φύρερ» στο Λιντς.

Η πόλη Λιντς ασχολείται με τη διαχείριση του ιστορικού της παρελθόντος από το 1988, και όπως σημειώνει ο δήμαρχός της, ο Κλάους Λούγκερ, «ένα πρόσωπο όπως ο Χίτλερ, το οποίο είναι ανοσοποιημένο στην κοινωνία μας, μπορεί ίσως να διευκολύνει τους ανθρώπους να προβληματιστούν λίγο με τις σημερινές συμπεριφορές».

Σημειώνεται ότι, μέχρι το τέλος του 2022 πρόκειται να διαρκέσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης -κόστους 5.000.000 ευρώ- του σπιτιού στο Μπραουνάου, στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, και όπου τελικά, έπειτα από τις πολυετείς αντιπαραθέσεις, θα στεγάζονται μελλοντικά υπηρεσίες της εκεί περιφερειακής αστυνομικής διοίκησης.

Η μελλοντική στέγαση εκεί, της περιφερειακής αστυνομικής διοίκησης και μίας αστυνομικής επιθεώρησης, αποτελεί την καταλληλότερη χρήση του κτιρίου, είχε τονίσει κατά την παρουσίαση της σχετικής απόφασης ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νέχαμερ, επισημαίνοντας πως, σε τελική ανάλυση, η Αστυνομία είναι ο φύλακας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ελευθερίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών έχει τη δικαιοδοσία επί του σπιτιού, για την απαλλοτρίωση του οποίου από την Αυστριακή Δημοκρατία, η διαδικασία υπήρξε ιδιαίτερα χρονοβόρα και οφειλόταν στις επανειλημμένες δικαστικές προσφυγές της πρώην ιδιοκτήτριας, η οποία αποδέχθηκε τελικά την αποζημίωσή της, ύψους 812.000 ευρώ.

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση «Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15» στο Μπραουνάου, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος Άλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγό του Κλάρα.

Στο κτίριο αυτό γεννήθηκε -τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους- στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο Αδόλφος Χίτλερ, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ιν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της «κληρονομιάς» που φέρεται να τη στιγματίζει.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή