Έκθετος ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί….κωλοτούμπα: 48 ώρες αφωνίας Τσίπρα για τα fake news του Έβρου

Σε αφωνία παραμένει 48 ώρες μετά την παραδοχή τού «συγγνώμη λάθος» της ΜΚΟ Human Rights360 ο Αλέξης Τσίπρας.

by Times Newsroom

Φαίνεται όμως πως υπό το βάρος των αποκαλύψεων αρχίζει να γίνεται μια στροφή στο αφήγημα. Με διαδοχικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε χθες να υποστηριχθεί ότι ποτέ δεν είπαν ότι η νησίδα που βρέθηκαν οι 38 μετανάστες ήταν ελληνική, αλλά απλώς… ρωτούσαν και η κυβέρνηση δεν απαντούσε! Βέβαια, οι αναρτήσεις και οι εμπρηστικές δηλώσεις παραμένουν.

-«Εμείς κάναμε μία ερώτηση, δεν είπαμε αν είναι ελληνική ή τουρκική», απάντησε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης (ΑΝΤ1), ο οποίος μαζί με τον Στέλιο Κούλογλου είχαν υποβάλει ερώτηση στην Κομισιόν σημειώνοντας ότι «η Ελληνική Αστυνομία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τουρκικό έδαφος και αρνείται να παράσχει βοήθεια, ενώ η τουρκική υποστηρίζει το αντίθετο». Οι ευρωβουλευτές έγραφαν ότι οι πρόσφυγες πέρασαν στην ελληνική πλευρά στις 14/7 όταν επαναπροωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και αποκλείστηκαν στη νησίδα, ενώ περιέγραφαν με ακρίβεια πως «ένα κορίτσι 5 ετών έχασε τη ζωή του από τσίμπημα σκορπιού στη νησίδα».

Βέβαια στις 18 Αυγούστου ο Στέλιος Κούλογλου έλεγε σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο»: «Η Τουρκία έλεγε ότι η νησίδα είναι ελληνική και η Ελλάδα το αντίθετο. Επειδή γνωρίζουν ότι ήταν ελληνική και μπροστά στην προσπάθειά τους να παίξουν με το ακροδεξιό κοινό και να ακολουθήσουν αυτή την απάνθρωπη πολιτική, είναι έτοιμοι να επαναπροωθήσουν και νησίδα στην Τουρκία».

-«Καμία συγγνώμη δεν προτίθεται να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», επέμενε χθες ο τομέαρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας («Παραπολιτικά FM») ότι ζητούσε διευκρινίσεις για την προφανή αντίφαση να θεωρείται η νησίδα τουρκικό έδαφος και ταυτόχρονα να είναι εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο. «Επί του θέματος αυτού δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση, ούτε έχει προσκομίσει στη Βουλή, μολονότι το ζητήσαμε με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου, το από 26-7-2022 έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που επικαλείται», είπε και πρόσθεσε ότι θέση του ΣΥΡΙζΑ ήταν εξαρχής ότι εφόσον ήταν τουρκικό έδαφος η κυβέρνηση έπρεπε να διεθνοποιήσει το θέμα.

-«Εμείς λέγαμε αν είναι σε τουρκικό έδαφος, διεθνοποιήστε το θέμα», είπε και ο Πάνος Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ). «Αλλά δεν απαντούσε η κυβέρνηση. Και χρειάστηκε να υπάρξει αυτός ο διασυρμός για να μάθουμε τα στοιχεία που έχουμε τώρα».

Η επίμαχη ερώτηση

Ωστόσο, μέχρι την αναδίπλωση της ΜΚΟ χαρακτήριζαν «δικολαβίες» τις συντεταγμένες που αποδείκνυαν ότι οι πρόσφυγες δεν βρίσκονταν στην Ελλάδα. Μάλιστα, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει στις 17 Αυγούστου χαρακτήριζαν «κυβερνητική αφήγηση» ότι η νησίδα με τους 38 αποτελεί τουρκικό έδαφος, αν και συμπεριελάμβαναν στο κείμενό τους ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν αποφανθεί ότι πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας.

Και πάλι όμως δεν πείσθηκαν και υποστήριζαν ότι η νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο, επικαλούμενοι συγκεκριμένες συντεταγμένες (που όταν τις επικαλούνταν αυτοί δεν τις χαρακτήριζαν δικολαβίες) και ζητώντας εξηγήσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της.

-Εκείνες τις ημέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης σημείωνε: «Η νησίδα στην οποία ήταν οι πρόσφυγες στις 9 και 11 Αυγούστου, εκεί που χάθηκε το 5χρονο κορίτσι, φαίνεται να είναι εγγεγραμμένη στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Δηλαδή η κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να ενεργήσει πάνω σε ελληνικό έδαφος; Πατριωτισμός του γλυκού νερού…» (17 Αυγούστου).

-Είχε προηγηθεί στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Τόσκας: «Απεμπολούν νησίδα στον Εβρο για να μη σώσουν 40 πρόσφυγες. Εχουν ενσταλάξει την άποψη ότι είναι “απειλή” οι ξυπόλυτοι πρόσφυγες και όχι η τουρκική στρατιωτική μηχανή. Κυβερνητικός “πατριωτισμός”» (14 Αυγούστου).

Βέβαια πάνω από όλους ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας: «Ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα. Ψέματα για τους “καταραμένους του Eβρου”, που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού. Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του» (16 Αυγούστου).

Oταν πάντως ο «Ε.Τ.» αποκάλυπτε στις 19 Αυγούστου ότι στη συγκεκριμένη έκταση που έδειχνε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία νησίδα, έκαναν λόγο για fake news από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Εντύπωση προκαλεί επίσης πως απηύθυναν την ερώτηση σε πέντε υπουργεία, αλλά όχι στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στις αρμοδιότητες του οποίου έχει περάσει το έργο της κτηματογράφησης.

Πάντως, στην απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται το από 26 Ιουλίου απαντητικό έγγραφο της Διεύθυνσης Γεωγραφικού του ΓΕΣ, σύμφωνα με το οποίο «οι δοθείσες εκ των προσφευγόντων συντεταγμένες παραπέμπουν σε σημείο που βρίσκεται επί της νησίδας Κισσαρίου, μεταξύ του χωριού “ΛΑΒΑΡΑ” και του οικισμού “ΑΜΟΡΙΟ”, δεν απεικονίζεται στους χάρτες του Πρωτοκόλλου της Επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων (Αθήνα, 1926) και κείται επί τουρκικού εδάφους».

Θεοδωρικάκος

Να ζητήσει συγγνώμη από το βήμα της ΔΕΘ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Τώρα που η ΜΚΟ ζήτησε συγγνώμη μάλλον αναγνωρίζοντας το λάθος της, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πιει το αμίλητο νερό. Δεν βλέπω να ανοίγουν το στόμα τους και να λένε κουβέντα. Περιμένω ο κ. Τσίπρας μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι που έχει συνέντευξη Τύπου να ζητήσει συγγνώμη για τα ωμά ψέματα που είπε για συγκεκριμένο περιστατικό».

Μηταράκης

Για βαρύτατες ευθύνες έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
«Υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για όποιους εκμεταλλεύτηκαν ένα ψευδές γεγονός εις βάρος της χώρας. Σιγά σιγά ξετυλίγεται το κουβάρι. Από την πρώτη στιγμή είπαμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν πρόκειται για ελληνικό έδαφος. Η υπόθεση με το νεκρό παιδί και η υπόθεση με το παιδί που δήθεν κινδύνευε και με την έγκυο που δήθεν έχανε το παιδί, τα οποία όλα αυτά αποδείχθηκαν ότι δεν ισχύουν, απαιτούσε μια έρευνα». Τώρα», ανέφερε, «το επόμενο στάδιο είναι να μιλήσουν και τα διεθνή Μέσα».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com