Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ινδία – «Σφυροκοπεί» τη χώρα το νέο κύμα

by Times Newsroom 1

Ο κορωνοϊός «σαρώνει» την Ινδία η οποία εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφει πάνω από 300.000 νέα κρούσματα ημερησίως, με τις διεθνείς δυνάμεις να υπόσχονται βοήθεια στη χώρα. Τα νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση για οξυγόνο, με πολλούς από τους ασθενείς να καταλήγουν πριν προλάβουν να εισαχθούν για νοσηλεία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και να είναι προσεκτικοί, τονίζοντας ότι μια «καταιγίδα» μολύνσεων κορωνοϊού συγκλονίζει τη χώρα. «Ήμασταν πολύ χαρούμενοι μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος» του κορωνοϊού, παραδέχθηκε ο Μόντι σε ραδιοφωνικό του διάγγελμα προς τους Ινδούς. «Όμως αυτή η καταιγίδα έχει συγκλονίσει τη χώρα» είπε.

Εν τω μεταξύ, παρατείνεται η καραντίνα στο Νέο Δελχί, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά. Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός, Αρβίντ Κεζριουάλ.

Τα θύματα της Covid-19 είναι καθημερινά χιλιάδες, ενώ τραγικές είναι οι εικόνες από τη μαζική καύση νεκρών στα κρεματόρια.

Διεθνής βοήθεια

Η Βρετανία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει πως θα στείλουν βοήθεια στην Ινδία, ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει τη χώρα».

«Είμαστε ανήσυχοι από την επιδημιολογική κατάσταση στην Ινδία. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε. Η ΕΕ συγκεντρώνει πόρους για να ανταποκριθεί γρήγορα στο αίτημα της Ινδίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τον Ινδικό λαό».

EURONEWS

«Ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατοντάδες συμπυκνωτές οξυγόνου και αναπνευστήρες, είναι καθ’οδόν από τη Βρετανία προς την Ινδία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προκείμενου να «υποστηρίξει τις προσπάθειες ώστε να αποτραπούν οι τραγικές ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας αυτού του φρικτού ιού».

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει περισσότερες από 600 ιατρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων συμπυκνωτών οξυγόνου και αναπνευστήρων, στην Ινδία, για να βοηθήσει τη χώρα να διαχειριστεί την έξαρση των κρουσμάτων.

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ινδία ιατρικό εξοπλισμό και τα υλικά για την παραγωγή περισσότερων εμβολίων Covid-19, δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Έμιλι Χόρν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν εξοπλισμό και κιτ για τεστ.

REUTERS/AMIT DAVE

Οι ΗΠΑ σκέφτονται επίσης να στείλουν μερικά από τα εφεδρικά εμβόλια AstraZeneca, σύμφωνα με τον Άνθονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του προέδρου.

Επιπλέο και η Γαλλία υποσχέθηκε πως θα παρέχει αναπνευστήρες και οξυγόνο στα ινδικά νοσοκομεία, τα οποία δεν είχαν οξυγόνο για τη θεραπεία του αυξανόμενου αριθμού ασθενών.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι περιορισμοί και στα ταξίδια. Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς. Στη γειτονική Ιταλία μάλιστα, απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα ταξιδιωτών που βρέθηκαν στην Ινδία τις τελευταίες 14 ημέρες.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, AFP και ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή