Εκτός ορίων ο Ακάρ: Για τους Τούρκους η Λιβύη είναι πατρίδα

by Times Newsroom 1

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, που βρίσκεται στη Λιβύη από την περασμένη Παρασκευή, επισκέφθηκε χθες Κυριακή την τουρκική Διοίκηση της Μονάδας Εργασίας σε αυτήν τη χώρα της Αφρικής και έλαβε πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της μονάδας, δίνοντας νέες εντολές.

Η Τουρκία έχει κάνει ό,τι χρειάστηκε

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, στρατηγό Μοχάμαντ Αλί Χαντάντ, και τον διοικητή της στρατιωτικής περιοχής της Τρίπολης, στρατηγό Αμπντουλμπασίτ Μαρβάν.

Σε δηλώσεις του τόνισε τις μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Για τους Λίβυους η Τουρκία είναι πατρίδα, για τους Τούρκους η Λιβύη είναι πατρίδα. Επομένως, οι αξιοζήλευτες αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα και θα συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό από τώρα και στο εξής».

Ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία έχει κάνει ό,τι χρειάστηκε να γίνει για την ενότητα, την ακεραιότητα και την ασφάλεια της Λιβύης, και θα συνεχίσει να το κάνει από τώρα και στο εξής.

«Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ πρέπει να γίνει πολύ καλά κατανοητός», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία ήρθε στη Λιβύη μετά από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών.

Επικαλείται και το διεθνές δίκαιο

«Οι δραστηριότητες που διεξάγονται εδώ είναι πολύ σαφείς όσον αφορά το διεθνές δίκαιο, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Το μέτωπό μας είναι καθαρό, τα κεφάλια μας είναι ψηλά. Δεν έχουμε κάτι κρυφό. Μαζί με τους λίβυους αδελφούς μας συνεχίσαμε τις δραστηριότητές μας εδώ και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Υπάρχουν ακόμα απειλές και κίνδυνοι που απειλούν το παρόν ειρηνικό περιβάλλον. Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει τελειώσει», σημείωσε.

Σχετικά με την επιχείρηση «Ειρήνη» δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε πόσο κακόβουλη είναι η επιχείρηση που διεξήχθη με το όνομα Ειρήνη, ότι η δραστηριότητά της έχει μοναδικό στόχο τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ενώ από την άλλη πλευρά δεν γίνεται τίποτα κατά του πραξικοπηματία Χαφτάρ, που συνεχίζει να εξοπλίζεται από εδάφους και αέρος».

Ο τούρκος υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε σε επιθέσεις του Χαφτάρ κατά αμάχων στη Λιβύη, λέγοντας ότι «σφαγίασαν τους σπουδαστές της Στρατιωτικής Ακαδημίας και έθαψαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μαζικούς τάφους. Ο κόσμος δεν πρέπει να το ξεχάσει αυτό.

»Οι οικογένειες που οι νεκροί τους είναι θαμμένοι σε μαζικούς τάφους βρίσκονται σε μεγάλη θλίψη και αγωνία. Επομένως, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τον πόνο τους συναντώντας τους όσο περισσότερο μπορούμε. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα γι’ αυτά και η Τουρκία θα κάνει ό,τι της αναλογεί».

«Να ανακουφίσετε τα δεινά τους»

«Εχουμε πολλούς λίβυους αδελφούς που έχασαν τα άκρα τους και έγιναν μάρτυρες. Μερικοί από αυτούς είναι εδώ, κάποιοι βρίσκονται για θεραπεία στην Τουρκία. Αυτά τα γεγονότα είναι σημαντικά για την κοινωνία της Λιβύης. Πρέπει να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας γι’ αυτούς τους αδελφούς και αδελφές, να τους καθοδηγήσουμε, να τους βοηθήσουμε. Μοιραζόμαστε αυτόν τον πόνο και την ταλαιπωρία με τους λίβυους αδελφούς μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον μετριάσουμε» συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς την τουρκική μονάδα, είπε: «Κάνετε σημαντικό έργο εδώ. Η αποστολή σας είναι πολύ σημαντική. Είστε με τους λίβυους αδελφούς μας. Οι λίβυοι αδελφοί μας έχουν υποφέρει πολύ, είστε εδώ για να ανακουφίσετε τα δεινά τους, να τους βοηθήσετε, να τους στηρίξετε στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Εχετε πραγματοποιήσει επιτυχώς αυτές τις δραστηριότητες μέχρι στιγμής και θα συνεχίσετε να το κάνετε στο μέλλον».

Ο Ακάρ τόνισε ότι οι Λίβυοι αγωνίστηκαν για τη χώρα τους και έδειξαν μεγάλο ηρωισμό και αυτοθυσία. «Επαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο για να φτάσουν εδώ που βρίσκονται σήμερα», υπογράμμισε. «Ως αδέρφια, ως μια γροθιά, ως ένα σώμα, είμαστε μαζί με τη Λιβύη στο δίκαιο σκοπό τους» κατέληξε.

Πηγή: sigmalive.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή