Εκτόξευση αντιπλοϊκού πυραύλου από μη επανδρωμένο όχημα

by Times Newsroom 1

Μη επανδρωμένο όχημα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ εκτόξευσε έναν αντιπλοϊκό πύραυλο από ακτή κατά τη διάρκεια άσκησης του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δοκιμής, ένας εκτοξευτής NMESIS (Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System) εγκατεστημένος σε ένα ROGUE Fires (Remotely Operated Ground Unit for Expeditionary Fires) εξαπέλυσε έναν πύραυλο NSM (Naval Strike Missile), επιτυγχάνοντας απευθείας πλήγμα σε στόχο στη θάλασσα.

Τη δοκιμή πραγματοποίησε η Oshkosh Defense, στο πλαίσιο της Large Scale Exercise (LSE) 2021 του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, όπου το αμερικανικό ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών δοκιμάζουν τα επιχειρησιακά τους concepts.

Το ROGUE Fire είναι ένα μη επανδρωμένο όχημα που αναπτύχθηκε για χρήση αντιπλοϊκών πυραύλων και μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις των αποστολών. Δεν έχει οδηγό και είτε ελέγχεται μέσω τηλεχειρισμού είτε ακολουθεί μόνο του τον «αρχηγό» στο πλαίσιο ενός κονβόι. Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλές πλατφόρμες πυραύλων μπορούν να εγκαθίστανται στις επιθυμητές θέσεις χωρίς να κινδυνεύει προσωπικό.

Όσον αφορά στον πύραυλο NSM, αναπτύχθηκε από την KDA (Kongsberg Defence & Aerospace) προς αντικατάσταση του πυραύλου Penguin, και είναι ένας πύραυλος cruise πολλαπλών ρόλων σχεδιασμένος να χτυπά προστατευμένους στόχους στη θάλασσα και στην ξηρά. Η εμβέλειά του είναι στα 185 χλμ, με κεφαλή 125 κιλών. Είναι ικανός για ελιγμούς αποφυγής ραντάρ και έχει προηγμένο σύστημα για ακριβή στόχευση. Είναι ήδη σε υπηρεσία σε πολλά ναυτικά, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό, το νορβηγικό, το μαλαισιανό κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή