Ελληνική Συμμετοχή στην Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας

by Times Newsroom
Share this

Η Εμμανουέλα Αργυροπούλου, φωτογράφος με πολυετή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, επιλέχθηκε από την Διεθνή Επιτροπή Επιλογής 2019 της Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 27 Οκτωβρίου 2019, στο Fortezza da Basso της Φλωρεντίας, για να εκπροσωπήσει την χώρα μας στην κατηγορία της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας με ένα μέρος της συλλογής “Experience Greece” | «Βίωσε την Ελλάδα».

Το παρακάτω κείμενο συνόδευε τα έργα, με σκοπό ο θεατής να αντιληφθεί την Ελλάδα ως εμπειρία και όχι ως απλό προορισμό διακοπών. 

-Κλείνω τα μάτια. Ανάσα.-

Καλοκαίρι.

Έντονο φως. Γαλάζια νερά.

Αλμύρα στα μαλλιά, στο σώμα

ξυπολυσιά.
Ατελείωτοι περίπατοι σε λευκά σοκάκια.

 

-Κλείνω τα μάτια. Ανάσα.-

Ήσυχα πρωινά με άρωμα ελληνικού καφέ

και σπιτικής μαρμελάδας.
Ο χρόνος κυλά αβίαστα πάνω από τον χάρτη
αναζητώντας νέα παραλία.

-Κλείνω τα μάτια. Ανάσα.-

Παγωμένο λευκό κρασί 

ανάλαφρη σκέψη
Ούτε φοβίες, ούτε ανησυχίες. Τίποτα.


-Κλείνω τα μάτια. Ανάσα.-

Κράτα αυτή την ανάσα.

Κράτα την.

Είναι αυτή που θα σε πάει πίσω σε εκείνο το νησί.

Είναι αυτή που θα σε γεμίσει ενέργεια.

-Κλείνω τα μάτια. Ανάσα.-

-Ανοίγω τα μάτια. Ανάσα.-

Βρες την θάλασσα μέσα σου.

FLORENCE BIENNALE

Η Διεθνής Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας ιδρύθηκε το 1997, με σκοπό να προσφέρει μια καινοτόμο πλατφόρμα συνάντησης των καλλιτεχνών με το κοινό τους, και έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα καλλιτεχνικά δρώμενα στη διεθνή σκηνή.

Στις έντεκα προηγούμενες Μπιενάλε, περισσότεροι από 6000 καλλιτέχνες από εκατό χώρες συγκεντρώθηκαν για να συμμετάσχουν σε έναν πολιτισμικό διάλογο στο λίκνο της Αναγέννησης, τη Φλωρεντία.

Η επιλογή των συμμετεχόντων καλλιτεχνών πραγματοποιείται από Διεθνή Επιτροπή Επιλογής, αποτελούμενη από 12 μελή που προέρχονται από 12 χώρες και έχουν επιλεχθεί σύμφωνα με την εμπειρία τους στο χώρο της σύγχρονης τέχνης σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό να επιλέξουν τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στην έκθεση.

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

www.emmanuellea.com

Η Εμμανουέλα Αργυροπούλου μελέτησε την τέχνη της φωτογραφίας δίπλα στους σπουδαίους φωτογράφους: Φραντζέσκο Καραγιαννόπουλο, Γιάννη Ριζομάρκο, Antonin Kratotchvil (VII), Bob Sasha, Michael Ackerman, Νίκο Οικονομόπουλο (Magnum), Antoine D’Agata (Magnum).

Σπούδασε 3D Animation & Επεξεργασία εικόνας στον Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Τεχνολογικό Όμιλο, απέκτησε Bachelor of Arts στην Παραγωγή Πολυμέσων από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Middlesex, ενώ διεύρυνε τους ορίζοντες της, μελετώντας την Αποκατάσταση Ζωγραφικού Πίνακα σε καμβά στο “Instituto per l ‘Arte e il Restauro Pallazo Spinelli” στην Φλωρεντία της Ιταλία.

Σήμερα, παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Masters in Design, του Βρετανικού Πανεπιστημίου Middlesex.

Τον Φεβρουάριο 2018 παρουσίασε την πιο πρόσφατη -5η– ατομική δουλειά, που αφορούσε στην εικονοποίηση ερωτικών στίχων του μεγάλου Έλληνα στιχουργού Λευτέρη Παπαδόπουλου, και περιλαμβάνει 30 ασπρόμαυρα έργα διαφόρων διαστάσεων. Την έκθεση εγκαινίασε ο ίδιος ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Ατομικές δουλειές της έχουν εκτεθεί σε Αθήνα | Ηλεία | ‘Άμστερνταμ \ Ολλανδία | Βρυξέλλες \ Βέλγιο, ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές δουλειές που έχουν εκτεθεί σε Αθήνα | Θεσσαλονίκη | ‘Άμστερνταμ \ Ολλανδία | Βρυξέλλες \ Βέλγιο | Κωνσταντινούπολη.

Έργα της συμπεριλαμβάνονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Αθήνα | Θεσσαλονίκη | Ηλεία | Πάρο | ‘Άμστερνταμ \ Ολλανδία | Βρυξέλλες \ Βέλγιο | Σάο Πάολο \ Βραζιλία.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή