Ελληνοτουρκικά: Μετά τη βράβευση… το αληθινό τους πρόσωπο – «Ούτε 6,01 μίλια στο Αιγαίο δεν θα γίνουν αποδεκτά» προειδοποιεί ο Ακάρ

Διπλωματικές κινήσεις ήταν την ώρα των σεισμών και πλέον πάνε περίπατο...

by Times Newsroom

Η Τουρκία δείχνει να ξεχνά την αποκλιμάκωση στην ένταση των σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από τη βοήθεια που έλαβε στους φονικούς σεισμούς και οι προκλήσεις γίνονται ξανά καθημερινότητα.Μετά τις βραβεύσεις τόσο στις δυνάμεις της ΕΜΑΚ όσο και σε αυτές του ΕΚΑΒ, επέστρεψαν οι απειλές από τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η επιθετικότητα προς τη χώρα μας φαίνεται ότι αποτελεί και… επισήμως μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Ερντογάν, ο οποίος επενδύει ξανά στον εθνικισμό για να ξεπεράσει τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου στις επερχόμενες εκλογές. Δεν διστάζει μάλιστα να «βάψει κόκκινο» ελληνικά νησιά και ολόκληρες περιοχές, σε επίσημα προεκλογικά σποτ!

Στα τουρκικά ΜΜΕ έχει επανέλθει η συζήτηση για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, με τους Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάζουν δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, ότι δεν θα δεχθεί την επέκτασή τους.

«Ούτε 6,01 μίλια δεν θα γίνουν αποδεκτά» δήλωσε ο Ακάρ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ σχολίασε: «Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια στο Αιγαίο, το μερίδιο που μένει στην Τουρκία ειναι 7%. Ένα πλοίο που θα ταξιδέψει από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη θα πρέπει να περάσει τρεις φορές από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτά δεν μπορεί να τα δεχθεί η Τουρκία. Αυτά μπορούν να συζητηθούν. Εγώ ρώτησα για αυτό το θέμα τον Χουλουσί Ακαρ και μου έχει πει πως δεν θα δεχθούμε ούτε τα 6,01 μίλια. Ούτε 6,01 μίλια. Τόσο ξεκάθαρα» σχολίασε ο δημοσιογράφος Μετεχάν Ντεμίρ.

Και κατέληξε «Θα αποβιβαστούν στη Σμύρνη!».

Ελληνοτουρκικά: Προκαλεί το AKP με προεκλογικό βίντεο με την Αγία Σοφία

Επίσης, την Αγία Σοφία χρησιμοποιεί σε προεκλογικό σποτ το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP στην Τουρκία, προβάλλοντας την μετατροπή του ναού από χριστιανικό μνημείο σε τζαμί ως ένα από τα πιο σπουδαία επιτεύγματα της θητείας του Ερντογάν.

«Οι ήχοι του καλέσματος για προσευχή, του σαλαβάτ και του χατμί σαρίφ από τους θόλους του τεμένους της Αγίας Σοφίας, του συμβόλου της αναγέννησης του ήλιου του πολιτισμού μας, δεν θα λείψουν μέχρι την ημέρα της κρίσης…», αναφέρεται στο σποτ.

Στο βίντεο απεικονίζεται η «μεγάλη προσμονή που έζησαν 3 ολόκληρες γενιές στην Τουρκία», μέχρι να ξαναγίνει η Αγία Σοφία τζαμί, ενώ στο τέλος του σποτ εμφανίζεται φωτογραφία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας «Ο σωστός άνθρωπος, τη σωστή ώρα».

Λίγο πριν κυκλοφορήσει το προεκλογικό σποτ του AKP ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε αναρωτηθεί, ως άλλος «προφήτης» πότε θα χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση Ερντογάν την Αγιά Σοφία ως προεκλογικό εργαλείο.

Ο Κιλιτσντάρογλου σε ανάρτηση που είχε κάνει στο twitter έγραφε: «Για να δούμε πότε θα ξεκινήσει η προπαγάνδα για το τζαμί της Αγίας Σοφίας… Τα πάντα γι’ αυτούς είναι διαφήμιση. Δεν έχουν κανένα ιερό και όσιο, όλα είναι προπαγάνδα. Σε τι έχουν μετατρέψει τις κοινές μας αξίες; Το καθαρό μέτωπο ανήκει σε αυτούς που δεν κλέβουν, δεν διώχνουν, δεν χαραμίζουν και δεν αφήνουν το λαό τους να λιμοκτονεί. Τελεία και παύλα!»

Aκραία πρόκληση Ερντογάν: Προεκλογικό σποτ του ΑΚΡ εμφανίζει υπό τουρκική κατοχή νησιά του Αιγαίου

O Ερντογάν επαναφέρει ως προεκλογικό αφήγημα το προκλητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μάλιστα με τηλεοπτικό σποτ που εμφανίζει το σύνολο σχεδόν των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου υπό τουρκική κατοχή. Στο εμπρηστικό «σποτ» νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κως αλλά και η δυτική Θράκη, εμφανίζονται κάτω από την τουρκική ημισέληνο σε προεκλογικό σποτ του AKP του κόμματος Ερντογάν.

Το διαφημιστικό των 108 δευτερολέπτων, στο οποίο πρωτοστατεί η σημαία της Τουρκίας δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να τιμήσει την «Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού».

Η επέτειος που αποτελεί εθνική γιορτή στη γειτονική χώρα, καθιερώθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ καθώς στις 23 Απριλίου του 1920 ιδρύθηκε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση που αποτελεί σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας και η οποία αφιερώθηκε από τον Τούρκο ηγέτη στα παιδιά.

Τσαβούσογλου: «Υπάρχουν νησιά που το καθεστώς τους είναι αδιευκρίνιστο»

Η τουρκική προπαγάνδα δημοσιοποιούσε το προκλητικό βίντεο, την ώρα που ο Τσαβούσογλου μίλησε ξανά για νησιά με «αδιευκρίνιστο καθεστώς κυριαρχίας». Για μία ακόμα μια φορά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε προκλητικός. Δήλωσε ότι «υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δικαίως λέμε πως είναι δικές μας», θέτοντας ευθέως θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Τσαβούσογλου τόνισε οτι η κυριαρχία αυτών των νησίδων δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια από τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ’47. «Όταν διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω στα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων και τα δικά μας αεροσκάφη εισέρχονται μεταξύ των 4 μιλίων, τα οποία σύμφωνα το διεθνές δίκαιο δεν τους ανήκουν, τότε αρχίζουν και μιλάνε για παραβιάσεις

Επίσης, υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες των οποίων δεν έχει καθοριστεί η κυριότητα. Αναφέρομαι για τις συνθήκες της Λωζάνης το ’23 και των Παρισίων το ’47, των οποίων η κυριαρχία τους δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συνθήκες. Εμείς δικαίως λέμε ότι μας ανήκουν. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι «δικές της» και τότε ξεσπάει ένταση» λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για συζητήσεις μετά τις εκλογές και στις δύο χώρες. «Πού ξέρεις μπορεί αύριο να μπορεί να γίνει κάποια ένταση» φέρεται να είπε. «Κι εκείνοι έχουν εκλογές μια εβδομάδα μετά από εμάς και φτάσαμε σε μια συμφωνία να κάτσουμε και πάλι σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον να συζητήσουμε, πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά αύριο μπορεί να γίνει κάποια ένταση».

Ελληνοτουρκικά: Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές, η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή