Το μυθιστόρημα «Το σπίτι του Ιανού» της βραβευμένης Βρετανίδας συγγραφέως Έλι Γκρίφιθς είναι μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου που εκτυλίσσεται στα ομιχλώδη και άγρια τοπία του Βόρειου Νόρφολκ, με πρωταγωνίστρια την ακαταμάχητη αρχαιολόγο ιατροδικαστή Ρουθ Γκάλογουεϊ.

Η απρόσμενη ανακάλυψη ενός παιδικού σκελετού χωρίς κρανίο κατά την κατεδάφιση ενός παλιού ορφανοτροφείου απαιτεί επειγόντως την έμπειρη γνώμη της Γκάλογουεϊ: Πρόκειται για ανθρωποθυσία, μέρος μιας σκοτεινής τελετουργίας από το παρελθόν, ή για ξεκάθαρο φόνο; Η αρχαιολόγος ιατροδικαστής καλεί αμέσως τον επιθεωρητή Χάρι Νέλσον να διερευνήσει την υπόθεση. Αυτός, αναζητώντας τον καθολικό ιερέα που διηύθυνε κάποτε το ορφανοτροφείο, ανακαλύπτει ότι δύο παιδιά, ένα κορίτσι και ένα αγόρι, εξαφανίστηκαν ανεξήγητα πριν από σαράντα χρόνια. Και δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα οστά ανήκουν σε μια εποχή που το οίκημα ήταν ιδιωτική κατοικία, γεγονός που ωθεί την Γκάλογουεϊ να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στην υπόθεση. Καθώς όμως μπαίνει το καλοκαίρι, γίνεται φανερό ότι κάποιος προσπαθεί να τη βγάλει από τη μέση εκφοβίζοντάς την μέχρι θανάτου.

Με ευφυέστατη πλοκή, άρτια δομή, σύνθετους χαρακτήρες, υπονομευτικό χιούμορ και υποβλητική ατμόσφαιρα, το μυθιστόρημα κερδίζει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα και τον κρατά σε αγωνία μέχρι την τελευταία.

Βιογραφικό

Η Elly Griffiths γεννήθηκε στο Λονδίνο και εργάστηκε για πολλά χρόνια στον χώρο των εκδόσεων. Η εξαιρετικά δημοφιλής και βραβευμένη από την Ένωση Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Library Award by Crime Writers Association) σειρά βιβλίων της, με ηρωίδα τη Ρουθ Γκάλογουεϊ, έχει επίσης κερδίσει τη θέση της στη λίστα με τους επικρατέστερους τίτλους για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της χρονιάς (Theakston’s Old Peculier Crime Novel of the Year). Η Elly Griffiths ζει μόνιμα στο Μπράιτον μαζί με τον σύζυγό της, αρχαιολόγο στο επάγγελμα, τα δύο παιδιά τους και την αγαπημένη της γάτα.