Έλον Μασκ: Τσιπάκι για τον ανθρώπινο εγκέφαλο ετοιμάζει εταιρία του – Σε έξι μήνες οι πρώτες κλινικές δοκιμές

Ο δισεκατομμυριούχος κάνει λόγο για τη συγχώνευση του εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη.

by Times Newsroom

Ο Έλον Μασκ δήλωσε την Τετάρτη 30/11 ότι το ασύρματο τσιπ εγκεφάλου της εταιρίας του, Neuralink, αναμένεται να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Όπως αναφέρει το Reuters, στόχος του εν λόγω τσιπ είναι να ελέγχει πολύπλοκες ηλεκτρονικές συσκευές και τελικά να επιτρέψει σε άτομα με παράλυση να ανακτήσουν την κίνηση, αποκατάσταση της όρασης και να θεραπεία ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

H Neuralink αναπτύσσει και διασυνδέσεις εγκεφαλικών εμφυτευμάτων που, όπως υποστηρίζει ο Μασκ, θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε ασθενείς με αναπηρία να κινούνται και να επικοινωνούν ξανά, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους στόχους περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση της όρασης.

Η εταιρία διεξάγει τα τελευταία χρόνια δοκιμές σε ζώα, καθώς επιδιώκει την έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και σίγουροι ότι θα λειτουργήσει καλά προτού τοποθετήσουμε μια συσκευή σε άνθρωπο», δήλωσε ο Μασκ.

Οι δύο πρώτες εφαρμογές σε άνθρωπο που στοχεύει το εμφύτευμα της Neuralink είναι η αποκατάσταση της όρασης και η δυνατότητα κίνησης των μυών σε άτομα με κινητικά προβλήματα, δήλωσε ο Μασκ. «Ακόμα και αν κάποιος δεν είχε ποτέ όραση, όπως το να έχει γεννηθεί τυφλός, πιστεύουμε ότι μπορούμε να την αποκαταστήσουμε », είπε παράλληλα.

Η Neuralink, ωστόσο, βρίσκεται πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Ο Μασκ δήλωσε σε μια παρουσίαση το 2019 ότι στόχευε να λάβει τη σχετική έγκριση για το τσιπ μέχρι το τέλος του 2020. Στη συνέχεια δήλωσε σε ένα συνέδριο στα τέλη του 2021 ότι ήλπιζε να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι η Synchron, ανταγωνίστρια της Neuralink, πραγματοποίησε ένα σημαντικό επίτευγμα τον περασμένο Ιούλιο, εμφυτεύοντας για πρώτη φορά τη δική της συσκευή σε ασθενή στις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβε έγκριση από τις Αρχές της χώρας για δοκιμές σε ανθρώπους το 2021. Ήδη έχει ολοκληρώσει μελέτες σε τέσσερα άτομα στην Αυστραλία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com