Εμβόλιο: «AstraZeneca και για τους 40-44», λέει ο Βασιλακόπουλος

by Times Newsroom 1

«Οι 40-44 θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με AstraZeneca, και οι 45 μέχρι 49 θα κάνουν από όλα τα εμβόλια», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca. Δημοσιεύτηκε μια μελέτη όπου το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό εγκύων, και οι επιπλοκές ήταν οι αναμενόμενες. Αυτή τη στιγμή έχουμε απόδειξη ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι ασφαλή για τις εγκύους. Δεν έχουμε, όμως, κάποια αντίθετη ένδειξη για το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι υπαρκτά, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Πολλές γυναίκες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Η χρήση τους εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ο κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ μικρός» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

«Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ανθρώπους άνω των 18. Για τις εγκύους δεν είπε κανείς ότι αντενδείκνυται το εμβόλιο της AstraZeneca. Επίσης, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αναφορά κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca για τις γυναίκες που θηλάζουν. Υπάρχει απόδειξη ασφαλείας για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ δεν υπάρχει απόδειξη κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ούτε και απόδειξη ασφαλείας. Αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο για τις εγκυμονούσες» συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Η ΕΕ κινείται νομικά εναντίον της AstraZeneca γιατί δεν έχει δώσει τις προσυμφωνημένες δόσεις αυτή τη στιγμή. Αν η ΕΕ δε θεωρεί ότι είναι ασφαλή, γιατί κινείται νομικά εναντίον της εταιρίας που δεν τα παρέδωσε εγκαίρως; Το εμβόλιο της Pfizer φτιάχτηκε στην ΕΕ. Το εμβόλιο της AstraZeneca φτιάχτηκε κυρίως στην Οξφόρδη. Το 2022 μπορεί να έχουμε 15 εμβόλια και κλινικές μελέτες και να εμβολιαζόμαστε ανάλογα με το προφίλ του κάθε ατόμου», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τη στάση της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca.

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί μια γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί ή είναι ήδη έγκυος, να αλλάξει το εμβόλιό της, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «δεν γνωρίζω αν γίνεται κάποιος να αλλάξει το εμβόλιο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον υπουργό Υγείας», ενώ διευκρίνισε ότι «οι 40-44 θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με AstraZeneca, και οι 45 μέχρι 49 θα κάνουν από όλα τα εμβόλια».

Το χρονοδιάγραμμα

Ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μπορούν να κλείνουν από χθες οι πολίτες 30 έως 39 ετών εκτός των εγκύων γυναικών, για τις οποίες συστήνεται μια προσωρινή στάση αναμονής έως ότου συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα, και στο διάστημα αυτό ο εμβολιασμός τους να επιλέγεται με τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna).

Αυτή την εβδομάδα η επιχείρηση «Ελευθερία» διευρύνεται σε ακόμη δύο ομάδες του πληθυσμού: στην 40-44 ετών από τη Μεγάλη Πέμπτη και, επίσης, με το σκεύασμα της AstraZeneca, και στην 45-49 από το Μεγάλο Σάββατο με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Διαθέσιμη η πλατφόρμα

Η ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών (περίπου 1,36 εκατομμύρια) μπορεί να ξεκινήσει να εμβολιάζεται ήδη από αύριο, Μεγάλη Τετάρτη. Η αμέσως επόμενη ομάδα που εντάσσεται σε αυτή τη δεύτερη γραμμή εμβολιασμού, με το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι πολίτες από 40 έως 44 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει τη Μεγάλη Πέμπτη, 29/4.

Στο πλαίσιο διευκόλυνσης των πολιτών, και με δεδομένο ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου θα πέσει μέσα στους θερινούς μήνες, που οι περισσότεροι συνηθίζουν να λείπουν εκτός τόπου κατοικίας ή να εργάζονται σε παραθεριστικές περιοχές, πραγματοποιείται επιχειρησιακή τροποποίηση και μπορεί η δεύτερη δόση να «τραβηχθεί» στις οκτώ εβδομάδες αντί για δώδεκα. Από τη Μεγάλη Πέμπτη όσοι έχουν προγραμματισμένη τη δεύτερη δόση -ή και τις δύο δόσεις- της AstraZeneca μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα και να φέρνουν νωρίτερα το ραντεβού της δεύτερης δόσης.

Και τρίτη ομάδα

Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, η διαδικασία ανοίγει και για την ομάδα από 45 έως 49 ετών, βάσει της κανονικής σειράς προτεραιοποίησης. Οι πολίτες αυτών των ηλικιών, δηλαδή, θα μπορούν να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό τους με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στην εμβολιαστική εκστρατεία από την Τετάρτη 5/5, μετά το «πράσινο φως» της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων αμερικανικών και ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, το διάστημα αναστολής της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου στις ΗΠΑ διήρκεσε μία εβδομάδα, κατά την οποία εξετάστηκαν λεπτομερώς τα περιστατικά θρομβωτικών επεισοδίων. Εως και τις 21/4 είχαν αναφερθεί 15 περιπτώσεις σε 7,9 εκατομμύρια δόσεις που αφορούσαν σε γυναίκες ηλικίας από 18 έως 49 ετών. Πιο αναλυτικά, η μέση ηλικία ήταν τα 37 χρόνια και από τα 15 περιστατικά τα 13 εντοπίστηκαν σε αυτές τις ηλικίες, και δύο σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Τα ανεπιθύμητα περιστατικά αναφέρθηκαν από μία έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Μετά την άρση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου στις ΗΠΑ, η ελληνική επιστημονική επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για το «ξεπάγωμα» χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου και στην Ελλάδα. Η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως πρόκειται για ένα πρακτικό εμβόλιο, με αποτελεσματικότητα άνω του 80%, που φτάνει το 90% όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλειών και το 100% στην πρόληψη θανάτων.

Η συμμετοχή

Οσον αφορά στη συμμετοχή των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί κατά 62%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 67% μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού, όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Αντίστοιχα, το ποσοστό εμβολιασμένων / προγραμματισμένων ραντεβού για την ομάδα 75-79 ετών είναι 78%, για 70-74 ετών 73%, για την ομάδα 65-69 ετών το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 71% και για τους πολίτες από 60 έως 64 ετών 64%. Οι ομάδες 55 έως 59 ετών και 50 έως 54 ετών -οι τελευταίες που άνοιξαν- έχουν προγραμματίσει ραντεβού σε ποσοστό 53% και 43% αντίστοιχα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή