Ένας χρόνος Μπάιντεν: Τι είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην ομιλία για την «κατάσταση της Ένωσης» για Ουκρανία, πανδημία και πληθωρισμό

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παραχώρησε χθες Τρίτη (1/3) την πρώτη του ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης, μετά από ένα χρόνο θητείας στην προεδρία της χώρας, η οποία επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού, μια ταραγμένη οικονομία και, εσχάτως,  την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, τα ζητήματα αυτά αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Μπάιντεν ενώπιον της συνόδου του Κογκρέσου στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από την ομιλία του:

Για τη ρωσική επιθετικότητα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα το να λάβει ο Μπάιντεν σπάνια διακομματική υποστήριξη, καθώς και την έγκριση της πλειοψηφίας του κοινού για τον χειρισμό της κατάστασης από μεριάς του.

Μια νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, έδειξε ότι το 43% των ερωτηθέντων εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε ο πρόεδρος στην κρίση, σε ένα άλμα εννέα μονάδων, συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, η γενική αποδοχή του Μπάιντεν από τον κόσμο παραμένει κάτω του μετρίου, «κολλημένη» εδώ και καιρό επίσης στο 43%.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν τόνισε δεσμεύτηκε να συνεχίσει να επιδιώκει έναν παγκόσμιο συνασπισμό για να ασκήσει οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα εμπλακούν στις μάχες. Για το τελευταίο έλαβε ένα μεγάλο χειροκρότημα από τους Ρεπουμπλικανούς που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε το κοινό ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη επίλυση της κρίσης και ότι ίσως χρειαστεί να γίνουν κάποιες θυσίες – συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. «Είναι μια πραγματική δοκιμασία και θα πάρει χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κορονοϊός – «Μπαίνουμε σε μια νέα φάση»

Ο πρόεδρος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να σηματοδοτήσει ότι το έθνος εισέρχεται σε μια νέα φάση της πανδημίας, όπου, όπως το έθεσε, «ο COVID-19 δεν χρειάζεται πλέον να ελέγχει τις ζωές μας».

Πράγματι, η εικόνα του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της ομιλίας φαινόταν να σηματοδοτεί το ίδιο: Λίγα μέλη φορούσαν μάσκα – και ο Μπάιντεν δεν ήταν ένα από αυτά. Ενώ ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι το έθνος θα παραμείνει σε εγρήγορση για νέα στελέχη του ιού, τόνισε ότι η εποχή του lockdown των επιχειρήσεων και του κλεισίματος των σχολείων έχει τελειώσει. «Τα παιδιά μας πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο», είπε, κερδίζοντας το χειροκρότημα τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους.

Μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον πληθωρισμό

Ο Μπάιντεν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην προώθηση των σχεδίων του για την οικονομία, η οποία βρίσκεται σε τέλμα εδώ και καιρό. Με αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος επιχείρησε να «αμβλύνει» την επιθετικότητα των Ρεπουμπλικανών απέναντί του, οι οποίοι τον κατηγορούν εδώ και καιρό για αμέλεια όσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα των ΗΠΑ.

Εν ολίγοις, ο πρόεδρος προσπάθησε να πείσει τους Αμερικανούς ότι ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης του πληθωρισμού είναι η μείωση του κόστους, είτε μέσω της κατασκευής περισσότερων προϊόντων στη χώρα είτε μέσω του να γίνουν πιο προσιτά τα φάρμακα και η φροντίδα των παιδιών.

Ένα πρόβλημα για τον Μπάιντεν και το κόμμα του είναι ότι καμία από αυτές τις λύσεις δεν μπορεί να δοθεί γρήγορα – και  σίγουρα όχι αρκετά έγκαιρα, ώστε να βοηθήσουν την προεκλογική καμπάνια τους για τις εκλογές του Κογκρέσου τον Νοέμβριο.

Καταπολέμηση της εγκληματικότητας

Ο Μπάιντεν ασχολήθηκε με το θέμα της αυξανόμενης βίας στις πόλεις της χώρας του, απαντώντας ρητά στις εκκλήσεις των προοδευτικών του κόμματός του για αποχρηματοδότηση των αστυνομικών τμημάτων.

«Η απάντηση είναι να χρηματοδοτήσουμε την αστυνομία με τους πόρους και την εκπαίδευση που χρειάζονται για να προστατεύσουν τις κοινότητές μας», είπε, παίρνοντας μια θέση που προκάλεσε χειροκροτήματα από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.

Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν ζήτησε ενίσχυση των  κοινοτικών υπηρεσιών και απαγόρευση των υψηλής ισχύος επιθετικών όπλων, ένα θέμα που έχει τεθεί εδώ και καιρό από τους περισσότερο προοδευτικούς κύκλους των βουλευτών.

«Είμαστε πιο δυνατοί σήμερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο», είπε ο Μπάιντεν ολοκληρώνοντας την ομιλία του. «Και θα είμαστε πιο δυνατοί σε ένα χρόνο από τώρα, από ό,τι είμαστε σήμερα».

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com