«Ένας μεγάλος Ευρωπαίος»

Σε ηλικία μόλις 65 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Φίλοι, αλλά και πολιτικοί αντίπαλοι εξαίρουν το έργο του.

by Times Newsroom

Θλίψη και οδύνη προκαλεί σε όλη την Ευρώπη ο θάνατος του Νταβίντ Σασόλι. Ο ιταλός πολιτικός είχε κερδίσει την εκτίμηση όλων ως μία φωνή ψυχραιμίας και συνδιαλλαγής, σε μία εποχή που πληθαίνουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις και οι ακραίες τοποθετήσεις στην Ευρώπη. «Χάσαμε έναν μεγάλο Ευρωπαίο» δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα μας λείψει η γενναιοδωρία του, η εγκαρδιότητά του και το χαμόγελό του» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Για τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ο Σασόλι ήταν «ένα σύμβολο νηφαλιότητας, ανθρωπιάς και γενναιοδωρίας», ιδιότητες για τις οποίες «τον εκτιμούσαν συνάδελφοι από όλες τις πολιτικές ομάδες, σε όλη την Ευρώπη».

Ο σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ Σασόλι είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωβουλής αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Η θητεία του αναγκαστικά επισκιάστηκε από την πανδημία, καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ολομέλεια του Στρασβούργου είχε ακυρωθεί και οι συνεδριάσεις γίνονταν στις Βρυξέλλες, εν μέρει μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό δεν εμπόδισε τον Σασόλι να παρέμβει με αποφασιστικότητα στην ευρωπαϊκή ατζέντα, όταν το έκρινε απαραίτητο. Τον περασμένο Δεκέμβριο απένειμε στον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είχε λάβει θέση υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει όμηρος του 3% για το δημόσιο έλλειμμα». Επιπλέον, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αδράνεια απέναντι στην εθνολαϊκιστική κυβέρνηση της Πολωνίας και τελικά δεν δίστασε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν.

Από την RAI στα έδρανα της Ευρωβουλής

Δεκέμβριος του 2021: Ο Νταβίντ Σασόλι απονέμει το βραβείο Ζαχάροφ στην Ντάρια Ναβάλναγια, κόρη του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Νταβίντ Σασόλι γεννήθηκε στην Φλωρεντία το 1956, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αρχικά στην εφημερίδα Il Giorno και αργότερα στην κρατική τηλεόραση RAI. Για ένα διάστημα ήταν παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της RAI 1. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009. «Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στη δημοσιογραφία και στην πολιτική» επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Παλαιότερα ο Νταβίντ Σασόλι είχε δώσει μάχη με τη λευχαιμία. Από το περασμένο φθινόπωρο αντιμετώπιζε και πάλι σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον Οκτώβριο εμφάνισε πυρετό και ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Από τις 26 Δεκεμβρίου νοσηλευόταν στην Ιταλία μετά από «επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πιθανή διάδοχος του Σασόλι

Ο Νταβίντ Σασόλι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο

Ποιος θα είναι ο διάδοχός του; Όπως συμβαίνει πολλές φορές μετά από ευρωεκλογές, οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι Σοσιαλιστές, είχαν ούτως ή άλλως συμφωνήσει ότι στο ήμισυ της θητείας τον σοσιαλδημοκράτη Σασόλι θα διαδεχόταν ένας υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ως φαβορί προέβαλε ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής σήμερα της Κ.Ο. του ΕΛΚ, ο οποίος όμως το τελευταίο διάστημα ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Ευρωβουλής.

Κατόπιν όλων αυτών, επικρατέστερη υποψήφια θεωρείται σήμερα η μαλτέζα αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ηλικίας μόλις 42 ετών. Πρόκειται για μία ευρωβουλευτή με εξαιρετική παρουσία τα τελευταία χρόνια, που ξεχώρισε ιδιαίτερα για τις τοποθετήσεις της στο μεταναστευτικό ζήτημα. Θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωβουλής μετά από 20 χρόνια (είχαν προηγηθεί η Σιμόν Βέιλ και Νικόλ Φοντάν), αλλά και η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού.

 

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com