Ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα …

Η πιο πολυσυζητημένη καταστροφική ανισορροπία που μετρήθηκε και καταγράφηκε είναι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, για την οποία μάλιστα αυτές τις ημέρες στην Γλασκώβη γίνεται η παγκόσμια συνδιάσκεψη COP26 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

by ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Η Ελλάδα είναι «ένας βράχος ριγμένος στην θάλασσα», με κύρια χαρακτηριστικά (1) το 76% της επιφανείας της είναι πάνω από 600μέτρα υψόμετρο, με πάνω από 15.000 χλμ ακτογραμμής, (2) έχει την τρίτη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη με 6.300 φυτά από τα οποία τα 1470 ενδογενή αυτοφυή και (3) οι κάτοικοί της διατηρούν τον δεύτερο ζωντανό πολιτισμό στον κόσμο. Με τα ίδια γράμματα, με τις ίδιες λέξεις, με τις ίδιες προτάσεις εκφράζουν τα ίδια νοήματα τα τελευταία 3.000 χρόνια.

Σε αυτόν τον βράχο, με τις μικρές κατακερματισμένες επιφάνειες καλλιέργειας, τα μαζικά συστήματα καλλιέργειας ή τα μαζικά συστήματα εκτροφής δημιουργούν «θανατηφόρες» ανισορροπίες στο περιβάλλον, ενώ οι διαθέσιμες εκτάσεις πρέπει κύρια να προσφέρονται για την αγροδιατροφική ασφάλεια και ΟΧΙ για βιομηχανικές πρώτες ύλες. Για τα βιομηχανικά προϊόντα υπάρχουν απέραντες εκτάσεις σε Καναδά, σε ΗΠΑ, σε Κίνα, σε Ρωσία (τώρα Σιβηρία …) και αλλού.

Είναι δεδομένο ότι (1) οι αγρότες είναι οι εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του Περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, οικονομικού κλπ) και είναι επίσης δεδομένο ότι (2) η ισορροπία εξασφαλίζει την βιωσιμότητα (αειφορία) ενός συστήματος, όπου η ανισορροπία σημαίνει τον θάνατο σε όλο το σύστημα …

Η πιο πολυσυζητημένη καταστροφική ανισορροπία που μετρήθηκε και καταγράφηκε είναι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, για την οποία μάλιστα αυτές τις ημέρες στην Γλασκώβη γίνεται η παγκόσμια συνδιάσκεψη COP26 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στις 2 Νοε 2021 η Ακαδημία των Αθηνών οργάνωσε παράλληλη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Addressing Climate Change Impacts on Cultural and Natural Heritage: The Way Forward».

Στις 9-11 Νοε 2021 η ΑΜΚΕ Νέα Γεωργία για την Νέα Γενιά οργανώνει το διαδικτυακό διεθνές συνέδριο «Η Κλιματική Αλλαγή στον κλάδο της Αγροδιατροφής».

Στις 15 Νοε 2021 ο οργανισμός διαΝεοσις οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Η Eπανεκκίνηση της Oικονομίας και η Κλιματική Αλλαγή»

Στις 19 & 20 Νοε 2021, στα Τρίκαλα οργανώνεται το υβριδικό Συνέδριο Agribusiness Thessaly Summit εστιασμένο στην Κλιματική Αλλαγή σε έναν από λίγους μεγάλους κάμπους της Ελλάδος, με θέμα: «Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου».

Το διήμερο υβριδικό συνέδριο Agribusiness Thessaly Summit περιλαμβάνει επτά (7) συνεδρίες, τριάντα πέντε (35) θεματικά πεδία και σαράντα (40) ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι επτά θεματικές του Agribusiness Thessaly Summit είναι: 1) ΚΓΠ 2021-2027, Πράσινη Συμφωνία, Ταμείο Ανάκαμψης, 2) Χρηματοδοτικά εργαλεία, 3) Παρόν & μέλλον εκτατικών καλλιεργειών, Γεωργία ακριβείας, Στρεμματική απόδοση, 4) Ενεργειακοί & Υδάτινοι Πόροι, 5) Γαλακτοπαραγωγή, Ζωικό κεφάλαιο, Ιχθυοκαλλιέργειες, 6) Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, Κλιματική αλλαγή και 7) Οι συνέργειες μεταξύ παραγωγής, έρευνας, επιχειρήσεων.

Το Agribusiness Thessaly Summit θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 19 Νοε 2021, στις 09.00 με καλωσόρισμα από τον κ Γ. Μπαλακάκη (πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής του Agribusiness Thessaly Summit) και από την κα Τ. Γιέμελου (Εθνική Τράπεζα).

Στις 09.30/19-11-2021 προσεγγίζεται: Η ΚΓΠ 2021-2027, Ταμείο Ανάκαμψης, Πράσινη Συμφωνία, Κλιματική αλλαγή, με τους Δρ. Γ. Στύλιο (ΥφυπΑΑΤ), κ. Τ. Χανιώτη (ΕΕ), κ. Π. Κόκκαλη (Ευρωβουλευτή), κ. Δ. Λιανό (ΛΚΝ-ΑΝΑΛΥΣΙΣ) & Καθ Χ. Κασίμη (ΓΠΑ).

Στις 11.15/19-11-2021 προσεγγίζονται: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ταμείο εγγυήσεων, ασφάλιση, τεχνολογίες, με τους Δρ. Κ. Μπαγινέτα (ΓΓ ΥπΑΑΤ), κ. Χ. Χατζόπουλο (Εθν Τράπεζα), κ. Κ. Αποστολόπουλο (ΥΔ-ΠΑΑ) & καθ Κ. Τσιμπούκα (ΓΠΑ).

Στις 13.00/19-11-2021 προσεγγίζονται: Οι εκτατικές καλλιέργειες παρόν και μέλλον. Η ευφυής γεωργία στην στρεμματική απόδοση και στο κόστος παραγωγής, με τους καθ Ν. Δαναλάτο (Πανεπ. Θεσσαλίας), Δρ. Θ. Γέμτο (Πανεπ. Θεσσαλίας) για το μέλλον των πεδινών υπαίθριων καλλιεργειών: αναδιάρθρωση, καλλιεργητικές τεχνικές, βιωσιμότητα στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, κ. Γ. Ποντίκα (Syngenta Hellas), κα Χ. Λεγάκι (Corteva Agriscience) & Καθ Γ. Ζαλίδη (ΑΠΘ).

Στις 15.30/19-11-2021 προσεγγίζεται Η Ενέργεια & Υδάτινοι πόροι: Αχελώος, ταμιευτήρες, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, εξοικονόμηση υδάτων, με τους κ. Δ Παπαγιαννίδη (ΓΓ ΥπΑΑΤ) για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποδομών αγροτικής ανάπτυξης και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, ΗΣΙΟΔΟΣ, Αν Καθ Α. Λουκά ΑΠΘ) για το Υδατικό Ισοζύγιο της Θεσσαλίας: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον, Καθ Ν. Δέρκα (ΓΠΑ) και κ. Κ. Γκούμα (Γεωπόνος)

Στις 17.15/19-11-2021 προσεγγίζεται Η Ζωική παραγωγή-Γαλακτοπαραγωγή-Ιχθυοκαλλιέργειες, με τους κ. Σ Κεδίκογλου (υφυπΑΑΤ), κ. Μ Σαράντη (Hellenic Dairies), Δρ. Χ. Μπιλλίνη (Κτηνιατρική Θεσσαλίας), Καθ Δ. Κουρέτα (Πανεπ. Θεσσαλίας) & Καθ Ι. Μποζιάρη (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

Στις 19.00/19-11-2021 προσεγγίζεται Ο ρόλος της Θεσσαλίας στην διατροφική ασφάλεια & επάρκεια της χώρας από τον κ Σ. Λιβανό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Το Agribusiness Thessaly Summit συνεχίζει το Σάββατο, 20 Νοε 2021, στις 09.00 με καλωσόρισμα από τον κ Γ. Μπαλακάκη (πρόεδρο του Agribusiness Thessaly Summit) και από Δρ. Χ. Τριαντόπουλο (Υφυπ Κρατικής Αρωγής & Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές).

Στις 09.30/20-11-2021 προσεγγίζεται Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών: Kαλλιέργειες υπό κάλυψη & θερμοκηπιακές λύσεις νέας τεχνολογίας, με τους κα. Χ. Καλογήρου (ΓΓ ΥπΑΑΤ), Καθ Ν. Κατσούλα (Πανεπ Θεσσαλίας) & Δρ. Κ. Κίττα (Πανεπ Θεσσαλίας)

Στις 11.15/20-11-2021 προσεγγίζονται Τα βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στη συνέργεια «Παραγωγοί-Επιχειρήσεις-Έρευνα» με τους κ. Geert Wilms (Ολλανδία, Brabant), κ. Β. Γιαγιάκο (Επιμελητήριο Τρικάλων) & κ. Κ. Θεοχαρίδη (Barilla Hellas).

Στο πολύ ενδιαφέρον υβριδικό συνέδριο, www.agribusinessforum.org, 2102845980 μπορεί κάποιος/α να συμμετέχει είτε με φυσική παρουσία (εάν ενδιαφέρεται και για δικτύωση) είτε με διαδικτυακή εγγραφή (εάν ενδιαφέρεται μόνο για το γνωστικό αντικείμενο «Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή»).

Η Ελλάδα υφίσταται αλλαγές στο κλίμα της. Η Ελλάδα δέχεται κλιματικούς μετανάστες. Η Ελλάδα δέχεται αλλαγές στην βιοποικιλότητά της. Η Ελλάδα δέχεται νέα εισβολικά είδη λόγω αλλαγής κλίματος. Ίσως η μεγάλη βιοποικιλότητά της να είναι μια καλή ασπίδα προστασίας στην κλιματική αλλαγή. Ίσως ο μικρός κλήρος και οι μικροκαλλιεργητές να είναι μια καλή βάση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ίσως ο «βράχος ο ριγμένος στην θάλασσα» να εμπεριέχει στην άυλη πολιτιστική του κληρονομιά τις δυνατότητες επιβίωσης στην περίοδο της Κλιματικής Αλλαγής.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα

The following two tabs change content below.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης είναι συνταξιούχος και προσφέρει εθελοντικά (χωρίς εκχρηματισμένη σχέση) σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, όπως: Ένωση Παλαιών Προσκόπων Θέρμης, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Ενώσεις Νέων Αγροτών, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.-Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε Συνεταιρισμούς (Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός «βιοςCoop», ΚοινΣΕπ ΜOΔΟΥΣΑ, ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ, Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών κλπ) και είναι συνεργάτης στο ΑγρΟραμα (άτυπη δομή αγροτών-παραγωγών επώνυμων προϊόντων), στο Skywalker (Μονοπάτια Επιχειρηματικότητας), στις εφημερίδες ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Agrenda & ΑΓΡΟΤΙΚΗ έκφραση, εκδίδει το ηλεκτρονικό newsletter "ΑγροΝέα" (για φίλους και συνεργάτες) και δημοσιεύει σε ηλεκτρονικά κυρίως μέσα. Διετέλεσε ελεύθερος επαγγελματίας-σύμβουλος σε έργα τοπικής αγροτικής ανάπτυξης, συνεργάτης του ΣΒΒΕ για τον πρωτογενή τομέα, Διευθυντής Δια Βίου Μάθησης στην Γεωργική Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης, Προϊστάμενος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού σε ΔΕΚΟ, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσ/νίκης, και εργολάβος τεχνικών ιδιωτικών έργων, ενώ σήμερα προσφέρει περίπου 200 ομιλίες ετησίως σε θέματα μεταξύ των οποίων, Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη, Αγροτική Ανάπτυξη, Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα, Νεανική ή Γυναικεία Επιχειρηματικότητα κλπ. Κιν. 6998282382, michaeld@otenet.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή