Ενδεικτική της διάστασης απόψεων Γαλλίας-Γερμανίας η αναβολή της συνεδρίασης του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών

Τα γαλλογερμανικά Συμβούλια Υπουργών συνέρχονται μία ή δύο φορές το χρόνο, εναλλάξ στη Γαλλία και τη Γερμανία.

by Times Newsroom

Την αναβολή, κατά πάσα πιθανότητα για τον Ιανουάριο, της συνεδρίασης του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Υπουργών που είχε προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου στο Φοντενεμπλό της Γαλλίας, επιβεβαίωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η αναβολή οφείλεται σε σειρά διαφωνιών του Παρισιού με το Βερολίνο αναφορικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας.

Τα γαλλογερμανικά Συμβούλια Υπουργών συνέρχονται μία ή δύο φορές το χρόνο, εναλλάξ στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το Παρίσι καταλογίζει στο Βερολίνο πως μεταξύ άλλων δεν το ενημέρωσε για το τελευταίο του σχέδιο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των γερμανικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως με το σχέδιο αυτό οι γερμανικές εταιρίες κατά βάση επιδοτούνται και παραβιάζουν έτσι τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τον ελεύθερο οικονομικό ανταγωνισμό.

Από την άλλη, το Βερολίνο ζητά την επανεκκίνηση του έργου κατασκευής ενός αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γερμανία, κάτι που η Γαλλία δεν επιθυμεί.

Ως προς τον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, το Παρίσι καταλογίζει μεταξύ άλλων στο Βερολίνο ότι προωθεί μονομερώς ένα έργο αντιπυραυλικής ασπίδας στο οποίο θα ενταχθούν 14 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Τα ζητήματα αυτά αναμένεται ωστόσο να συζητηθούν, είτε κατά τη διάρκεια συνάντησης που θα έχουν αύριο στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος με τον Γερμανό καγκελάριο, είτε την ερχόμενη εβδομάδα που ο καγκελάριος Σολτς ενδέχεται να επισκεφθεί το Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται πάντως αύριο να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Οι δύο χώρες της Ιβηρικής έχουν ήδη δημιουργήσει έναν μηχανισμό ελέγχου των τιμών της ενέργειας, ο οποίος κατά την άποψή του Παρισιού θα πρέπει να δημιουργηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com