Ενίσχυση πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας

Συνεργασία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον Υπουργό Δημιουργικών Βιομηχανιών της Βικτώριας Danny Pearson και με την Ελληνική Κοινότητα στη Μελβούρνη

by Times Newsroom

Στη συνάντηση εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με τον Υπουργό Δημιουργικών Βιομηχανιών της Πολιτείας της Βικτώριας Danny Pearson προτεραιότητα είχε το ζήτημα της ενίσχυσης των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας. Ο Αυστραλός Υπουργός, αφού δήλωσε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα  πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την Έκθεση “Ανοικτοί Ορίζοντες”, προϊόν συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Μελβούρνης, ευχαριστώντας την Λίνα Μενδώνη για την απόφασή της μετά από είκοσι χρόνια οι Αυστραλοί, αλλά και ελληνική ομογένεια -η τρίτη γενιά της- να έχουν την ευκαιρία να  έρθουν σε επαφή με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

O Danny Pearson σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που επισκέπτεται ο κόσμος όχι απλώς για τον πολιτισμό της, αλλά και γιατί είναι ο τόπος που γεννήθηκε η Δημοκρατία. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει συμβάλει στη δημιουργία του Δυτικού Πολιτισμού και οι Έλληνες στη δημιουργία της σύγχρονης Αυστραλίας. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν η Έκθεση “Ανοικτοί Ορίζοντες” να είναι η αρχή σε μια ουσιαστική πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στο ελληνικά Μουσεία και τα Μουσεία της Βικτώριας. Επίσης, συζήτησαν εκτενώς τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άϋλη.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Κυβέρνησης της Βικτώριας για τα ανωτέρω θέματα, στο οποίο να υπάρχει και συγκεκριμένη πρόβλεψη για δράσεις που αφορούν στην προβολή της έννοιας της Δημοκρατίας.

Την παραμονή των εγκαινίων της Έκθεσης “Ανοικτοί ορίζοντες” εκατοντάδες ομογενείς συμμετείχαν στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε προς τιμήν της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης από τον Γενικό Πρόξενο Μανώλη Κακαβελάκη. Στο Ελληνικό Μουσείο εκτίθενται σημαντικές εκθέσεις, κυρίως όμως μία εξαιρετική έκθεση του Μουσείο Μπενάκη, στην οποία παρουσιάζεται διαχρονικά η ελληνική τέχνη.

Στον χαιρετισμό της προς τους ομογενείς, η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη σημασία της εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού με την πραγματοποίηση τέτοιων συνεργασιών, αλλά και την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί, ώστε οι νέες γενιές να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα. «Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε απολύτως ότι η Ελλάδα είναι πρωτεύουσα δύναμη στον Πολιτισμό. Με την πολιτιστική εξωστρέφεια, η οποία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας, βγαίνει προς τα έξω η πατρίδα μας με το καλύτερό της πρόσωπο. Κυρίως, όμως, σας δίνει δυνατότητα να πρεσβεύσετε τον ελληνικό πολιτισμό στις χώρες που βρίσκεστε, εν προκειμένω στην Αυστραλία και τη Μελβούρνη. Είναι πράγματι πολύ τιμητικό και πολύ συγκινητικό για όλους εμάς, όταν βρισκόμαστε εκτός των ελληνικών συνόρων, να βλέπουμε πόσο ζωντανή είναι η Ελλάδα στη ζωή σας. Να βλέπουμε την αγάπη σας για την πατρίδα. Όμως για μας είναι πολύ τιμητικό  να διαπιστώνουμε  τον φιλελληνισμό, τα αισθήματα αγάπης για την Ελλάδα, που έχουν αναπτύξει αυτοί, οι οποίοι επέλεξαν να είναι Έλληνες. Εδώ λοιπόν, στη Μελβούρνη, είναι φανερό -και αυτό νομίζω ότι μπορεί να το δει ο καθένας– κτυπά η καρδιά του έθνους. Εδώ εκπροσωπείτε το ελληνικό έθνος, όχι μόνο την Ελλάδα».

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε, επίσης, το κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, όπου την υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Βασίλης Παπαστεργιάδης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Β. Παπαστεργιάδης παρουσίασε στην Υπουργό τη βιβλιοθήκη και το πρόγραμμα εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, καθώς και την εγκατάσταση αντιγράφων της ζωφόρου του Παρθενώνα στις προσόψεις του κτηρίου, ένα έργο που φέρνει την Ελλάδα στο κέντρο της Μελβούρνης. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε την Υπουργό ότι την παραγωγή των ακριβών αντιγράφων της ζωφόρου του Παρθενώνα σε πεντελικό μάρμαρο χρηματοδότησε η κυβέρνηση της Βικτώριας. Η Λίνα Μενδώνη διαβεβαίωσε τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι κοντά τους και πάντα ανοιχτό στη μεταξύ τους συνεργασία για την προβολή της γλώσσας και του πολιτισμού της πατρίδας μας.

Βασίλης Παπαστεργιάδης, Λίνα Μενδώνη Το κτήριο της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή