Εντυπωσιακό ψηφιδωτό 1.600 ετών έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

by Times Newsroom 1

Ένα ψηφιδωτό 1.600 ετών έφεραν στο φως αρχαιολόγοι που εργάζονται στην πόλη Γιαβνέ του Ισραήλ. Το ψηφιδωτό, που χρονολογείται από τη Βυζαντινή Περίοδο, εντοπίστηκε κατά τη διεξαγωγή ανασκαφών σε μία εκτεταμένη βιομηχανική ζώνη που λειτουργούσε για αρκετούς αιώνες σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εικάζεται ότι το εύρημα άνηκε στο πάτωμα κατοικίας μίας εύπορης γειτονιάς κοντά στη βιομηχανική ζώνη. Είναι πολύχρωμο, με γεωμετρικά μοτίβα και οριοθετείται από ένα μαύρο ορθογώνιο πλαίσιο.

Πρόκειται για το πρώτο εύρημα αυτού του τύπου στην πόλη Γιαβνέ, σύμφωνα με τoν αρχαιολόγο Elie Haddad που μίλησε στο CNN. Ο ίδιος πρόσθεσε πως αρκετά νομίσματα βρέθηκαν κάτω από αυτό. Σύμφωνα με τον Haddad πρόκειται για ένα ασυνήθιστο εύρημα σε μία βιομηχανική περιοχή και δεν αποκλείει οι επόμενες ανασκαφές να αποκαλύψουν την ύπαρξη κατοικιών.

Το ψηφιδωτό αποτυπώθηκε στο σημείο και ύστερα συντηρήθηκε από ειδικούς του Μουσείου Ροκφέλερ στην Ιερουσαλήμ. Σύντομα θα εκτεθεί στην Γιαβνέ. Αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος ανασκαφών το οποίο θα χρειαστεί ακόμα κάποια  χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η ομάδα των αρχαιολόγων έχει ήδη εντοπίσει τα υπολείμματα από ένα αρχαίο πατητήρι και ένα κελάρι για κρασί και ευελπιστεί πως θα εντοπίσει και άλλα ευρήματα για τις προθήκες του πρώτου αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος της Γιαβνέ πως η διάσωση των αρχαιοτήτων και η γνώση του παρελθόντος αποτελούν σημαντικές αξίες για την πόλη «η οποία έχει μία εντυπωσιακή ιστορία». Σημειώνεται ότι η Γιαβνέ υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις της περιοχής και θεωρείται ο πιο σημαντικός χώρος της μεταβιβλικής εβραϊκής ιστορίας μετά την Ιερουσαλήμ.

«Σε μία εποχή προόδου και επιταχυνόμενης ανάπτυξης σε όλους τους τομής της ζωής, οι μελλοντικές γενιές πρέπει να είναι σε θέση να δουν την εξέλιξη της πόλης μέσα στην ιστορία», υπογράμμισε ο δήμαρχος Zvi Gur-Ari.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή