Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (European Day of Languages)

by Times Newsroom 1
Share this

O εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών καθιερώθηκε το 2001, με σκοπό την υποστήριξη και την ανάδειξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης, καθώς και την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων, με στόχο την πλήρη και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της στην διατήρηση της πολυπολιτισμικής της ιδιαιτερότητας.

Σε όλη την Ευρώπη, 800 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.
Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι γενικοί στόχοι της Ευρωπαïκής Ημέρας Γλωσσών είναι να:

  • ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και την πολυμορφία των διαφόρων γλωσσών που μαθαίνονται, ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση,
  • προαχθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη, ώστε να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί,
  • ενθαρρυνθεί η δια βίου εκμάθηση γλωσσών, εντός και εκτός σχολείου, είτε με σκοπό τις σπουδές, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές.

Η 26η Σεπτεμβρίου 2011 σηματοδότησε την 10η επέτειο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (ΕΗΓ) που γιορτάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα 47 κράτη μέλη του.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ;

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ελπίζει ότι αυτή η Ημέρα θα γιορτάζεται τόσο από τις αρχές σε κάθε κράτος μέλος όσο και από τους πιθανούς εταίρους στα ακόλουθα επίπεδα:

  • μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής (π.χ. συγκεκριμένα μέτρα ή συζητήσεις σχετικά με θέματα γλωσσικής πολιτικής),
  • μεταξύ του ευρέος κοινού (αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους γενικούς στόχους της Ημέρας, συμπεριλαμβάνοντας τη σημασία της δια βίου μάθησης γλωσσών, αρχίζοντας σε οποιαδήποτε ηλικία, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην εργασία κλπ),
  • στον εθελοντικό τομέα (συγκεκριμένες δράσεις από και/ή μη κυβερνητικούς οργανισμούς, οργανώσεις, εταιρείες, κλπ).
Share this

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή