Επαναφορά του αντιτορπιλικού “Βέλος”, Πλοίου-Μουσείου, στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο

Το υπόψη πλοίο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ είχε φτάσει στο σημείο βύθισής του από αυτή του την κατάσταση, και απαιτείται η άμεση μετακίνησή του στον ασφαλή χώρο του Φλοίσβου, αφού συντηρηθεί επαρκώς και με τις κατάλληλες αρχές συντήρησης στο Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα.

by Times Newsroom

Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Επαναφορά του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», Πλοίου – Μουσείου, στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο στο Παλ. Φάληρο», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πρόσφατα, με νόμο δημιουργήθηκε, ως δωρεά, Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο Παλ. Φαλήρου, σε συνεδρίαση του οποίου, κατά τη φάση των σχετικών συζητήσεων στη βουλή, κατατέθηκαν απόψεις επαναφοράς του Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» στην προαναφερθείσα περιοχή (Φλοίσβος), μεταξύ των οποίων και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Παλ. Φαλήρου, κ. Διονύσιος Χατζηδάκης.

Το υπόψη Α/Τ αποτελεί ένα πλοίο-μνημείο της Δημοκρατίας και η απαξίωσή του σημαίνει απαξίωση τόσο της δημοκρατικότητας του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει όσο και της ίδιας της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας για την οποία το «ΒΕΛΟΣ» και το πλήρωμά του που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού που αγωνίστηκαν.

Το υπόψη πλοίο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ είχε φτάσει στο σημείο βύθισής του από αυτή του την κατάσταση, και απαιτείται η άμεση μετακίνησή του στον ασφαλή χώρο του Φλοίσβου, αφού συντηρηθεί επαρκώς και με τις κατάλληλες αρχές συντήρησης στο Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα.

Για τον σκοπό αυτό κατατέθηκε σχετική ερώτηση του Τομέα Άμυνας.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι,

Με σχετική επιστολή του, ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, αφού παραθέτουν σχετική επιχειρηματολογία, αιτούνται την επαναφορά του Πλοίου – Μουσείου, το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) «ΒΕΛΟΣ», Συμβόλου του αντιδικτατορικού αγώνα ΜΑΑ (Μουσείου Αντιδικτατορικού Αγώνα) και μνημείου της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, στην προβλεπόμενη θέση του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στον Φλοίσβο του Παλ. Φαλήρου.

Σε ιστορικό επίπεδο, επιγραμματικά αναφέρεται ότι, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΥΕΘΑ του 2000, καθιερώθηκε ο εορτασμός της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού το Μάιο 1973 και της «Ανταρσίας του Α/Τ Βέλος» κάθε Μάιο και μεταφέρθηκε το Α/Τ Βέλος στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο Παλ. Φαλήρου. Όμως, μετά τον θάνατο του κυβερνήτη του Α/Τ Βέλος, Ν. Παππά, καταβάλλεται μία προσπάθεια αναιτιολόγητης απαξίωσης του Α/Τ Βέλος. Αρχικά, με αφορμή την ανάγκη συντήρησής του, για την οποία παρέμεινε, αντί για δύο μήνες, τρία χρόνια στο Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) στη Σαλαμίνα, ενώ στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο 2019, μεταφέρθηκε/ρυμουλκήθηκε στη Θεσσαλονίκη προς έκθεση στους κατοίκους της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας εν γένει. Αν και αρχικά, είχε ανακοινωθεί η παραμονή του στη Θεσσαλονίκη για τρεις μήνες, εντούτοις συμπληρώνονται τρία χρόνια, ενώ η συνολική απομάκρυνσή του από την ασφαλή θέση που το είχε τοποθετήσει η πολιτεία φθάνει τα επτά (7) χρόνια, δημιουργώντας μία άκρως ανησυχητική και επισφαλή κατάσταση στο πλοίο, εγκυμονώντας κινδύνους πλήρους καταστροφής του. Ένα πλοίο 80 ετών που παραμένει απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα και χρήζει συστηματικής και ιδιαίτερης συντήρησης.

Δεδομένου ότι, στη συζήτηση στη βουλή, στις 7 Φεβρουαρίου 2023, επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας “Κύκλωψ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία” και του Ελληνικού Δημοσίου», ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ, πρώην Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κ. Διονύσιος Χατζηδάκης:
• Κατά την ομιλία του, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσδοκούμε σε αύξηση της επισκεψιμότητας στα πλωτά Μουσεία «Γ. Αβέρωφ», Τριήρης «Ολυμπίας», στο «Βέλος» που προβλέπεται και θα τοποθετηθεί και το υποβρύχιο το μαύρο που είναι τύπου 209, ο πρώην «Πρωτέας» ως …».
• Αναφερόμενος προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας – ο τελευταίος υποστήριξε την παραμονή του «ΒΕΛΟΣ» στη Θεσσαλονίκη – είπε: «Κύριε Υπουργέ, διασκεδάσατε τις εντυπώσεις ότι δεν θέλουμε το “Βέλος”. Κάνουμε αγώνα να γυρίσει από τη Θεσσαλονίκη εδώ.».

Δεδομένου ότι, στην ιστοσελίδα της δωρήτριας εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για τη δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης, αναρτάται μία δημοσίευση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, θεωρώντας ότι ανταποκρίνεται πλήρως στους σκοπούς της εταιρείας για δημιουργία πάρκου ναυτικής παράδοσης, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό και το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ». Στην ανάρτηση χαρακτηριστικά αναφέρεται το ακόλουθο: «Τόσο το θωρηκτό «Αβέρωφ» όσο και το αντιτορπιλικό «Βέλος» θα παραμείνουν στη θέση τους.», εννοώντας στο υπό δημιουργία Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Φλοίσβο στο Παλ. Φάληρο.

Δεδομένου ότι, ο χώρος της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο εκτιμάται ότι είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code και επιπλέον διότι το πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, αφού ο χώρος αυτός είναι επισφαλής διότι δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους (κυρίως βαρδάρης) και στη θάλασσα με αποτέλεσμα το πλοίο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα.

Δεδομένου ότι, το πλοίο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ είχε φτάσει στο σημείο βύθισής του από αυτή του την κατάσταση, όντας ένα πλοίο – μνημείο της δημοκρατίας, δεν υπάρχει κανείς, μα κανείς, λόγος να τίθεται εν αμφιβόλω η ύπαρξή του.
Δεδομένου ότι, το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» αποτελεί ένα πλοίο-μνημείο της Δημοκρατίας και η απαξίωσή του σημαίνει απαξίωση τόσο της δημοκρατικότητας του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει όσο και της ίδιας της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας για την οποία το «ΒΕΛΟΣ» και το πλήρωμά του που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού που αγωνίστηκαν.

Δεδομένου ότι, απαιτείται η άμεση μετακίνησή του στον ασφαλή χώρο του Φλοίσβου, αφού συντηρηθεί επαρκώς και με τις κατάλληλες αρχές συντήρησης στο Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Προτίθεστε να προβείτε στη συντήρηση του Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» στο Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα;
2. Προτίθεστε να επαναφέρετε το Α/Τ «ΒΕΛΟΣ» στην προβλεπόμενη θέση του στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο στο Παλ. Φάληρο;

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com