Έπαθε «μια ψυχολογία»

Ο Σάκης Παπαδόπουλος όμως την έπαθε. Και ανέδειξε ένα πραγματικό πρόβλημα της πολιτικής μας ζωής. Η πίστη σ’ αυτήν την Αριστερά είναι ψυχολογικό σύνδρομο. Προσοχή...

by Times Newsroom
  • ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, παλαίμαχος αριστερός και βουλευτής Τρικάλων εκλεγείς με τον ΣΥΡΙΖΑ, έκανε τις προάλλες μιαν απολύτως λογική δήλωση. Σεβασμός στην αρχειοθέτηση από τη Δικαιοσύνη των υποθέσεων Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου, όπως και όλων όσες προηγήθηκαν για την υπόθεση Novartis. Ευχή δε να αθωωθεί και ο κ. Λοβέρδος. Μπουμ ηκούσθη στον αέρα. Τι λέει αυτός; Σκέφτηκε πριν μιλήσει; Ή το είπε για να κάνει εντύπωση. Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος έθεσε εαυτόν εκτός κομματικής γραμμής, κατά συνέπεια μία είναι η λύση για την περίπτωσή του: ή ανακαλεί ή διαγράφεται. Μόλις ακούει τη μαγική λέξη «διαγραφή» ο κ. Παπαδόπουλος χάνει τον ύπνο του.

Την ξέρει καλά την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και από μικρός έχει μάθει ότι όσοι διαγράφονταν από το κόμμα δεν έβρισκαν στον ήλιο μοίρα. Εσβηναν το πρόσωπό τους από τις φωτογραφίες, το όνομά τους από τα χρονικά και τους έστελναν στη Σιβηρία. Σιβηρία δεν υπάρχει πια στην πραγματικότητα, όμως το αποτύπωμα που έχει αφήσει στην ψυχή κάθε γνήσιου αριστερού είναι ακόμη ζωντανό. Τον άκουσα να λέει στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι, ούτως ή άλλως, δεν πρόκειται να ξανακατέβει ως υποψήφιος βουλευτής. Αρα η διαγραφή του δεν θα επηρέαζε τα σχέδιά του για το μέλλον. Εκτός κι αν αυτός φοβάται το στίγμα του «διαγραφέντος» στο καθεστώς της «δεύτερης φοράς», όπως το οραματίζονται τα γερασμένα θρασίμια του κόμματος. Πάντως αναγκάστηκε να ανακαλέσει, αν και προσπάθησε να τηρήσει τα προσχήματα. Επαθε «μια ψυχολογία».

Η έκφραση είναι απ’ τις αγαπημένες μου. Καλύπτει μια μεγάλη γκάμα συμπεριφορών, απ’ την ανάγκη να ουρήσεις επειγόντως έως την ασφάλεια που σου παρέχει η κομματική σου ένταξη. Οταν παθαίνεις «μια ψυχολογία» τα χάνεις. Υποκύπτεις στις παρορμήσεις σου, στα ένστικτά σου, στις επιθυμίες σου. Και στο σημείο αυτό εμφανίζεται η περίπτωση του κ. Σάκη Παπαδόπουλου. Η απειλή της διαγραφής είναι ισχυρότερη από τις πολιτειακές του πεποιθήσεις, τον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων και δεν έχει σχέση, κατά τα λεγόμενά του, με υστεροβουλία.

Είναι η διαφορά του παλαίμαχου αριστερού από τον Πασόκο. Ο κ. Κουρουμπλής, μόλις προχθές, αν δεν κάνω λάθος, δήλωσε ότι δεν έχει διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς έκανε τη γύρα, έφαγε πόρτα και απεφάνθη «περί τα τυπικά». Αυτός δεν έπαθε καμιά ψυχολογία. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Ο Σάκης Παπαδόπουλος όμως την έπαθε. Και ανέδειξε ένα πραγματικό πρόβλημα της πολιτικής μας ζωής. Η πίστη σ’ αυτήν την Αριστερά είναι ψυχολογικό σύνδρομο. Προσοχή. Δεν το λέω για να απαλύνω τις εντυπώσεις. Αν ήταν πολιτικό, ή ιδεολογικό, η τέχνη της πειθούς μπορούσε να το θεραπεύσει. Ομως το ψυχολογικό σύνδρομο απαιτεί άλλα εργαλεία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com