Επείγουσες «επιδοτήσεις» ή σημαντικά «σύμφωνα»;

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην τηλεόραση (ASTRATV) στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ στις 27/12/2022 του δημοσιογράφου κ Χρήστου Αθανασιάδη με τον δημόσια γράφοντα Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus) με θέμα: «Τα επείγοντα και τα σημαντικά προβλήματα του αγροτικού τομέα».

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην τηλεόραση (ASTRATV) στην εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ στις 27/12/2022 του δημοσιογράφου κ Χρήστου Αθανασιάδη με τον δημόσια γράφοντα Δημήτριο Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα, AgroBus) με θέμα: «Τα επείγοντα και τα σημαντικά προβλήματα του αγροτικού τομέα».

Είκοσι Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων-ΚΥΔ, ανακοινώθηκε ότι, επεσήμαναν είκοσι δύο (22) «Λάθη, παραλήψεις και σφάλματα στην καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης». Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι), εκτός από την πιεστική καθημερινότητα στην εξυπηρέτηση του επαγγέλματος, ειδικότερα εάν περιλαμβάνουν και ζωντανούς οργανισμούς, ξοδεύουν κάθε πιθανά εξοικονομούμενο δευτερόλεπτο του διαθέσιμου χρόνου τους κυνηγώντας τις επιδοτήσεις, που τάχα έγιναν για να εξυπηρετήσουν τους αγρότες.

Οι αγρότες, από αυτάρκεις νοικοκύρηδες στις αρχές της δεκαετίας 1980, κατάντησαν ζήτουλες επιδοτήσεων το 2022 …

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική στην Ελλάδα, όπου ΔΕΝ εντοπίζεται κάποιας μορφής συμφωνημένη Ελληνική Αγροτική Πολιτική, έχει καταντήσει πάρα πολύ πολύπλοκη, και μάλιστα γραμμένη σε μια περίεργη ξύλινη ελληνική γλώσσα των Βρυξελλών. Στην Ελλάδα απλά ετοιμάζει η εκάστοτε Κυβέρνηση, με την βοήθεια ιδιωτικών μελετητικών γραφείων και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ερήμην των αγροτών, το λεγόμενο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Αγροτική Πολιτική για τις ανάγκες εξασφάλισης εισροής χρημάτων από την ΕΕ προς της Ελλάδα και, από ότι φαίνεται, ΟΧΙ για την εξυπηρέτηση της πατρίδας και των Ελλήνων πολιτών, και ειδικότερα των επαγγελματιών αγροτών.

Τελικά τα ανακοινούμενα δισεκατομμύρια για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και τους αγρότες στην Ελλάδα μοιάζει να είναι το «άλλοθι» για να μισθοδοτούνται εκατοντάδες ή/& χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, και να αμείβονται, σχεδόν αποκλειστικά, ανάλογοι μελετητές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, γεωπόνοι, αλλά και για να δικαιολογούνται χρηματοδοτήσεις ερευνών και μελετών, για προαγωγές επιστημόνων, αλλά όχι για τους αγρότες.

Η τόσο μεγάλη εξάρτηση της επιβίωσης των Ελλήνων αγροτών από τις κρατικές (ΕΕ & Εθνικές) είναι πρωτοφανής στην Ευρώπη, έχει «ευνουχίσει» την ικανότητα των Ελλήνων αγροτών να εισπράξουν την αξία των προϊόντων που παράγουν για την αγορά, από την αγορά και στην ουσία έχει απλά αυξήσει τα κέρδη των ενδιαμέσων και των εμπόρων.

Εάν τα κατάφεραν οι Νεοζηλανδοί αγρότες το 1987 να καταργήσουν όλες τις επιδοτήσεις και σήμερα στην Ελλάδα, που έχει ισχυρή προβατοτροφία, να τρώμε κατεψυγμένο ποιοτικό αρνάκι Νέας Ζηλανδίας, μήπως μια πραγματικά επαναστατική πολιτική απέναντι στην αδρανή-ανύπαρκτη Ελληνική Αγροτική Πολιτική θα μπορούσε να είναι η κατάργηση των επιδοτήσεων της άμεσης ενιαίας ενίσχυσης?

Το 1987 οι Νεοζηλανδοί προβατοτρόφοι πουλούσαν όλο το σφάγιο 12,5$ και έπαιρναν κρατική επιδότηση 12,5$. Το 1999 οι Νεοζηλανδοί προβατοτρόφοι πουλούσαν το σφάγιο προς 115$! … Πολλοί είχαν προβλέψει ότι θα χρεωκοπούσε το 10% των κτηνοτρόφων, αλλά τελικά (2008) έφυγαν από το επάγγελμα λιγότεροι από το 1%. Και ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι θα κλείσουν μικρές φάρμες, τελικά η αρχική συμπίεση των κερδών οδήγησε τις μεγάλες κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις να φύγουν, αφού δεν είχαν αρκετά κέρδη, ενώ οι μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις αύξησαν την παρουσία τους, διότι ήταν διατεθειμένες να δουλέψουν και να επιζήσουν στην πατρίδα τους με μικρότερο κέρδος.

Στα σημαντικά σημεία προσοχής αναφέρθηκαν:

Το ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ με την ΦΥΣΗ στην COP15 που υπογράφηκε στις 18/12/2022, στο Μοντρεάλ από 190 χώρες για να σταματήσει η υπερσυγκέντρωση που καταστρέφει την βιοποικιλότητα και τους πόρους της φύσης, και αποσκοπεί στην προστασία των εδαφών, των θαλασσών και των ειδών από την μόλυνση, την υποβάθμιση και την κλιματική κρίση. Το ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΙΡΗΝΗΣ με την ΦΥΣΗ προσφέρει εγγυήσεις για τις κοινότητες αυτοχθόνων, που είναι οι φροντιστές της βιοποικιλότητας και σταθεροποιούν την ζωή στον πλανήτη γη.

Στο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2040 μπορούσαν να μετέχουν μέχρι 15/6/2022 μόνο φορείς του αγροτικού χώρου. Από την Ελλάδα δυστυχώς δημοσιοποιήθηκε μόνο η συμμετοχή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι) ενημέρωσε ότι υποβλήθηκαν στην Ευρ. Επιτροπή οι επεξεργασμένες σε 19 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις προτάσεις που είναι κατά σειρά προτεραιότητας (1) Οι σταθερές ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ (χωροταξία για παραγωγή τροφής, βοσκοτόπια, αδειοδοτήσεις, Κτηνοτροφικά Πάρκα, αρπαγή εύφορης γης), (2) Η δημιουργία ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ με χώρους μαθητείας σε συμβεβλημένες φάρμες και (3) Δημιουργία ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ, ως εργαλείων υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Η υποστήριξη ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ (short Supply Chain), ώστε με Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας και Συμβολαιακές σχέσεις τοπικών επιχειρήσεων κατανάλωσης (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) να προωθηθεί ο τοπικός πολιτισμός (γαστρονομία) και η τοπική επεξεργασία για τοπική κατανάλωση. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται και οι στεγασμένες Αγορές Αγροτών, και η ανάπτυξη της Οικοτεχνίας και τα επισκέψιμα αγροκτήματα-φάρμες, όπως προβλέπει εδώ και εννιά-9 χρόνια ο νόμος 4235/2014. Άλλωστε όλα αυτά συμπίπτουν με την νέα τοπικότητα (locality) που ανατέλλει παγκοσμίως.

Η ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που ήταν χαρακτηριστικό των αγροτικών οικονομιών και κοινωνιών, και που ήταν ενταγμένη στα ήθη και τις παραδόσεις των τοπικών κοινωνιών ξαναγίνεται «μόδα» και βέβαια γίνεται επιβεβλημένη αναγκαιότητα. Οι μικρές οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις προσαρμοσμένες στο περιβάλλον θα πρέπει να είναι το ενδεδειγμένο μοντέλο για την Ελλάδα, που θα πετυχαίνουν, όταν χρειάζεται τα μεγέθη κλίμακος, με συνεργατισμό. Η σχετική υπερσυγκέντρωση είναι ο σύγχρονος «καρκίνος» των τοπικών οικονομικών και κοινωνιών, και συνεχίζουν να προκαλούν τον θάνατο στα συστήματα που την αφήνουν να λειτουργει.

Η υπερσυγκέντρωση εξυπηρετεί σχεδόν τέλεια την κερδοσκοπική ιδιωτική οικονομική και τροφοδοτεί την παγκοσμιοποίηση, η οποία αποδεικνύεται ενεργοβόρα. Με την δύση της εποχής της Βιομηχανικής Επανάστασης επιβάλλεται να ξαναδούμε με σεβασμό την οικονομία των ορεινών περιοχών και των νησιών, που ταιριάζει στην Ελλάδα, που είναι οικονομία των πεπερασμένων πόρων, τώρα που καταλάβανε όλοι ότι οι πόροι δεν είναι αστείρευτοι στον πλανήτη γη. Ο αγρότης είναι ο φροντιστής του περιβάλλοντος και «πονά» καθώς φθάσαμε τον Αύγ 2022 να είχαμε εξαντλήσει τους ετήσιους ανανεώσιμους πόρους της γης.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231, ktinotrofoiattikis@gmail.com) είπε ότι με πάνω από 200 δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις, διαθέσιμες σε κάθε έναν, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα πραγματοποιήσει την τακτική εξαμηνιαία συνεδρίαση της Καθοδηγητικής του Επιτροπής την Τετάρτη, 11 Ιαν 2023, στις 20.30, με ταυτόχρονη θέαση στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ».

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή