Επιμένει ο Τραμπ: Έξυπνος ο Πούτιν

Αλλά και γενναίος ο Ζελένσκι

by Times Newsroom

Η κριτική που δέχθηκε για την απόφασή του να αποκαλέσει «πολύ έξυπνο» τον Βλαντίμιρ Πούτιν και «ιδιοφυείς» τις κινήσεις του στην Ουκρανία δεν πτόησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Υπεραμύνθηκε των δηλώσεων αυτών, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τους επαίνους για τον Ρώσο πρόεδρο. Αν και αυτή τη φορά φρόντισε να εκφράσει παράλληλα τη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό, να επαινέσει τον «γενναίο» Ζελένσκι και τελικά να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση.

Από το βήμα του συνέδριου των Συντηρητικών (CPAC) στη Φλόριντα ο Τραμπ είπε:«Με ρώτησαν οι δημοσιογράφοι αν πιστεύω ότι ο πρόεδρος Πούτιν είναι έξυπνος και είπα πως φυσικά και είναι. Και η αντίδραση ήταν: “Α, τι απαίσιο πράγμα να πει κανείς”. Μου αρέσει να λέω την αλήθεια. Ναι, είναι έξυπνος. Το πρόβλημα δεν είναι πως ο Πούτιν είναι έξυπνος, που φυσικά είναι. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως οι δικοί μας ηγέτες είναι ανόητοι».

Στη συνέχεια εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Ουκρανούς πολίτες και επαίνεσε τη γενναιότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που παραμένει στη χώρα.

«Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι αποτρόπαιη. Προσεύχομαστε όλοι για τον υπερήφανο λαό της Ουκρανίας. Ο Θεός να τους ευλογεί όλους», δήλωσε ο Τραμπ.

«Όπως καταλαβαίνουν όλοι, αυτή η φοβερή καταστροφή δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν οι εκλογές μας δεν ήταν νοθευμένες και εγώ ήμουν πρόεδρος», συνέχισε, ενώ μία γυναίκα από το πλήθος φώναξε «Εσύ είσαι ο πρόεδρος!».

Επικαλούμενος τη ρωσική εισβολή στη Γεωργία κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζορτζ Μπους του νεότερου και τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε: «Είμαι ο μοναδικός πρόεδρος (των ΗΠΑ) στον 21ο αιώνα στη θητεία του οποίου η Ρωσία δεν εισέβαλε σε άλλη χώρα».

Αναφερόμενος σε παλαιότερα εγκωμιαστικά σχόλια που είχε κάνει για τον Πούτιν, ο Τραμπ είπε πως είχε δίκιο όταν έλεγε ότι ο Πούτιν είναι έξυπνος επειδή ξεγελούσε ξένους ηγέτες. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι ηγέτες μας είναι χαζοί, πολύ χαζοί», ισχυρίστηκε.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT και θα περιοριστεί η δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να στηρίζει το ρούβλι.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή