Επισιτιστική ασφάλεια, Κτηνοτροφία: παρόν & μέλλον

Η, διαλυτική της κοινωνίας, ιδιωτική κερδοσκοπική οικονομική έχει επηρεάσει βαθιά τις αγροτικές κοινωνίες και τις δυνατότητες συλλογικής δράσης. Οι προτάσεις για το μέλλον, με ορίζοντα το 2040, πρέπει να περνάνε μέσα από όλα τα σχολεία και από τοπικές συλλογικότητες, ώστε να μπορέσει να οργανωθεί ένα νέο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ της Υπαίθρου για το 2040.

Πραγματοποιήθηκε στις 2/9/2022 ημερίδα του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου στο Αργυροπούλι Τυρνάβου με θέμα: «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, Κτηνοτροφία: παρόν & μέλλον, ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040».

Στην γεμάτη αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών, όπου μετακινήθηκε η ημερίδα λόγω της νεροποντής, αναγνωρίσαμε πολλούς προβληματισμένους κτηνοτρόφους μεταξύ των οποίων: Αντώνης Τσίτσιας (αντιπρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου), Δήμος Δήμου (Αύρα Τρικάλων), Πέτρος Σερέτης (Ξανθόγεια Πέλλας), Γιάννης Χερουβείμ (Αίγινα Αττικής), Μάγδα Κοντογιάννη (Μενίδι Αττικής), Ελισάβετ-Ειρήνη Μιχαηλίδου (Νέος Σκοπός Σερρών), Ειρήνη Σερέτη (Πέλλα), Μαρία Τέλιου (Βερδικούσα Ελασσόνας), Γιώργος Λυσίτσας (Γιαννιτσά), Νικολέτα Τζιωρτζιώτη (Τρίκαλα), Νίκος Λιόλιος (Αταλάντη), Άρης Γαϊτάνης Κτηνοτροφικός Σύλλογος Τυρνάβου), Γιώργος Διδάγγελος (ΣΕΚ) και πολλούς άλλους.

Παραβρέθηκαν οι: κα Ολυμπία Τελιορίδου (Βουλευτής, π Υφυπουργός ΑΑΤ), Απόστολος Μπίλης (Αντιπεριφερειάρχης Πρωτοενούς Τομέα Περιφέρειας Θεσσαλίας), Χρήστος Αθανασιάδης (Θεσσαλική Γη, ΑγροΕκφραση & ΠΑΚ Θεσσαλίας), Χρήστος Παπαδημητρίου (αντιδήμαρχος Ελασσόνας), Στέλιος Τσικριτσής (Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου), Σωκράτης Αλειφτήρας (ΕΟΑΣΝΛ), Θανάσης Κούντριας (Τεχνικός Σύμβουλος Συν/μου Τυρνάβου) & εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν: ο κ Αργύρης Μπαϊραχτάρης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου) και ο κ Ζήσης Παρλίτσης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου).

Στο τραπέζι των εισηγητών βρέθηκαν οι: κα Έλλη Τσιφόρου (ΓΑΙΑ Επιχειρείν), επ καθ Ανδρέας Φώσκολος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), ομ καθ Βασιλική Λάγκα (Δίκτυο Μετακινούμενων κτηνοτρόφων), καθ Δημήτριος Γούσιος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), καθ Δημήτριος Κουρέτας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Δρ Αθανάσιος Ράγκος (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), κ Δημήτριος Μιχαηλίδης (ΑγροΝέα, AgroBus) και η συντονίστρια Δρ Δέσποινα Καρατοσίδη (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Χαιρετισμό απεύθυναν μετά τις εισηγήσεις οι: κ Παναγιώτης Πεβερέτος (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας), κ Δημήτριος Μόσχος (Σύλλογος Κτηνοτρόφων Καστοριάς), κ Μαρούδας Ρίζος (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας), κα Ελπίδα Σιδηροπούλου (Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων), κ Γιάννης Χερουβείμ (κτηνοτρόφος), κ Δήμος Δήμου (κτηνοτρόφος) και κ Λευτέρης Παστού (κτηνοτρόφος, Κύπρος).

Ο κ Α. Μπαϊραχτάρης ευχαρίστησε τον Υπουργό ΑΑΤ κ Γ. Γεωργαντά, που έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, και τον Βουλευτή κ Β. Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ) & την Βουλευτή κα Λ. Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), πού έστειλαν γραπτό χαιρετισμό, καθώς και τους χορηγούς της ημερίδας. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής κάλυψε την άμεση αναμετάδοση στο facebook LIVE και ο κ Δ. Μιχαηλίδης (ΑγροΝεα, AgroBus, STENT TV) φρόντισε την πρόσκληση & την αφίσα.

Η ημερίδα ήταν πάρα πολύ καλή ιδέα για να τροφοδοτήσει τους ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους με στοιχεία από υπεύθυνους ερευνητές και με επιστημονικές γνώσεις, ώστε οι κτηνοτρόφοι να διαμορφώσουν άποψη και να μπορούν να εκφράσουν τεκμηριωμένη γνώμη για ένα νέο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ με ορίζοντα το 2040.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος από το Μενίδι, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής-Άγιος Γεώργιος, ήρθε οργανωμένη στην ημερίδα και με δικά της τηλεοπτικά μέσα, κατάφερε να προβάλει ταυτόχρονα την ημερίδα στο facebook στο προφίλ «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» δηλαδή στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/526221942642193 όπου μπορούν ακόμα και σήμερα να το δουν και να το ακούσουν όλοι.

Δυστυχώς η έλλειψη επαρκούς συνδικαλιστικής αγροτικής οργάνωσης όλων των κτηνοτρόφων Ελλάδος, δεν επιτρέπει την ισχυρή ενιαία έκφραση των προτεινόμενων μακροχρόνιων πολιτικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για μια κάποια στοιχειώδη μακρόπνοη αγροτική πολιτική. Οι εμφανιζόμενες λύσεις μοιάζει να είναι κοντόφθαλμες, επιδοματικές, με ορίζοντα τις εκλογές για την κατάκτηση της εξουσίας και μερικούς αγροτοσυνδικαλιστές αντί να προωθούν τα θέματα της κτηνοτροφίας στα κόμματα, να αρκούνται να μεταφέρουν και διαχέουν τις προτάσεις των κομμάτων μέσα στους κτηνοτρόφους.

Όσον αφορά το παρελθόν ακούστηκαν αρκετές επί μέρους ερμηνείες. Το παρόν μπορούσαν να το περιγράψουν πολλοί και ιδιαίτερα να περιγράψουν βιωματικές αποσπασματικές προσωπικές ιστορίες. Το μέλλον, με ανοργάνωτους κτηνοτρόφους μοιάζει να είναι αβέβαιο, έως τραγικό.

Φαίνεται ότι η φράση κλειδί είναι γύρω από την «οργάνωση και συνεργασία όλων», σε κοινά συμφωνημένους στόχους από όλους και συνεργατικούς (συνεταιριστικούς) φορείς υλοποίησης, ελεγχόμενους και αναφέροντας αποτελέσματα σε όλους. Επίσης φαίνεται ότι πρέπει οι στόχοι να έχουν ορίζοντα το 2040 με την κτηνοτροφία και την αγροτική κοινωνία σε συμβιωτική σχέση με τις αστικούς χώρους, και όχι απλά εισοδηματικά επιδόματα και βραχυχρόνιες αποζημιώσεις, οι περισσότερες των οποίων πηγαίναν μέχρι σήμερα στην κατανάλωση.

Ένας οξυδερκής παρατηρητής δεν θα μπορούσε να διακρίνει πολλές σαφώς αποτελεσματικές προτάσεις από όσα ακούστηκαν. Ακούστηκαν διαμαρτυρίες, ερμηνείες της συμπεριφοράς της πολιτείας, προτάσεις για εκβιασμούς κλπ … για ανοργάνωτους αντιδρώντες, χωρίς συμφωνημένο σχέδιο και συμφωνημένους στόχους, και χωρίς τελικές αξιολογήσεις. Τα ίδια και τα ίδια.

Μόνη πρόταση που ίσως θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν ήταν οργανωμένοι οι κτηνοτρόφοι, ήταν η πρόταση του κ Γ. Χερουβείμ (Αίγινα), ο οποίος είπε σε γενικές γραμμές: Δοκιμάσαμε πολλά. Καταγράψαμε ξεχωριστές πρακτικές που δε μας οδήγησαν πουθενά. Ίσως η μόνη ισχυρή δράση θα ήταν να μην παραδώσουμε γάλα στις μεταποιητικές βιομηχανίες για μία ή δύο εβδομάδες, ή περισσότερο αν απαιτείται. Εμείς θα ζήσουμε … Όσοι είναι απέναντί μας θα έχουν πολύ σοβαρότερο πρόβλημα. Αλλά απαιτείται κοινή συμφωνία, οργάνωση και τήρηση των συμφωνημένων από όλους τους κτηνοτρόφους.

Ο κ Λ. Παστού είπε ότι όλοι κτηνοτρόφοι στην Κύπρο είναι σε Συνεταιρισμούς και ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι έχουν κοινό ταμείο το οποίο έχει σήμερα περί τα 70 εκατ Ευρώ για να οργανώνει και να στηρίζει τις δράσεις των κτηνοτρόφων. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

Κάποια στιγμή αναφέρθηκε ως σοβαρό πρόβλημα ότι οι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι «δεν βρίσκουν σύντροφο για να νυμφευθούν» … Αυτό θα μπορούσε να είναι η ειδοποιός διαφορά στην συναντίληψη και σύνθεση των αγροτικών κοινωνιών. Οι γυναίκες, οι ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, είναι η ψυχή των αγροτικών κοινωνιών. Με γυναίκες που ΔΕΝ είναι ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ και ΔΕΝ συμμετέχουν στην τοπική αγροτική κοινωνία και τις τοπικές δραστηριότητες, … ΔΕΝ υπάρχει μέλλον.

Με τις συντρόφους των κτηνοτρόφων να μην μοιράζονται ένα κοινό αγροτικό πολιτιστικό όραμα στην οικογένεια, και τα παιδιά των κτηνοτρόφων να εκπαιδεύονται με αστικά, μη κατάλληλα για την αγροτική ζωή, πρότυπα, είναι σχεδόν σίγουρη η καταστροφή του επαγγελματία φροντιστή του περιβάλλοντος, του αγρότη (γεωργού ή/& κτηνοτρόφου). Η ενδυνάμωση και στήριξη των αγροτισσών είναι επιβεβλημένη για να δημιουργηθούν κάποιες συνθήκες για επιβίωση στο μέλλον. Η κα Μάγδα Κοντογιάννη μας είπε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής προσκαλεί όλους στις 15 Οκτ 2022, στις 12.00, σε υβριδική εκδήλωση στο Μενίδι Αττικής, και στο https://us02web.zoom.us/j/82591332134?pwd=QVpWQUtrc3dDWStVWVZONHlxZ2VEdz09, για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ.

Η, διαλυτική της κοινωνίας, ιδιωτική κερδοσκοπική οικονομική έχει επηρεάσει βαθιά τις αγροτικές κοινωνίες και τις δυνατότητες συλλογικής δράσης. Οι προτάσεις για το μέλλον, με ορίζοντα το 2040, πρέπει να περνάνε μέσα από όλα τα σχολεία και από τοπικές συλλογικότητες, ώστε να μπορέσει να οργανωθεί ένα νέο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ της Υπαίθρου για το 2040.

Πρέπει να ενημερωθούν σωστά όλοι οι συμπολίτες για την συνεισφορά των αγροτών στην εθνική προσπάθεια. Ακούστηκε ότι το 2016 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπολόγισε ότι το 27% του Ελληνικού ΑΕΠ οφείλεται σε συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα. Και αυτό, αλλά και πολλά άλλα πρέπει να τα επικοινωνήσουν οι κτηνοτρόφοι οργανωμένα σε όλους τους συμπολίτες μας και βέβαια και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, όπου διακρίνεται μια προκατάληψη εναντίον του αγροτικού κόσμου.

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική ποιοτική προσπάθεια του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου για ένα Νέο ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2040. Αξίζει να επανέλθουμε με στοιχεία από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝεα, AgroBus

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή