Επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;

Με επισιτιστική κρίση κινδυνεύουν υπό ανάπτυξη χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η εκτόξευση των τιμών σιταριού αυξάνει επικίνδυνα τις τιμές των τροφίμων.

by Times Newsroom

Η διεθνής τιμή σιταριού καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στο κορυφαίο παγκοσμίως χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων στο Σικάγο το σιτάρι είναι κατά 50% ακριβότερο από ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο λόγος για την εκτόξευση της τιμής είναι ότι Ρωσία και Ουκρανία ανήκουν στους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιταριού, λέει ο Μάτιν Κάιμ, επικεφαλής του γερμανικού Κέντρου Ερευνών για την Ανάπτυξη ZEF στη Βόννη: «Στη Ρωσία και Ουκρανία μαζί αναλογεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου σταριού», λέει ο γερμανός ειδικός.

Η Ρωσία είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία και στην πέμπτη θέση η Ουκρανία. Όπως όμως επισημαίνει ο Μάτιν Κάιμ τα δύσκολα έπονται: «Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής σιταριού από την Ρωσία και την Ουκρανία εξάγεται το φθινόπωρο. Κατά συνέπεια οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας».

«Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το τρώνε λιγότερο»

Σύμφωνα με τον ειδικό ο πόλεμος δεν θέτει εμπόδια μόνο στις εξαγωγές. Αν διαρκέσει, τότε θα καθυστερήσει η σπορά και ο θερισμός με επιπτώσεις στη διεθνή τιμή του σιταριού. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν υπό ανάπτυξη χώρες, όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος, οι οποίες εισάγουν το 70 με 90 % των τροφίμων που καταναλώνουν: «Διαπιστώνουμε άνοδο τιμών όχι μόνο στο σιτάρι, αλλά και σε άλλα τρόφιμα. Για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα στις υπό ανάπτυξη χώρες αυτό σημαίνει πρωτίστως πείνα. Διότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το τρώνε λιγότερο». Εξαρτημένη σημειωτέον από τις εισαγωγές σταριού είναι και η Τουρκία.

Για τον επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για την Ανάπτυξη ZEF στη Βόννη το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθούν τρόποι, έτσι ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές σιταριού από την Ρωσία για να αποτραπούν παράπλευρές απώλειες κυρίως σε υπό ανάπτυξη χώρες. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο Μάτιν Κάιμ προτείνει να υπάρξουν εξαιρέσεις στις κυρώσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας, οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά τις εξαγωγές σιταριού.

Αντρέας Μπέκερ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή