Επιστρέφει το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας…

...από τις 26 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

by Times Newsroom

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει τηρώντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, σε υβριδική μορφή.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και το Ινστιτούτο Camões, την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Πρεσβεία της Λιθουανίας και το Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Λιθουανίας, την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡT, ERTFLIX.

beatrix_milena czernovsky, lilith kraxner

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Στο πλαίσιο του φετινού, εξαιρετικά πλούσιου προγράμματος, από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου θα προβληθούν και στις τρεις αίθουσες της Ταινιοθήκης (Θερινός κινηματογράφος Λαΐς, Αίθουσα Α’, Αίθουσα Β’), 110 ταινίες.

what maise knew_babette mangolte

Παράλληλα, επιλεγμένα προγράμματα του θα παρουσιαστούν (και) online.

Το 12ο ΦΠΚΑ φιλοδοξεί να αναδείξει ό,τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο -χθες και σήμερα.

36 months – fighting for zak_konstantina bousmpoura & ariadne mikou

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, masterclass και Q&A’s μετά από επιλεγμένες προβολές με τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες που θα προλογίσουν τις ταινίες τους.

Όπως σημειώνει στην εισαγωγή του καταλόγου η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαρία Κομνηνού:

eternity and a day_theo angelopoulos

«Η περίοδος της προετοιμασίας του Φεστιβάλ μέσα από τη συνεχιζόμενη πανδημία, την κλιματική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία επανέφερε τον προβληματισμό για τον ρόλο της τέχνης σε χαλεπούς καιρούς, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την αίσθηση του τραγικού στην Ευρώπη. Όλα αυτά μας έκαναν να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε δημιουργούς που συγκροτούν το έργο τους αντλώντας από υπάλληλες και περιφρονημένες γνώσεις, δηλαδή από τοπικές γνώσεις που αναπτύχθηκαν από τους υποτελείς του κόσμου μας. Παράλληλα ο ίδιος ο κινηματογράφος παραμένει ένας ορίζοντας επαγγελιών και εναλλακτικών οραμάτων που καλλιεργείται από θεσμούς όπως οι Ταινιοθήκες και τα ειδικά Φεστιβάλ τα οποία στοχεύουν σε ένα επαναπροσδιορισμό της κινηματογραφοφιλίας».

Ο πλήρης κατάλογος του φεστιβάλ είναι διαθέσιμος εδώ.

Τελετές Έναρξης και Λήξης

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Μαΐου στην Ταινιοθήκη, με την ταινία «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» της Κάρλα Σιμόν που απέσπασε την Χρυσή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η αυλαία θα πέσει την Τετάρτη 15 Ιουνίου στην Ταινιοθήκη με το αποκατεστημένο αριστούργημα «Το Φάντασμα του Παραδείσου» του Μπράϊαν Ντε Πάλμα (ενότητα «Αποκατεστημένες και υπέροχες»). Πρόκειται για τη νέα εκδοχή του σκηνοθέτη, που περιλαμβάνει όσα είχαν κοπεί πριν την πρώτη διανομή της το 1974.

Τις τελετές έναρξης και λήξης θα σκηνοθετήσει ο βραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους Θανάσης Νεοφώτιστος.

Πληροφορίες Φεστιβάλ

26 Μαΐου – 15 Ιουνίου

Εισιτήρια (ΑΙΘΟΥΣΕΣ): 5 ευρώ (γενική είσοδος).

Πακέτα: 5 προβολές/20 ευρώ, 10 προβολές/30 ευρώ.

Προσφορά: Φοιτητικό – Παιδικό – ΑμεΑ -Ανέργοι – Ατέλειες – Άνω των 65 ετών: 10

προβολές/25 ευρώ.

Εισιτήρια (ONLINE): 3 ευρώ.

Πακέτα: 5 ταινίες/5 ευρώ, 10 ταινίες/8 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com