Επιτάφιος: Ο ιερός πέπλος της Μεγάλης Παρασκευής

by Times Newsroom

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τη Μεγάλη Εβδομάδα και τον εορτασμό του Πάσχα, παρουσιάζει τη μικρής διάρκειας οπτικοακουστική παραγωγή «Κεντώντας επιταφίους σήμερα», μια καταγραφή του σύγχρονου τρόπου κατασκευής και διακόσμησης του πολύτιμου λειτουργικού υφάσματος που χρησιμεύει ως εικόνα του θρήνου στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής.

Εισαγωγικά στοιχεία για τον συμβολισμό, την εικονογραφία, την τεχνοτροπία, τα πολυτελή υλικά κατασκευής και τα εργαστήρια αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα αυτών των εκκλησιαστικών κεντημάτων.

Για την παρουσίαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY αντλήθηκε υλικό από την περιοδική έκθεση «Κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα, 18ος και 19ος αι.», η οποία συνδιοργανώθηκε από το ΠΙΟΠ, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας το 2019, σε επιστημονική επιμέλεια της Έλενας Παπασταύρου, Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου.

Δείτε εδώ

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Αγγέλου Γέροντα 6, 10558 Πλάκα
Τ.: 210 3256922 | www.piop.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή