Επίθεση Σούνακ σε Μητσοτάκη: «Όταν οι άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν»

Επιμένει ο Ρίσι Σούνακ στην ορθοτητα της ματαίωσης της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

by Times Newsroom

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε αμετακίνητος, μιλώντας στην Βουλή, για ορθότητα της απόφασής του να ματαιώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω όσων είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην συνέντευξη στο BBC.

Μιλώντας στην Βρετανική Βουλή ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυριζόμενος ότι ήταν «ξεκάθαρο ότι σκοπός της συνάντησης δεν θα ήταν τα σημαντικά θέματα, αλλά να αναθερμανθούν ζητήματα του παρελθόντος».

«Αθετήθηκαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις. Όταν άνθρωποι δίνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις κρατούν», δήλωσε επιμένοντας στις διαρροές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ότι η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην τεθεί θέμα επανένωσης των Γλυπτών κάτι που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.

Αντίδραση του ηγέτη των Εργατικών

Στη Βουλή, ο Σούνακ δέχτηκε ερώτηση από τον ηγέτη των Εργατικών Κιερ Στάρμερ, ο οποίος ακούγοντας τον Σούνακ είπε: «Ο πρωθυπουργός τα έχασε».

Συγκεκριμένα ο Στάρμερ ανέφερε:

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει, ένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος, ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή. Γιατί τόσο μικρή πολιτική, κύριε πρωθυπουργέ;».

Ακόμα, ο ηγέτης των Εργατικών κατηγόρησε τον Σουνάκ ότι έχει το «αντίστροφο άγγιγμα του Μίδα», αναφερόμενος στον μυθικό βασιλιά που μετέτρεπε ό,τι άγγιζε σε χρυσό.

Από την πλευρά του ο Σούνακ επανέλαβε:

«Φυσικά, συζητάμε πάντα ευχαρίστως σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν θα ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να αναλυθούν και να επαναληφθούν ζητήματα του παρελθόντος, ήταν ακατάλληλο.

Επιπλέον όταν δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα σε αυτή τη χώρα και στη συνέχεια παραβιάστηκαν, μπορεί να του φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν».

Βρετανικό Μουσείο: Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για κοινή χρήση συνεχίζονται 

«Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για μια εταιρική σχέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή