Eπίθεση Τσαβούσογλου σε Μπέρμποκ: Η Γερμανία δεν επιδεικνύει αμεροληψία στα ελληνοτουρκικά

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

by Times Newsroom

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

Για ελληνικές προκλήσεις και προπαγάνδα μίλησε ο Τσαβούσογλου

Αναφερόμενος, προφανώς, στην Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου είπε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ότι «το ένα μέρος είναι μέλος της ΕΕ δεν σημαίνει ότι λέει την αλήθεια». Στη συνέχεια, κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητική στάση και προπαγάνδα, λέγοντας:

«Δεν είναι σωστό να πιστεύουμε στην προπαγάνδα. Δεν είναι αυτό που περιμένουμε από τη Γερμανία. Έχουμε κάποιες διαφωνίες με την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα».

«Η Ελλάδα κάνει προπαγάνδα για τη χώρα μας στη Γερμανία. Η επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ είναι ξεκάθαρη».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στη συνέχεια, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, είπε ότι η Γερμανία είχε ουδέτερη στάση ως μεσολαβητής σχετικά με τις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, «αλλά έχει χάσει την αμεροληψία της».

Η Τουρκία ανησυχεί για την αύξηση της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τα πολιτικά εμπόδια για την ένταξη», είπε, ακόμα.

«Μεταφέραμε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων στη Γερμανία και αναμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες από αυτές», ανέφερε ακολούθως.

Μπέρμποκ: Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας, και, σήμερα, όταν μιλάμε για το διεθνές δίκαιο, τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ακόμα και όταν είναι πολύ περίπλοκα τα ζητήματα διεθνούς δικαίου, κάποια ζητήματα είναι πάρα πολύ σαφή. Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε να ενεργούμε με σύνεση, όπως πράττετε εσείς ως κυβέρνηση.

»Η δική μου κυβέρνηση, λοιπόν, δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Επιπλέον, για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι όσα λέει τα εννοεί, η κυρία Μπέρμποκ τόνισε ότι είναι ένα είδος υπουργού Εξωτερικών που δεν λέει το ένα στη μια πρωτεύουσα και το άλλο στην άλλη πρωτεύουσα. «Αυτό που λέω εδώ, θα το πω και στην Τουρκία», δήλωσε.

Νωρίτερα, η Μπέρμποκ, απευθυνόμενη στον Νίκο Δένδια, εξέφρασε την άποψη ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν ελληνικό έδαφος, λέγοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό της Ελλάδας, προς όφελος και της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Ξέρω ότι από τη δική σας πλευρά οι γείτονές σας, η Τουρκία, σας δημιουργούν μεγάλους προβληματισμούς», σημείωσε η κυρία Μπέρμποκ. «Συζητήσαμε επί μακρόν επ’ αυτού, διότι τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα από ό,τι πριν από 15 χρόνια. Για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης. Και αυτό άλλωστε, η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας, είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή