Εποχές και συγγραφείς: Αφιέρωμα στον Λάμπρο Πορφύρα

Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς

by Times Newsroom

Η εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς» είναι μία σειρά από ανεξάρτητα, αυτοτελή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν προσωπικότητες των Γραμμάτων, ποιητές ή πεζογράφους, σε σχέση πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα που συνετέλεσε στη διαμόρφωση του έργου τους.

Έναρξη νέου κύκλου 

Δείτε το 1ο επεισόδιο : «Λάμπρος Πορφύρας»

Ο ποιητής Λάμπρος Πορφύρας, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Δημητρίου Σύψωμου, γεννήθηκε  στη Χίο το 1879. Μετά τον μεγάλο σεισμό της Χίου στις 23 Μαρτίου 1881, η οικογένειά του μετακόμισε στην  Ερμούπολη της Σύρου και μετά τον θάνατο του πατέρα του εκεί, ξαναμετακόμισαν στον Πειραιά όπου ολοκλήρωσε τις εγκύλιες σπουδές.

Η μητέρα του ήταν αδελφή της μητέρας του Δημήτρη Πικιώνη και τα δύο ξαδέλφια είχαν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους όπως και με τον επίσης εξάδελφό τους Γεώργιο Συριώτη, δημοσιογράφο και διευθυντή του «ΒΗΜΑΤΟΣ».

Ο Πορφύρας, που οφείλει το ψευδώνυμό του στα αντίστοιχα ποιήματα του Σολωμού,  σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά δεν πήρε το πτυχίο του λόγω ασθένειας. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τάχθηκε με το μέρος των δημοτικιστών και υπήρξε συνιδρυτής  της Σοσιαλιστικής Δημοτικιστικής Ένωσης.

Η πρώτη εμφάνισή του στα Γράμματα υπήρξε με το ποίημα «Η θλίψη του μάρμαρου» που δημοσιεύτηκε στο Πειραϊκό περιοδικό «Στάδιον» το 1894. Το ποίημα έκανε αίσθηση στους φιλολογικούς κύκλους της Αθήνας και ξαναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΑΣΤΥ» στις 18-9-1894 με επαινετικό πρόλογο του Στέφανου Στεφάνου. Το 1920 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του «Σκιές», η μοναδική συλλογή που εκδόθηκε ενόσω ζούσε. Στο «Στάδιον» ο Πορφύρας δημοσίευσε άλλα δύο ποιήματα, «Το δώρο της φτωχής» και το «Ονειρεμένο ηλιόγερμα».

Μετά τον θάνατό του εκδόθηκε, με οικονομική συνδρομή του αδελφού του Θεόδωρου, η ποιητική συλλογή «Μουσικές φωνές» που τιμήθηκε με το Εθνικό Αριστείο των Γραμμάτων και των Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο Πορφύρας  μετέφρασε ποιήματα από γαλλικά και αγγλικά και το 1956 εκδόθηκαν τα άπαντά του. Το δημοφιλές ποίημά του «Lacrimae rerum» μελοποιήθηκε από τον Έλληνα μουσουργό Γιώργο Λαμπελέτ και το τραγουδά, ειδικά για την εκπομπή, ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης με συνοδεία φλάουτου Μαρίας Στεφανή και πιάνου Ανδρέα Ρεντούλη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER

 • Σκηνοθεσία-σενάριο: Τάσος Ψαρράς
  Αρχισυνταξία: Τάσος Γουδέλης
  Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
  Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος
  Μοντάζ-μιξάζ: Κοσμάς Φιλιούσης
  Αφήγηση-απαγγελία:
   Κώστας Καστανάς

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή