Εραστές την ώρα του ύπνου

by ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
  • Γράφει ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Υπάρχουν πέντε τύποι εραστών και ερωμένων όσον αφορά στη σχέση τους με τον ύπνο μαζί με ένα άλλο πρόσωπο. Στην αρχή, είναι εκείνοι που αποφεύγουν να κοιμηθούν μαζί με άλλον άνδρα ή γυναίκα, με το σκεπτικό ότι επιδιώκουν την ησυχία και την αυτονομία τους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται διάφοροι ηδονιστές περαστικοί, αποφευκτικές προσωπικότητες, άνθρωποι με διπλό και τριπλό βίο. Θα αποφύγουν πάση θυσία να κοιμηθούν με το πρόσωπο με το οποίο κάνουν έρωτα, προφασιζόμενοι ποικίλες υποχρεώσεις και ευφάνταστες δικαιολογίες. Μόνοι τους κοιμούνται πάντα πιο ήσυχα και ανέμελα.

Στη δεύτερη κατηγορία, βρίσκονται οι εραστές εκείνοι που στον ύπνο τους εμφανίζονται ανήσυχοι. Δεν μπορούν να ηρεμήσουν παρά με κάποιο υπνωτικό, όπως η βαλεριάνα. Κινούνται στο κρεβάτι αλλάζοντας θέσεις, ξεσκεπάζοντας την ερωμένη τους, παραμιλώντας στον ύπνο τους με σφιγμένα τα δόντια. Τέτοιοι άνθρωποι συνήθως ανησυχούν για το παρόν, τρέμουν το άγνωστο μέλλον και τις νέες συνθήκες που έχουν προκύψει στη ζωή τους ή νιώθουν ένοχα για κάποια αποκοτιά ή ένα ψέμα. Συνήθως δεν τρέφουν το ίδιο πλούσιο συναίσθημα με τους συντρόφους τους και νιώθουν να πνίγονται από την πλήξη. Τα όνειρά τους είναι αγχώδη και γεμάτα ένταση.

Η τρίτη κατηγορία είναι αυτή των αμοιβαίως ερωτευμένων. Εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Είτε κουρνιάζουν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και κοιμούνται προσπαθώντας να γίνουν μια αξεχώριστη μάζα ζέστης και θαλπωρής είτε, κατά το καλοκαίρι, κοιμούνται σε απόσταση ο ένας από τον άλλο, κρατώντας όμως το χέρι της ερωμένης τους σφιχτά ή ακουμπώντας ο ένας τα πόδια του άλλου, σαν γάτες. Δεν ξυπνούν ο ένας τον άλλο. Αν κάποιος ξυπνήσει από μόνος του μέσα στη νύχτα, φροντίζει το πλάσμα που αγαπά να είναι σκεπασμένο, ασφαλές, με μαξιλάρι να στηρίζει τον λαιμό και το κεφάλι του. Είναι σίγουρα πολύ τυχεροί όσοι άνθρωποι ζήσουν κάτι τέτοιο, έστω για μια μέρα. Συνήθως δεν βλέπουν πολλά όνειρα, παρά θυμούνται μόνο αμυδρά το αγαπημένο τους πρόσωπο μέσα σε αυτά.

Η τέταρτη κατηγορία εραστών όταν κοιμούνται είναι αυτή των ζωντανών νεκρών. Λένε τις ίδιες πανομοιότυπες κουβέντες πριν τον ύπνο, οι οποίες χρόνια κινούνται στα ίδια θέματα. Ακόμη και το σεξ μεταξύ τους αποτελεί ρουτίνα. Ο ύπνος τους χαρακτηρίζεται από σιγή νεκροταφείου. Η βραδινή κατάκλιση αποτελεί στην περίπτωσή τους μια πρόβα αργού θανάτου. Οι χρόνια παντρεμένοι και οι δειλοί ξέρουν πολύ καλά αυτό το συναίσθημα του ύπνου, που απλά αποτελεί ένα διάλειμμα στην άνοια και την νοητική κατάρρευση και όχι ξεκούραση για μια δυναμική επαναφορά στη ζωή.

Τέλος, υπάρχουν κάποιες παράξενες ψυχές. Συχνά, έχοντας ξαπλώσει, λίγο πριν τον ύπνο, μελαγχολούν ή δακρύζουν χωρίς κάποια αφορμή. Ονειροπολούν ξύπνιοι και στον ύπνο τους βλέπουν τα πιο ζωντανά όνειρα από όλους τους εραστές. Βλέπουν ότι περπατούν μέσα σε μεγάλα δάση, ότι χορεύουν σε μια άδεια βροχερή πλατεία, ότι βρίσκονται ξαπλωμένοι σε κάποια ευήλια κρεβατοκάμαρα. Στα όνειρα αυτά, εμφανίζονται εκείνοι κι εκείνες που βρίσκονται κάπου αλλού. Σαν νύμφες στα δάση, σαν χορευτές στην πλατεία, σαν μανιασμένοι εραστές. Οι ονειροπόλοι ονειρεύονται, στον φαινομενικά ήρεμο ύπνο τους, τους μεγάλους απόντες της ζωής τους. Πονούν βαθέως, αλλά από την ανοιχτή πληγή τους τρέχει νέκταρ και αμβροσία. Η ζωή για αυτούς είναι αλλού.

Εσύ, πες μου, κοιμάσαι καλά τα βράδια;

The following two tabs change content below.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Οδυσσέας Διαμάντης είναι ψυχολόγος. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (2013-2017) και συνέχισε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου, στην Κατεύθυνση της Θετικής Ψυχολογίας. Ασχολείται με τις μεταφράσεις, τη λογοτεχνία και ερευνητικά θέματα σχετικά με την επιστήμη της Ψυχολογίας. Έχει δημοσιευμένες μεταφράσεις και επιμέλειες επιστημονικών και πολιτικών άρθρων και λογοτεχνικά κείμενα σε ηλεκτρονικά περιοδικά και έντυπες εκδόσεις όπως: socialpolicy.gr, Kommon, Μπολ Φυστίκια, Times News, Αυγή, Animartists, Στέπα - Επιθεώρηση Ρωσικού Πολιτισμού. Είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη. Πιστεύει ότι η ομορφιά και η δημιουργικότητα θα σώσουν –όπως πάντα– τον κόσμο.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Τελευταία άρθρα απόΟΔΥΣΣΕΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή