Έρχεται η εποχή της αφθονίας  του Ήλιου

by ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ
  • Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ

Έρχεται η εποχή της αφθονίας  του Ήλιου. Της απευθείας ενέργειας από τον Ήλιο. Μα θα πείτε όλες οι εποχές εξαρτιόταν από το ζωοδότη Ήλιο. Όχι μόνο το φως και η φωτοσύνθεση των φυτών  αλλά ολόκληρη η βιόσφαιρα. Η διαφορά σε σχέση με όλη τη βιομηχανική εποχή είναι ότι παίρναμε την ενέργεια Ήλιου μέσω της αποθήκευσης στα ορυκτά καύσιμα τώρα, τεχνικά μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε απευθείας και την αποθηκεύουμε σε μπαταρίες.

Ακόμα και με μετασχηματισμό της σε υγρά καύσιμα όπως το υδρογόνο.

Το 2030 η παραγωγή ηλεκτρισμού από ήπιες μορφές ενέργειας προβλέπεται να φθάσει στο 40% της κατανάλωσης. Το 2040 αναμένεται αυτό το ποσοστό να διπλασιαστεί. Έτσι η αυτονομία της ενέργειας στα νοικοκυριά θα είναι εφικτή. Το κόστος της ενέργειας θα πέσει κατακόρυφα, καθώς και το κόστος εγκατάστασης συλλεκτών ενέργειας. Τα περισσότερα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν θα είναι ηλεκτροκίνητα. Θα πέσει το κόστος των μεταφορών, της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.

Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις το απόλυτα συγκεντρωτικό σύστημα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών θα αποδυναμωθεί μαζί με τη τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε λίγους  μεγιστάνες της ενέργειας. Κι αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας και διαμοιρασμός του πλούτου που συσσωρεύεται από την εκμετάλλευση της ενέργειας θα είναι πλέον εφικτός. Για πρώτη φορά στην ιστορία ο βασικός πλουτοπαραγωγικός πόρος δεν θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί με κανένα τρόπο. Καμιά εξουσία και καμιά επιδρομή δεν μπορεί άλλωστε, να ιδιωτικοποιήσει τον Ήλιο που απλώνεται σ΄ολη τη γη.

Κάποιες χώρες όμως έχουν περισσότερη η λιγότερη ηλιοφάνεια και αυτό θα παίξει κάποιο ρόλο. Η Ελλάδα ως γνωστό έχει μεγάλη ηλιοφάνεια κι αυτό είναι ένα φυσικό προνόμιο να αξιοποιηθεί με τη κατάλληλη τεχνολογία. Η σωστή ενεργειακή πολιτική είναι να πάμε ολοταχώς προς την πράσινη ανάπτυξη και την αφθονία του Ήλιου. Οι ενεργειακές κοινότητες που έχουν νομικά θεσμοθετηθεί χρειάζονται κίνητρα. Η τοπική  Αυτοδιοίκηση μπορεί να επενδύσει και να κινητοποιηθεί κινητοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Να μη περιμένουμε μισό αιώνα καθυστερημένη να μπούμε σ΄αυτή τη λογική, αλλά να κινητοποιηθούμε άμεσα για να κερδίσουμε μια ολόκληρη γενιά που πλήττεται από τη παρακμή του παραγωγικού συστήματος και των ορυκτών καυσίμων της ενέργειας.

Κι ας μη ξεχνάμε ότι η εποχή της αφθονίας  του Ήλιου έρχεται με το διαμοιρασμό και εκδημοκρατισμό της ενέργειας μαζί με την Κοινωνική Οικονομία.

The following two tabs change content below.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ

Ο Βασίλης Τακτικός είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Παράλληλα, είναι συντονιστής του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Οικονομίας και εργάζεται ως εμπειρογνώμων σύμβουλος σε σχετικά προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης. Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθεί το μοντέλο των «Κοινωνικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων» σε συνεργασία με τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών με έμφαση στους τομείς της κοινωνικά υποστηριζόμενης Γεωργίας και κοινωνικών αγροκτημάτων – την αυτονομημένη ενέργεια, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς υγείας, τον βιοτουρισμό – αγροτουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Διευθύνει την επιστημονική ομάδα Μελετών για την Κοινωνική Οικονομία. Έχει γράψει τα βιβλία: «Θεσμοί και εφαρμογές Κοινωνικής Οικονομίας», «Κοινωνική Οικονομία και Αυτοδιαχείριση. Τοπικές αναπτυξιακές συμπράξεις».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή