Έρευνα από την Εισαγγελία Αρχαιοκαπηλίας για την προέλευση των αντικειμένων της «Συλλογής Στερν» ζητούν οι σύλλογοι αρχαιολόγων

Στην Εισαγγελέα Προστασίας Περιβάλλοντος (αρμόδια και για θέματα αρχαιοκαπηλίας) της Εισαγγελίας Αθηνών, προσέφυγαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), ζητώντας έρευνα για την προέλευση των 161 αντικειμένων της «Συλλογής Στερν».

by Times Newsroom

Όπως ενημερώνουν με ανακοίνωσή τους οι δυο σύλλογοι, «η αναφορά που κατατέθηκε στις 11/10/2022, συνοδεύεται από όλες τις ενδείξεις συνεργασίας του L. Stern με τον καταδικασμένο διεθνώς για αρχαιοκαπηλία Symes, την ταύτιση του ειδωλίου αρ. 29 της ”Συλλογής” με το αρχείο του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία αρχαιοπώλη και παράνομου διακινητή έργων τέχνης Gianfranko Becchina, την απόδοση ειδωλίων της Συλλογής Στερν με την αρχαιοκαπηλία στο νησί της Κέρου και το σύνολο ευρημάτων που βγήκαν λαθραία από τη χώρα (”Θησαυρός της Κέρου”), καθώς και τις ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλες αδήλωτες ελληνικές αρχαιότητες στα χέρια του αμερικανού πολίτη L. Stern».

«Ειδικά για την Κέρο», συνεχίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, «από την οποία προέρχονται τα ειδώλια με αριθμούς 111, 138, 157, 177, 181 της Συλλογής Στερν, οι Σύλλογοι επισημαίνουν ότι οι αρχαιολογικές ταυτίσεις ”αποτελούν σοβαρή ένδειξη, που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ότι τα αντικείμενα αυτά αποτελούν ευρήματα παράνομης ανασκαφής και παράνομης διακίνησης εκτός της χώρας”».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή