Ερευνητές μελετούν τα οικοσυστήματα του εδάφους θάβοντας… εσώρουχα

by Times Newsroom 1

Ένα πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον πείραμα διεξάγεται στην Ελβετία για την μελέτη των μικροοργανισμών του εδάφους. Ερευνητές του κρατικού ερευνητικού ινστιτούτου Αgroscope σχεδίασαν ένα πείραμα στο οποίο έδωσαν την ονομασία «Απόδειξη από τα Εσώρουχα» και όπως λέει το όνομα σε αυτό γίνεται χρήση εσωρούχων.

Οι ερευνητές στέλνουν σε εθελοντές που συμμετέχουν σε αυτό το πείραμα λευκά βαμβακερά εσώρουχα τα οποία πρέπει οι συμμετέχοντες να θάψουν στον κήπο τους. Οι ερευνητές θα πάνε κάποια στιγμή στους κήπους των εθελοντών για να ξεθάψουν τα εσώρουχα και να τα πάνε στο εργαστήριο για αναλύσεις. Θα εξετάσουν αν και σε τι βαθμό οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο έδαφος θα έχουν φάει το ύφασμα των εσωρούχων.

«Εκτός από το λάστιχο και τις ραφές όλα τα εσώρουχα που δίνουμε στους συμμετέχοντες για θάψιμο αποτελούνται από 100% βιοδιασπώμενο οργανικό βαμβάκι. Αυτό το υλικό μπορεί να αποτελέσει πηγή τροφής για διαφόρων ειδών μικροοργανισμούς στο έδαφος.

Έχουμε διαπιστώσει ότι κάποιοι οργανισμοί τρώνε και μάλιστα λαίμαργα τα εσώρουχα. Όσο περισσότεροι ενεργοί μικροοργανισμοί βρίσκονται στο έδαφος στο σημείο που έχει θαφτεί το εσώρουχο τόσο πιο γρήγορα και πιο ολιστικά θα φαγωθεί» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωση τους οι οποίοι όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά θέλουν να μελετήσουν την «ζούγκλα που υπάρχει κάτω από τα πόδια μας».

Κάθε εθελοντής θα λάβει δύο ζεύγη εσωρούχων. Το ζευγάρι θα το θάψει ένα μήνα μετά την παραλαβή του και το άλλο δύο μήνες μετά. Παράλληλα θα θάβει και φακελάκια με τσάι που θα λειτουργεί και αυτό ως… δόλωμα τροφής για να γίνουν απαραίτητες συγκρίσεις με τα εσώρουχα. Τέλος οι ερευνητές θα αναλύουν και δείγματα εδάφους για τον εντοπισμό DNA οργανισμών που πιθανώς ζουν εκεί.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αποκτήσουν μια σχετικά καλή εικόνα των οικοσυστημάτων που αναπτύσσονται στο έδαφος. Είναι γνωστό ότι στο έδαφος ζουν δισεκατομμύρια βακτήρια, μύκητες, έντομα, σκουλήκια και κάθε είδους ζωύφια αλλά γνωρίζουμε λίγα πράγματα για το οικοσύστημα που σχηματίζεται σε κάθε περιοχή και το πώς αυτά τα οικοσυστήματα επηρεάζουν τις καλλιέργειες ή αν παίζουν κάποιο ρόλο σε συνθήκες πλημμύρας.

Ειδικά όσον αφορά τις αγροτικές περιοχές η χρήση λιπασμάτων αλλά και η δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων θεωρούνται παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την γονιμότητα του εδάφους και την προστασία που παρέχει σε φυσικές καταστροφές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή