Έργο του αφηρημένου εξπρεσιονιστή Μαρκ Ρόθκο πωλήθηκε για 72,28 εκατομμύρια Ευρώ

Εξήντα πέντε έργα αποτελούν τη συλλογή του μεγιστάνα των ακινήτων Χάρι Μάκλοου και δημοπραττούνται εν μέσω της δίκης διαζυγίου του

by Times Newsroom 1

Ένας πίνακας του Μαρκ Ρόθκο πωλήθηκε για 82,5 εκατομμύρια δολάρια (72,28 εκατομμύρια Ευρώ) σε δημοπρασία που διεξήχθη τη Δευτέρα (15/11) και πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή που δίνεται για έργο του αείμνηστου αφηρημένου καλλιτέχνη.

Με τον τίτλο «No.7», ο καμβάς ύψους 95 ιντσών (2,41 εκ.) που ζωγραφίστηκε το 1951 σε ζώνες πράσινου, βυσσινί και λεβάντας, αναμενόταν να πουληθεί από 70 έως 90 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη. Ήταν η πρώτη φορά που ο πίνακας βγήκε σε δημοπρασία.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν έγινε γνωστή, αλλά ο πίνακας προκάλεσε έντονες τηλεφωνικές προσφορές από άτομα που εκπροσωπούσαν Ασιάτες πελάτες.

Το ρεκόρ για ένα Ρόθκο σημειώθηκε το 2012 όταν το «Πορτοκαλί, κόκκινο, κίτρινο» πωλήθηκε για 86,9 εκατομμύρια δολάρια (76,14 εκατομμύρια Ευρώ) στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Το έργο του Ρόθκο ήταν μόνο ένα από τα δεκάδες κορυφαίων καλλιτεχνών που κυκλοφόρησαν σε δημοπρασία από τη συλλογή Macklowe, που απέκτησε ο μεγιστάνας των ακινήτων Χάρι Μάκλοου και η σύζυγός του Λίντα για 45 χρόνια. Ένας δικαστής της Νέας Υόρκης τους διέταξε να πουλήσουν τη συλλογή και να μοιράσουν τα έσοδα κατά τη διάρκεια της δίκης διαζυγίου τους το 2018.

Άλλα έργα που πωλήθηκαν τη Δευτέρα ήταν το γλυπτό «Le Nez» του 1947 του Ελβετού καλλιτέχνη Alberto Giacometti, του πιο ακριβού γλύπτη στον κόσμο. Έπιασε 78,4 εκατομμύρια δολάρια (68,69 εκατομμύρια Ευρώ) τη Δευτέρα, πολύ κάτω από το ρεκόρ των 141,3 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιοδήποτε γλυπτό που είχε οριστεί το 2015 για το «L’homme au doigt» του Τζακομέτι.

Η μεταξοτυπία «Nine Marilyns» του Andy Warhol από το 1962, που φτιάχτηκε λίγο μετά τον θάνατο της Marilyn Monroe, άλλαξε χέρια για 48,5 εκατομμύρια δολάρια (42,49 εκατομμύρια Ευρώ), ενώ το αφιέρωμα του ποπ καλλιτέχνη «Sixteen Jackies» στην πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Jacqueline Kennedy σε μαύρο, λευκό και μπλε τόνους πωλήθηκε για 33,9 εκατομμύρια δολάρια (29,7 εκατομμύρια Ευρώ).

Το «Number 17, 1951» του Τζάκσον Πόλοκ σημείωσε νέο ρεκόρ για τον αείμνηστο αφηρημένο καλλιτέχνη των ΗΠΑ στα 61,2 εκατομμύρια δολάρια (53,62 εκατομμύθρια Ευρώ), ενώ στην πρώτη του εμφάνιση σε δημοπρασία, το τεράστιο έργο «Χωρίς τίτλο» του Cy Twombly με αφηρημένες κόκκινες παιώνιες του 2007 πουλήθηκε για 58,9 εκατομμύρια δολάρια (51,61 εκατομμύρια Ευρώ).

Ο οίκος Sotheby’s είπε ότι τα 65 έργα της συλλογής Macklowe αντιπροσωπεύουν «ένα ασυναγώνιστο σύνολο που καταγράφει τα κορυφαία σημεία του δυτικού καλλιτεχνικού επιτεύγματος των τελευταίων 80 ετών».

Η δημοπρασία χωρίστηκε σε δύο μέρη, με τα υπόλοιπα 40 περίπου έργα να τίθενται προς πώληση τον Μάιο του 2022. Από τη δημοπρασία της Δευτέρας τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν έφτασαν τα 676 εκατομμύρια δολάρια (592,28 εκατομμύρια Ευρώ).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή