Ergon Ensemble με σολίστ την μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα στο Μέγαρο Μουσικής

Μια συναυλία με έργα Schönberg, Mahler και Penderecki

by Times Newsroom

Σε μεγάλους δημιουργούς που σφράγισαν με την προσωπικότητα και το έργο τους τον 20ό αιώνα, εστιάζει το πρόγραμμα των φετινών συναυλιών του Ergon Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το δραστήριο σύνολο, το οποίο αναδεικνύει μέσα από τις συναυλίες του γνωστές και άγνωστες σελίδες του σύγχρονου ρεπερτορίου, παρουσιάζει, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, μια βραδιά με έντονο άρωμα Βιέννης, αφιερωμένη στον Arnold Schönberg [Άρνολντ Σαίνμπεργκ], τον Gustav Mahler [Γκούσταφ Μάλερ] και τον Krzysztof Penderecki [Κζύστοφ Πεντερέτσκι]. Και οι τρεις συγκαταλέγονται ανάμεσα στους σπουδαιότερους συνθέτες του προηγούμενου αιώνα που θεμελίωσαν και διαμόρφωσαν την αισθητική της λεγόμενης σύγχρονης-κλασικής μουσικής.

Το Ergon Ensemble θα ερμηνεύσει την Πρώτη συμφωνία δωματίου του Schönberg, το Σεξτέτο για κλαρινέτο κόρνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και πιάνο του Penderecki και τα περίφημα Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά του Mahler, με σολίστ τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα.

Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Λίγα λόγια για τα έργα

Arnold Schönberg

Kammersymphonie (Συμφωνία δωματίου) αρ.1, έργο 9

Μεταγραφή για κουιντέτο | Anton Webern

H Πρώτη συμφωνία δωματίου, γνωστή και ως Συμφωνία δωματίου για 15 σολίστ, γράφτηκε από τον Arnold Schönberg το 1906 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά έναν χρόνο αργότερα από το Κουαρτέτο Rosé και τα πνευστά της Φιλαρμονικής της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη.

Την εκδοχή που θα ερμηνεύσουν τα μέλη του Ergon Ensemble υπογράφει ο Anton Webern, επίσης σημαντικός εκπρόσωπος της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης, ο οποίος τη μετάγραψε για κουιντέτο το 1923.

Gustav Mahler

Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά

Ποίηση | Friedrich Rückert

Μεταγραφή για οκτέτο | Georg Oyen

Τα Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά (Kindertotenlieder) γράφτηκαν από τον Gustav Mahler σε ποίηση Friedrich Rückert, έπειτα από τον θάνατο των δύο παιδιών του μεγάλου αυστριακού συνθέτη. Το αριστουργηματικό έργο του για σόλο φωνή και ορχήστρα θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο στην καλαίσθητη μεταγραφή για οκτέτο του Georg Oyen.

Krzysztof Penderecki

Σεξτέτο για κλαρινέτο, κόρνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και πιάνο

Η σύνθεση του Σεξτέτου για κλαρινέτο, κόρνο, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και πιάνο ανατέθηκε στον Krzysztof Penderecki από τον Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής της Βιέννης. Η πρεμιέρα έγινε στην Αίθουσα Musikverein το 2000. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία έργα του συνθέτη και για το πιο εμβληματικό, σύμφωνα με τους κριτικούς.

Τιμές εισιτηρίων

8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 12 € 18 €

Εκτιμώμενη διάρκεια

95 λεπτά (με διάλειμμα)

Eισιτήρια

  • 210 72 82 333
  • www.megaron.gr

Πληροφορίες

  • http://www.megaron.gr
  • https://www.facebook.com/megaron.gr
  • https://www.instagram.com/megaron_athens/
  • https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall
  • https://twitter.com/MegaronAthens

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή