Έριχ Κέστνερ (1899 – 1974) Γερμανός συγγραφέας, εκδότης και σεναριογράφος

Έγινε γνωστός ιδιαίτερα από τα παιδικά του έργα όπως ο Αιμίλιος και οι Ντετέκτιβ, Η διπλή Λόττε, Η τάξη που πετάει.

by Times Newsroom

Ο Έριχ Κέστνερ (Emil Erich Kästner, Δρέσδη, 23 Φεβρουαρίου 1899 – Μόναχο, 29 Ιουλίου 1974) ήταν Γερμανός συγγραφέας, εκδότης και σεναριογράφος. Έγινε γνωστός ιδιαίτερα από τα παιδικά του έργα όπως ο Αιμίλιος και οι ΝτετέκτιβΗ διπλή ΛόττεΗ τάξη που πετάει. Έγραψε επίσης πολλά κείμενα σατυρικού και κοινωνικοκριτικού περιεχομένου.

Η οικογένεια του ήταν μια από τις μικροαστικές οικογένειες της Δρέσδης και κατοικούσε στην οδό Κένιγκσμπρυκε, στο Νόιστατ (Δρέσδη). Πολύ κοντά στην οδό αυτή, στο ισόγειο της βίλας του θείου του, βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Έριχ Κέστνερ. Πολλά έργα του έγιναν κινηματογραφικές παραγωγές, άλλα μεταφέρθηκαν στο θέατρο.

Πολλά βιβλία του, μεταξύ των οποίων και έργα του για παιδιά, έγιναν παρανάλωμα του πυρός στις 10 Μαΐου 1933, όταν το ναζιστικό καθεστώς προχώρησε στο “Ολοκαύτωμα των Βιβλίων”, στην πλατεία Όπερας του Βερολίνου: Με πρωτοστάτες τους φοιτητές που είχαν προσχωρήσει στις γραμμές των Ναζί, 20.000 βιβλία συγγραφέων κάηκαν, χαρακτηριζόμενα ως αντιγερμανικά. Ο Έριχ Κέστνερ ήταν μάλιστα αυτόπτης μάρτυρας της πυράς εκείνο το βράδυ στην πλατεία της Όπερας: «Βρισκόμουν μπροστά από το Πανεπιστήμιο, ανάμεσα σε φοιτητές, το άνθος του έθνους μας, με ναζιστικές στολές, και έβλεπα τα βιβλία μας να γίνονται παρανάλωμα του πυρός» έγραψε αργότερα. Μην μπορώντας να διαφύγει, ο Κέστνερ παρέμεινε στη ναζιστική Γερμανία, όπου και υπέστη σκληρή λογοκρισία και απαγόρευση της έκδοσης των έργων του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή