Έρικ Άξελ Κάρλφελντ (1864-1931): η ιδιαίτερα συμβολική ποίησή του ήταν δημοφιλής και του απέφερε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά θάνατον το 1931

by Times Newsroom

Ο Έρικ Άξελ Kάρλφελντ (Erik Axel Karlfeldt, 20 Ιουλίου 1864 – 8 Απριλίου 1931) ήταν Σουηδός ποιητής, του οποίου η ιδιαίτερα συμβολική ποίηση ήταν δημοφιλής και του απέφερε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά θάνατον το 1931. Λέγεται ότι του είχε προσφερθεί το βραβείο από το 1919 αλλά το είχε αρνηθεί.

O Κάρλφελντ γεννήθηκε σε αγροτική οικογένεια στο Κάρλμπο, στην επαρχία Νταλάρνα. Αρχικά, το όνομά του ήταν Έρικ Άξελ Έρικσον (Erik Axel Eriksson), αλλά υιοθέτησε το νέο του όνομα το 1889 για να κρατήσει απόσταση από τον πατέρα του, o οποίος είχε πέσει σε δυσμένεια μετά την καταδίκη του για διάπραξη εγκλήματος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας, ενώ ταυτόχρονα δούλευε για να στηριχτεί οικονομικά διδάσκοντας σε σχολεία σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του προαστίου της Στοκχόλμης Ντγιούρσχολμ και ενός σχολείου για ενήλικες. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε στην Βασιλική Βιβλιοθήκη της Σουηδίας, στη Στοκχόλμη για πέντε χρόνια.

Tο 1904 ο Κάρλφελντ εκλέχτηκε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας και ανέλαβε τη θέση υπ’αριθμόν 11. Το 1905 εκλέχτηκε μέλος του Ινστιτούτου Νομπέλ της Ακαδημίας και, το 1907, της Επιτροπής Νόμπελ. Το 1912 εκλέχτηκε μόνιμος γραμματέας της Ακαδημίας, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή