Ερντογάν: Έχουμε ισχυρό στρατό για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας -Προειδοποίηση στην Άγκυρα από τις Βρυξέλλες -«Τα νησιά είναι ελληνικά»

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο παραμονές της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

by Times Newsroom

Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας, χωρίς να την κατονομάσει, προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δίνοντας συνέχεια στην ένταση που προκλήθηκε μετά τις ψευδείς κατηγορίες Τσαβούσογλου για δήθεν παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών.

«Σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στρατό, ισχυρή διπλωματία και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της οποίας ο Νίκος Δένδιας έχει σημαντικές επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Η απάντηση Οικονόμου 

«Είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται ανεκτό από τη διεθνή κοινότητα και σε καμία περίπτωση προφανώς ούτε τρομοκρατεί, ούτε τρομάζει, αλλά ούτε και παρασύρει τη χώρα μας» έχει αναφέρει νωρίτερα ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Επιστολή «χαστούκι» Μπορέλ στον Τσαβούσογλου

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις έδωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, απορρίπτοντας τις ψευδείς κατηγορίες Τσαβούσογλου για δήθεν παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως είναι «αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε σχετική επιστολή, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της έντασης αλλά και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Στην εν λόγω επιστολή, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων τα εξής:

Αποκλιμάκωση

«Οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος».

Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο 

«Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Επιπλέον επισημαίνεται ότι «ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Μπαχτσελί: Θα έρθουμε μέρα και δεν θα σας προστατέψουν τα αφεντικά σας

Υπενθυμίζεται ότι απειλές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε χθες και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε, αντί τη νύχτα να έρθουμε μέρα. Ευχαρίστως και τρέχοντας θα έρθουμε, να καλύψουμε τη μέρα σας σαν να είναι νύχτα και να σας κάνουμε να πληρώσετε πολλαπλάσια για τις παρενοχλήσεις σας με το αίμα και και τις ζωές μας. Τότε δεν θα μπορέσουν να σας προστατέψουν ούτε τα αφεντικά σας ούτε οι συνεργάτες σας», είπε εν μέσω τουρκικού παραληρήματος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com