Ερντογάν για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Δεν μπορούμε να πούμε ναι – Το ίδιο λάθος κάναμε και με την Ελλάδα

Καλεί τους συμμάχους «να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της Τουρκίας σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν»

by Times Newsroom

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι προφανές ότι οι σύμμαχοί μας δεν συμμερίζονται αυτή την ευαισθησία, παρόλο που δείχνουν απεριόριστη ανοχή σε κάποιες χώρες που δείχνουν κάθε λογής λάθος πράγματα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δεν σημαίνει ότι θα λέμε αδιαμφισβήτητα ναι σε κάθε πρόταση που μας παρουσιάζεται. Το να υποστηρίζεις την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και να ζητάς από εμάς υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι, τουλάχιστον, ασυνεπές. Ζητήσαμε 30 τρομοκράτες από τη Σουηδία, είπαν ότι δεν θα τους δώσουμε. Δεν θα δώσετε τους τρομοκράτες, αλλά θα μας ζητήσετε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να πούμε “ναι”. Αυτό το λάθος έγινε κάποτε με την Ελλάδα. Ελλάδα και Γαλλία είχαν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δυστυχώς είπαμε “ναι” να μπουν αργότερα. Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος. Ήθελαν να έρθουν τη Δευτέρα. Μην κάνετε τον κόπο, δεν υπάρχει ανάγκη. Δεν επιβουλευόμαστε το έδαφος κανενός. Ο μόνος μας στόχος είναι να αποκόψουμε ενέργειες που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας μας» ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Αυστρία: Θα παραμείνουμε ουδέτεροι, αλλά όχι απομονωμένοι

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η στρατιωτική ουδετερότητα δεν συνεπάγεται και πολιτική ουδετερότητα.

«Θα παραμείνουμε ουδέτεροι», δήλωσε ο κ. Σάλενμπεργκ στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) και σημείωσε ότι στην Αυστρία δεν τίθεται καν προς συζήτηση το θέμα της ενδεχόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ, ακόμη και μετά τα σχετικά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Οι δυο χώρες, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός, έκαναν με μεγάλη ταχύτητα τεράστιες αλλαγές στην πολιτική ασφάλειάς τους, ενώ επισήμανε ότι και άλλες χώρες της ΕΕ, η Μάλτα και η Ιρλανδία, παραμένουν εκτός Συμμαχίας.

Η απόρριψη ωστόσο μιας εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ δε σημαίνει και ότι η Αυστρία είναι απομονωμένη από τη διεθνή πολιτική ή ότι δεν δείχνει αλληλεγγύη, τόνισε ο κ. Σάλενμπεργκ και υπενθύμισε ότι από την ένταξή της στην ΕΕ η χώρα έχει υποστηρίξει όλα τα μέτρα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. «Γνωρίζαμε πάντα πού βρισκόμαστε», δήλωσε, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση εάν, σε περίπτωση κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Αυστρία θα κινδύνευε να μείνει μόνη, δήλωσε ότι η χώρα επέλεξε την ουδετερότητα το 1955 και μια «πολύ μεγάλη πλειοψηφία» εξακολουθεί να το βλέπει αυτό ως θετικό.

«Η στρατιωτική ουδετερότητα δεν σημαίνει και πολιτική ουδετερότητα. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο υπουργός και περιέγραψε τον πόλεμο ως «ρήξη με τον πολιτισμό». Η χώρα του, ανέφερε, στηρίζει την Ουκρανία, όχι με στρατιωτικό, αλλά με ανθρωπιστικό υλικό και θα συνεχίσει να το κάνει.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com