Δεν έχουν τέλος οι λεονταρισμοί και οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, με το ερώτημα που κυριαρχεί να είναι μέχρι που θα φτάσει ο τούρκος πρόεδρος και για ποιον λόγο έχει επιλέξει να εκτοξεύει συνεχώς απειλές.

Η απάντηση, όπως αναφέρουν καθηγητές και αναλυτές, βρίσκεται στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία που θα γίνουν εντός του 2023 καθώς ο Ερντογάν φαίνεται ότι τα βρίσκει «σκούρα» απέναντι στην Αντιπολίτευση η οποία δείχνει να συσπειρώνεται εναντίον του «σουλτάνου» παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν καταλήξει ποιος θα ηγηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι ο Ερντογάν, όσο πιέζεται στο εσωτερικό της χώρας, τόσο δείχνει τον εκνευρισμό του αυξάνοντας την ένταση με την Ελλάδα.

Ο τούρκος πρόεδρος άλλωστε επιχειρεί συχνά να συσπειρώσει μέρος του εκλογικού του ακροατηρίου που του έχει γυρίσει την πλάτη, με πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις του «σουλτάνου» γνωρίζοντας ότι σε έναν βαθμό οι εμπρηστικές δηλώσεις του απευθύνονται προς το εσωτερικό της χώρας του. Ωστόσο, η ανησυχία για το μέχρι που μπορεί να φτάσει, είναι υπαρκτή και για τον λόγο αυτό η ελληνική διπλωματία παραμένει σε εγρήγορση και δεν αφήνει αναπάντητες τις απειλές, τόσο του Ερντογάν, όσο και τούρκων αξιωματούχων.

«Όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο, τόσο θα βλέπουμε τα πράγματα να οξύνονται στα ελληνοτουρκικά», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής  ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια με το καθεστώς Ερντογάν μια σταθερή ατζέντα, που έχει να κάνει με την προσπάθεια συρρίκνωσης της επιρροής της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτιμά δε, για τον Ερντογάν, ότι όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο τα πράγματα στην Άγκυρα θα κινούνται βάσει των εσωτερικών σκοπιμοτήτων.

«Αυτοί οι οποίοι σχεδιάζουν και λαμβάνουν αποφάσεις, ξέρουν πάρα πολύ καλά να λειτουργούν στη βάση του χειρότερου σεναρίου. Αλλά νομίζω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα είναι να μην πω ότι πρέπει να ανησυχούμε, αλλά θα είναι περίεργο ακόμα πιο περίεργο από αυτά τα οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Θα συνεχιστούν οι απειλές της Τουρκίας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιστράτηγος Ιωάννης Κρασσάς, ο οποίος εκτίμησε πως οι απειλές της Τουρκίας θα συνεχιστούν ακόμη και μετά τις εκλογές.

Το θέμα της επέκτασης στο Αιγαίο, τον οποίο θεωρεί ένα ζωτικό χώρο στον οποίο πρέπει να επεκταθεί, το έχει θέσει η Τουρκία σαν εθνική στρατηγική»  σημείωσε και επισήμανε

«Με ανησυχεί πολύ μήπως από το χώρο των απειλών πάμε στο πεδίο της δράσεως και εάν θέλει κάτι να κάνει Ερντογκάν, με όλο αυτό το θόρυβο τον οποίο έχει ξεσηκώσει, είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσει να καταλάβει έδαφος σε ένα νησί».

Μπαράζ προκλήσεων και fake news

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως δεν είναι μόνος του στο παιχνίδι των προκλήσεων κατά της Ελλάδας καθώς και ο εκπρόσωπος του κόμματός του, Ομέρ Τσελίκ επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο απειλών και fake news.

Συγκεκριμένα, ο  Ομέρ Τσελίκ μίλησε για κακομαθημένη και μαξιμιλιστική θέση της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ έβαλε στο στόχαστρο τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τονίζοντας ότι «προσπαθούν να σαμποτάρουν τις θετικές προσεγγίσεις που προτάσσει η Τουρκία».

Σημείωσε ακόμη, ότι «οι εξελίξεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο έχουν επίσης δείξει πως οι σύμμαχοί μας στερούνται οπτικής και ικανότητας για ειρήνη, με το να υποστηρίζουν τη μονομερή στάση της Ελλάδας και τις κακομαθημένες, μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της».

Πηγή: in.gr